Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020

ΣτΕ: Την Παρασκευή η απόφαση για τα αναδρομικά

Την Παρασκευή αναμένεται η έκδοση της απόφασης του ΣτΕ σε σχέση με τα αναδρομικά των συνταξιούχων.



Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως η απόφαση θα δικαιώσει τις διεκδικήσεις για επιστροφή των περικοπών που υπέστησαν οι συνταξιούχοι στο 10μηνο, τόσο στις κύριες όσο και στις επικουρικές συντάξεις τους, μεταξύ του Ιουλίου 2015 και του Απριλίου του 2016.

Το ποσό το οποίο πρέπει να επιστραφεί αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ. Και αυτό σε συνθήκες που ο e-ΕΦΚΑ, στον οποίο έχει ενσωματωθεί τόσο ο κλάδος της κύριας ασφάλισης, όσο ο κλάδος της επικουρικής ασφάλισης, έχει διαμορφώσει το Μάιο, ένα ταμειακό έλλειμμα ύψους 600 εκατ. ευρώ, λόγω των συνεπειών της κρίσης του κορονοϊού.

Ήδη έχει αντληθεί 1 δισ. ευρώ από τα ταμειακά ρευστά διαθέσιμα της κύριας ασφάλισης για την πληρωμή των κύριων συντάξεων και άλλα 285 εκατ. ευρώ ρευστοποιήθηκαν από τα αποθεματικά της επικουρικής ασφάλισης.

Έως το τέλος του έτους, αν δεν υπάρξει αύξηση των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές ή/και της κρατικής επιχορήγησης αναμένεται να ρευστοποιηθουν άλλα 400 -500 εκατ. ευρώ από τα αποθεματικά της επικουρικής ασφάλισης, ενώ θα απορροφηθούν και τα υπόλοιπα 1,8 δισ. ευρώ των ρευστών διαθεσίμων της κύριας ασφάλισης.

Το επόμενο "μαξιλάρι” της κύριας ασφάλισης -μετά την διαφαινόμενη εξάντληση των ρευστών διαθεσίμων- είναι τα αποθεματικά του που βρίσκονται τοποθετημένα στο Κοινό Κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδας (5,5 δισ. ευρώ).

Οι συνθήκες αυτές, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, καθιστούν χρηματοδοτικά αδύνατη την εφάπαξ καταβολή των αναδρομικών. Επίσης καθίσταται πλέον δύσκολη η λύση της εξόφλησης τους 2-3 μεγάλες δόσεις, όπως εξετάζονταν από το Υπ. Εργασίας προ της κορονο-κρίσης, ανοίγοντας το χώρο για επαναφορά παλιότερων σεναρίων καταβολής τους σε μηνιαίες δόσεις σε ορίζοντα ακόμα και μεγαλύτερο από τα 5 χρόνια.

Κύκλοι του Υπ. Εργασίας  πως η τοποθέτηση από πλευράς κυβέρνησης σε σχέση με το ποιους ρυθμούς θα καταβληθούν τα αναδρομικά των 4 δισ. ευρώ, τα οποία αναμένεται να επιδικάσει το ΣτΕ, θα γίνει μετά την έκδοση της σχετικής απόφασης.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com