Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018

Τι έρχεται με τις επιστροφές φόρων

Την πίστωση των τραπεζικών τους λογαριασμών με ποσά επιστροφών φόρου έως και 10.000 ευρώ θα πρέπει να περιμένουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα. 



Η πίστωση αυτή, ύστερα από μια μακρά πορεία καθυστερήσεων, θα είναι το αποτέλεσμα εφαρμογής της οριζόντιας και μιας χρήσης διάταξης που πέρασε από τη Βουλή τον Σεπτέμβριο και τίθεται πλέον σε εφαρμογή.

Η τυπική εφαρμογή του μέτρου της επιστροφής ξεκίνησε με την πρόσφατη κοινοποίηση στις εφορίες από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων εγκυκλίου με την οποία γνωστοποιούνται και τυπικά στα τμήματα Εσόδων τα προβλεπόμενα στη διάταξη. Τι προβλέπει η διάταξη για τις επιστροφές; Ότι εκκρεμείς κατά τη δημοσίευση του σχετικού νόμου -στις 11 Οκτωβρίου 2018- υποθέσεις επιστροφής κάθε είδους φόρου και μέχρι του ποσού των 10.000 ευρώ απελευθερώνονται χωρίς περαιτέρω έλεγχο και διατυπώσεις. Μάλιστα, η άμεση επιστροφή φόρων έως 10.000 ευρώ, σύμφωνα με όσα προβλέπει η διάταξη καλύπτει ακόμη και τις υποθέσεις για τις οποίες έχει ξεκινήσει έλεγχος αλλά δεν έχει εκδοθεί πράξη διορθωτικού προσδιορισμού φόρου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια που χρησιμοποιείται το μέτρο της άμεσης και χωρίς έλεγχο επιστροφής φόρων έως 10.000 ευρώ. Η λύση αυτή επιλέγεται προκειμένου να παρακαμφθούν με οριζόντιο τρόπο οι δυσκολίες και οι καθυστερήσεις που αντιμετωπίζουν οι φορολογούμενοι με τις επιστροφές φόρων. Οι επιστροφές φόρων σε επιχειρήσεις και φορολογούμενους είναι μια πολύ πονεμένη ιστορία για αυτούς καθώς η καθυστέρηση είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων ένα σημαντικό ποσό επιστροφών φόρου εκκρεμεί και αναμένεται να μειωθεί αμέσως μετά την εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης για την απελευθέρωση των επιστροφών. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ:

- το συνολικό στοκ των επιστροφών φόρου που εκκρεμούσαν στο τέλος Σεπτεμβρίου ανέρχονταν στα 1,083 δισ. ευρώ.

- οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων που έχουν καθυστερήσει για περισσότερο από 90 ημέρες ανέρχονταν στα 464,8 εκατ. ευρώ. Για ποσό ύψους 261 εκατ. ευρώ έχουν αποσταλεί ειδοποιήσεις στους φορολογούμενους προκειμένου να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες για την ολοκλήρωση της επιστροφής

- το συνολικό στοκ των επιστροφών φόρου έφθασε στο ανώτερο σημείο του τον Ιούλιο 2016 όταν είχε διαμορφωθεί στο 3,8 δισ. ευρώ. Από τότε παρατηρείται μια αποκλιμάκωση των εκκρεμών επιστροφών φόρου η οποία έχει επιταχυνθεί από τις αρχές του 2017.

Η αποκλιμάκωση του ποσού των εκκρεμών επιστροφών φόρου οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στο γεγονός ότι στο πλαίσιο του τρίτου ελληνικού προγράμματος οι δανειστές χορήγησαν ποσά για την αποπληρωμή εκκρεμών υποχρεώσεων του δημοσίου προς ιδιώτες. Επιπλέον η εκταμίευση δόσεων προς την Ελλάδα συνδέθηκε με ποσοτικούς στόχους για την απομείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com