Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

ΕΝΦΙΑ: θα πληρώσουμε φόρους στα ακίνητα 5,3 δισ. ευρώ σε 18 μήνες

Στα... λόγια έμεινε τελικά η υπόσχεση της κυβέρνησης για την κατάργηση από φέτος του ΕΝΦΙΑ και η αντικατάστασή του από έναν νέο φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας.




Με τη «βούλα» της διαπραγμάτευσης ο φόρος όχι μόνο δεν καταργείται αλλά διατηρείται φέτος και το 2016, αφού ακόμη και να αλλάξει όνομα το εισπρακτικό αποτέλεσμα δεν αλλάζει (ούτε ένα ευρώ παρακάτω από τα 2,65 δισ. ευρώ τον χρόνο). Αυτό σημαίνει ότι τους επόμενους 18 μήνες, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2016, περίπου 6 εκατομμύρια νοικοκυριά θα κληθούν να πληρώσουν 5,3 δισ. ευρώ για την ακίνητη περιουσία τους.

Κατοικίες, επαγγελματικά ακίνητα, οικόπεδα, χωράφια, αγροί, βοσκότοποι θα φορολογηθούν και πάλι στο σύνολό τους, ακόμη κι αν οι ιδιοκτήτες τους είναι άνεργοι, χαμηλοσυνταξιούχοι και χαμηλόμισθοι. Σύμφωνα με τα όσα αποφάσισε η κυβέρνηση:
ΕΝΦΙΑ: θα πληρώσουμε φόρους στα ακίνητα 5,3 δισ. ευρώ σε 18 μήνες

1. Ο ΕΝΦΙΑ θα επιβληθεί και φέτος χωρίς κανένα αφορολόγητο όριο σε όλα σχεδόν τα κτίσματα, τα εντός σχεδίου οικόπεδα και τις εκτός σχεδίου εκτάσεις γης (αγρούς, αγροτεμάχια, βοσκότοπους κ.λπ.). Τα νοικοκυριά θα κληθούν να πληρώσουν φόρο για κάθε εμπράγματο δικαίωμα (πλήρη κυριότητα, ψιλή κυριότητα, επικαρπία) που έχουν σε κατοικίες (διαμερίσματα, μονοκατοικίες, εξοχικές κατοικίες), οικόπεδα, κτίσματα επαγγελματικής στέγης, κτίσματα που δεν ηλεκτροδοτούνται, ημιτελείς οικοδομές με ή χωρίς εργοταξιακό ρεύμα, καλλιεργούμενα χωράφια που ανήκουν σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, καλλιεργήσιμες ή μη καλλιεργήσιμες εκτάσεις που δεν ανήκουν σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, θέσεις στάθμευσης, πιλοτές, αποθήκες και λοιποί βοηθητικοί χώροι, πισίνες σε κοινόχρηστους χώρους ακινήτων, ακόμη και βοσκότοποι και δασικές εκτάσεις. Από τον φόρο θα εξαιρεθούν μόνο τα κτίρια που χρησιμοποιούνται για την εξυπηρέτηση της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής [αποθήκες και οι στεγασμένοι χώροι καλλιέργειας προϊόντων φυτικής παραγωγής (θερμοκήπια), οι στάνες, οι στάβλοι κ.λπ].

Αντίθετα δεν θα εξαιρεθούν τα «κενά» κτίσματα, ούτε τα ακίνητα που δεν αποδίδουν εισόδημα στους κατόχους τους. Σημειώνεται ότι ο ΕΝΦΙΑ του 2014 ήταν μειωμένος κατά 20% για τους φορολογούμενους που κατέχουν ακίνητα τα οποία καθ΄όλη τη διάρκεια του 2013 ήταν κενά και χωρίς ρεύμα.

2. Ο ΕΝΦΙΑ δεν θα μειωθεί για τους ιδιοκτήτες ακινήτων ούτε το 2015 ούτε το 2016. Στην πρόταση που κατέθεσε στους θεσμούς η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα μεριμνήσει για τη διασφάλιση της είσπραξης των εσόδων που αποδίδει ετησίως ο ΕΝΦΙΑ. Ειδικότερα, υποσχέθηκε στους «θεσμούς» ότι τόσο κατά το τρέχον έτος όσο και κατά το έτος 2016 περίπου έξι εκατομμύρια ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν το ίδιο ποσό των 2,65 δισ. ευρώ, το οποίο πλήρωσαν το 2014.

