Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Χωρίς... capital controls οι πληρωμές φόρων στην εφορία

Σε στάση πληρωμών οδηγούν οι δραματικές εξελίξεις τους φορολογούμενους και θεωρείται βέβαιη η πλήρης κατάρρευση των φορολογικών εσόδων με άμεση συνέπεια την αδυναμία πληρωμής από το Δημόσιο των μισθών και συντάξεων τον Ιούλιο.



Στο υπουργείο Οικονομικών έχει σημάνει «κόκκινος» συναγερμός μετά την απόφαση για επιβολή capital controls και τις αναπόφευκτες επιπτώσεις στη ροή εσόδων στα δημόσια ταμεία. Η «τρύπα» των 1,7 δισ. ευρώ που εμφάνισαν τα φορολογικά έσοδα στο πεντάμηνο του έτους αναμένεται να διευρυνθεί περαιτέρω καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος να μείνουν απλήρωτοι φόροι (ΦΠΑ, εισοδήματος κλπ) καθώς και ληξιπρόθεσμα χρέη που έχουν ρυθμιστεί στο πλαίσιο των 100 δόσεων.

Με τις τράπεζες κλειστές τα νοικοκυριά αλλά και οι επιχειρήσεις δίνουν προτεραιότητα στην κάλυψη των βασικών αναγκών τους και περνάει σε δεύτερη μοίρα η τακτοποίηση φορολογικών υποχρεώσεων προς το Δημόσιο.

Ήδη τα έσοδα από το ΦΠΑ εμφανίζουν υστέρηση 369 εκατ. ευρώ στο διάστημα Ιανουαρίου- Μαίου, ενώ ο φόρος εισοδήματος ήταν μειωμένος κατά 992 εκατ. ευρώ λόγω της απροθυμίας των φορολογούμενων να υποβάλλουν φορολογική δήλωση αλλά και την καθυστέρηση να ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής των δηλώσεων φορολογίας των επιχειρήσεων.

H ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών περιμένει με αγωνία να δει τα έσοδα που θα εισρεύσουν σήμερα στα ταμεία του Δημοσίου καθώς εκπνέει η προθεσμία για την καταβολή του ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις, όσο και για την καταβολή της δόσης για όσους έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Την ίδια στιγμή, με ρυθμούς «χελώνας» συνεχίζεται η υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων καθώς φορολογούμενοι και επιχειρήσεις περιμένουν τις εξελίξεις.

Χθες υποβλήθηκαν περίπου 50.000 δηλώσεις φυσικών προσώπων ενώ 180.000 επιχειρήσεις δεν έχουν ακόμη υποβάλει φορολογική δήλωση. Πολλοί επιχειρηματίες έχουν δώσει εντολή στους λογιστές τους να «παγώσουν» την υποβολή των δηλώσεων μέχρι νεωτέρας αφού με την υποβολή της δήλωσης θα πρέπει να πληρώσουν και την πρώτη δόση του φόρου.

Χωρίς capital controls η πληρωμή φόρων στην εφορία
Μέσα σε μια κατάσταση πραγματικής ασφυξίας η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατ. Σαββαϊδου καλεί τους φορολογούμενους να προσέλθουν στις εφορίες και να πληρώσουν είτε με μετρητά, χωρίς όριο μάλιστα, είτε με τη χρήση καρτών πληρωμών τις οφειλές τους. Δηλαδή την ώρα που το όριο ημερήσιας ανάληψης μετρητών από τα ATM ορίστηκε στα 60 ευρώ η εφορία δέχεται πληρωμές φόρων με μετρητά χωρίς όριο

Κ. Σαββαΐδου
Η ΓΓΔΕ ενημερώνει τους φορολογούμενους και τις επιχειρήσεις ότι μπορούν να διενεργούν τις συναλλαγές τους με ηλεκτρονικό τρόπο ενώ αν δεν το κάνουν στο διάστημα της τραπεζικής αργίας δεν θα επιβαρυνθούν με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής ενώ δεν πρόκειται να τεθούν εκτός της ρύθμισης οφειλών.