Αντικειμενικές αξίες
3. Ο ΕΝΦΙΑ του 2015 θα υπολογιστεί με τις ίδιες εξωπραγματικές αντικειμενικές αξίες. Δηλαδή θα εφαρμοστούν οι τιμές ζώνης που ισχύουν σήμερα σε όλη τη χώρα και έχουν θεσπιστεί από το 2007.

4. Για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ του 2015 θα ληφθούν υπόψη οι νέες αντικειμενικές αξίες που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, οι οποίες θα είναι κατά μέσο όρο μειωμένες κατά 20%, με τις μεγαλύτερες μειώσεις να αφορούν στις λεγόμενες ακριβές περιοχές κυρίως του Λεκανοπεδίου.

Αλλαγές στα κλιμάκια και τον συμπληρωματικό φόρο

Για να αντισταθμιστούν οι απώλειες που θα προκύψουν από την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και να εισπραχθούν και πάλι τα έσοδα των 2,65 δισ. ευρώ, που αποδίδει ετησίως ο φόρος, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει:

Να τροποποιήσει τις κλίμακες και τους συντελεστές υπολογισμού, μεταφέροντας ενδεχομένως μεγαλύτερα φορολογικά βάρη στους έχοντες μεσαία και μεγάλη ακίνητη περιουσία.
Να μειώσει το όριο πάνω από το οποίο επιβάλλεται ο συμπληρωματικός φόρος στα αστικά ακίνητα. Ο φόρος αυτός επιβάλλεται σε ακίνητη περιουσία που η αντικειμενική της αξία υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ.

Μετά τη μείωση των αντικειμενικών αξιών, το όριο πάνω από το οποίο θα επιβάλλεται ο συμπληρωματικός φόρος θα προσγειωθεί ενδεχομένως στις 200.000 ευρώ.

Να μειώσει τα όρια ετησίου οικογενειακού εισοδήματος που λαμβάνονται υπόψη για τη χορήγηση μερικής ή ολικής απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ.

Από τον Οκτώβριο η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ

Η διαδικασία βεβαίωσης του φόρου θα ξεκινήσει πιθανότατα τον Οκτώβριο, οπότε τα χρονικά περιθώρια είσπραξης των 2,65 δισ. ευρώ θα είναι πολύ στενά. Για να ενταχθεί ολόκληρο το ποσό των 2,65 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2015 θα πρέπει η χρονική περίοδος καταβολής του ΕΝΦΙΑ να διαρκέσει το πολύ τέσσερις μήνες, δηλαδή από τον Νοέμβριο του 2015 έως τον Φεβρουάριο του 2016.

Συνεπώς, οι μηνιαίες δόσεις τις οποίες θα κληθούν να καταβάλλουν τον ΕΝΦΙΑ του 2015 περίπου 6 εκατομμύρια υπόχρεοι ιδιοκτήτες ακινήτων θα περιοριστούν στις τέσσερις, ενώ η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ του 2014 ολοκληρώθηκε σε έξι μηνιαίες δόσεις.

Η εξέλιξη αυτή θα έχει ως συνέπεια εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων να κληθούν να πληρώσουν πολύ μεγαλύτερα ποσά μηνιαίων δόσεων ΕΝΦΙΑ από αυτά τα οποία κατέβαλαν για το 2014.

Αν συνυπολογιστεί και το ότι σίγουρα σε πολλές περιπτώσεις φορολογούμενων ο υπολογισμός και η εκκαθάριση του φόρου θα γίνουν με λανθασμένο τρόπο, είναι βέβαιο ότι για ένα μεγάλο ποσοστό ιδιοκτητών θα υπάρξει σημαντική καθυστέρηση στην οριστική βεβαίωση του φόρου, οπότε η εξόφληση του φόρου θα απαιτηθεί να γίνει σε 2 ή 3 μηνιαίες δόσεις.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com