Ειδικότερα, οι πολίτες και οι επιχειρήσεις πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

1. Για υποχρεώσεις καταβολής - βεβαιωμένων ή/και ρυθμισμένων οφειλών που καθίστανται απαιτητές σήμερα και καθ' όλη τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας, δύνανται να πραγματοποιούνται πληρωμές ηλεκτρονικά μέσω web/internet banking, phone banking, μέσω ΑΤΜ's, με καταβολή μετρητών στα ΕΛ.ΤΑ. ή εναλλακτικά με καταβολή μετρητών (χωρίς όριο) ή με χρήση καρτών πληρωμών (πιστωτικές, χρεωστικές, προπληρωμένες κλπ) στις κατά τόπους Δ.Ο.Υ. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν δεν πραγματοποιηθούν οι πληρωμές με τους ανωτέρω τρόπους όσο χρόνο διαρκεί η τραπεζική αργία, δεν θα οφείλεται τόκος εκπρόθεσμης καταβολής και δεν θα απόλλυνται οι ρυθμίσεις για το ίδιο παραπάνω διάστημα.

2. Στα ανωτέρω περιλαμβάνονται και οι αιτήσεις ρυθμίσεων που έγιναν από 24 Ιουνίου 2015 με υποχρέωση καταβολής της 1ης δόσης ή της προκαταβολής από 29 Ιουνίου 2015 και μετά.

3. Η υποβολή όλων των δηλώσεων ή αιτήσεων ρύθμισης συνεχίζεται κανονικά σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και προθεσμίες. Για την καταβολή οφειλών που προκύπτουν από αυτές, ισχύουν τα προαναφερόμενα.

4. Όσον αφορά τα Τελωνεία, τέθηκε ήδη σε παραγωγική λειτουργία η εφαρμογή ηλεκτρονικών πληρωμών και συνεπώς οι συναλλασσόμενοι δύνανται να πληρώνουν τις τελωνειακές οφειλές τους ηλεκτρονικά, μέσω web-Banking. Οι συναλλασσόμενοι θα πρέπει να αναζητήσουν τις σχετικές οδηγίες στην Διαδικτυακή Πύλη της Τελωνειακής Υπηρεσίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.icisnet.gr. Σημειώνεται ότι εναλλακτικά, όπου δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική πληρωμή, για τη διευκόλυνση των συναλλασσομένων, οι πληρωμές δύνανται να πραγματοποιούνται τόσο με μετρητά, χωρίς περιορισμό στο ποσό, όσο και με επιταγές.

«Φρένο» στην υποβολή δηλώσεων

Πολλοί επιχειρηματίες έχουν δώσει εντολή στους λογιστές τους να «παγώσουν» την υποβολή των δηλώσεων μέχρι νεωτέρας, αφού με την υποβολή της δήλωσης θα πρέπει να πληρώσουν και την πρώτη δόση του φόρου.
Για υποχρεώσεις καταβο- λής - βεβαιωμένων ή/και ρυθμισμένων οφειλών που καθίστανται απαιτητές σήμερα και καθ' όλη τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας, δύνανται να πραγματοποιούνται πληρωμές ηλεκτρονικά μέσω internet banking, phone banking, μέσω ΑΤΜ's, με καταβολή μετρητών στα ΕΛ.ΤΑ. ή εναλλακτικά με καταβολή μετρητών (χωρίς όριο) ή με χρήση καρτών πληρωμών στις κατά τόπους ΔΟΥ.

Τελωνεία

Όσον αφορά τα Τελωνεία, τέθηκε ήδη σε παραγωγική λειτουργία η εφαρμογή ηλεκτρονικών πληρωμών



 
website counter
friend finderplentyoffish.com