Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018

Σώζονται εν μέρει οι παλιές συντάξεις, αλλά "χάνονται" διπλά οι νέες

Δεν μειώνονται οι παλιές συντάξεις, συνεχίζονται οι περικοπές στις νέες, ενώ δεν θα δοθεί καμία αύξηση σε καμία σύνταξη -είτε παλιά, είτε νέα- τα επόμενα τέσσερα χρόνια.



Αυτό είναι το τριπλό βασικό συμπέρασμα  που προκύπτει από την έκθεση την οποία δημοσιοποίησε χθες η Κομισιόν σε σχέση με την ενισχυμένη μετα-μνημονιακή εποπτεία της Ελλάδας.

Με άλλα λόγια, οι παλιές συντάξεις εν μέρει "διασώζονται" μιας και θα υποστούν έμμεση μείωση -δηλαδή σε πραγματικούς όρους- (ώς και 8% σύμφωνα με βάσιμες εκτιμήσεις) καθώς δεν λάβουν καμία ονομαστική αύξηση έως το 2022, αν και προβλέπεται να αυξάνεται έως τότε το ΑΕΠ και ο πληθωρισμός.

Οι δε νέες συντάξεις είναι διπλά χαμένες, καθώς όχι μόνο θα παραμείνουν κομμένες, αλλά δεν θα λάβουν (όπως και οι παλιές) καμία αύξηση, οδηγούμενες σε έμμεση, "πραγματική" μείωση.

Συγκεκριμένα, οι Βρυξέλλες έκριναν πως δεν χρειάζονται οι ψηφισμένες περικοπές στις συντάξεις για να επιτευχθεί, αλλά και να διατηρηθεί μεσοπρόθεσμα το πρωτογενές πλεόνασμα. Ωστόσο, όλες οι συντάξεις θα παγώσουν έως το 2022.

Οι παραπάνω αναφορές στην εν λόγω έκθεση σημαίνουν τα εξής τρία πράγματα :

1) Δεν θα εφαρμοσθεί το 2019 η περικοπή έως 18% στις καταβαλλόμενες κατά την 12η/5/2016 κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Η μείωση αυτή αφορούσε τις συντάξεις (1,4 εκατομμύριο επί συνόλου 2,5 εκατομμυρίων σύμφωνα με την Κομισιόν) στις οποίες προέκυψε αρνητική "προσωπική διαφορά" μετά τον επανυπολογισμό τους με βάση τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου.

Αρνητική "διαφορά" προέκυψε σε όσες καταβαλλόμενες συντάξεις προέκυψαν χαμηλότερες μετά τον επανυπολογισμό τους.

2) Θα συνεχίσουν να ισχύουν οι περικοπές στις συντάξεις τις οποίες αιτήθηκαν ασφαλισμένοι μετά την 12η /5/2016 (σ.σ. νέες συντάξεις), αλλά και όλες οι περικοπές οι οποίες έγιναν έκτοτε.

Με άλλα λόγια, όσες νέες συντάξεις κόπηκαν –σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου – θα παραμείνουν κομμένες, ενώ όσες εκδοθούν από εδώ και πέρα θα υπόκεινται τις μειώσεις που προβλέπει ο ίδιος νόμος.

Το ίδιο ισχύει και για τις μειώσεις οι οποίες επιβλήθηκαν αναδρομικά από την 1η/1/2016 στα μερίσματα των συνταξιούχων του δημοσίου, στα εφάπαξ τα οποία αιτήθηκαν ασφαλισμένοι μετά την 1η/9/2013, αλλά και στο ΕΚΑΣ το οποίο κόβεται σταδιακά κάθε χρόνο από την 1η/6/2016.

3) Όλες οι κύριες συντάξεις, "παλιές" και "νέες", δεν θα λάβουν καμία ονομαστική αύξηση από το 2019 έως και το 2022.

Υπενθυμίζεται πως ο νόμος Κατρούγκαλου προέβλεπε πως από το 2019 και κάθε έτος, θα δινόταν ονομαστική αύξηση σε όλες τις κύριες συντάξεις ανάλογα με την πορεία του ΑΕΠ και του πληθωρισμού.

Αν επαληθευόταν οι μακροικονομικές προβλέψεις, τότε –σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Υπ. Εργασίας- θα δινόταν, κάθε χρόνο, κατά μέσο όρο μία αύξηση της τάξεως του 2%.

Κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί, τουλάχιστον έως το 2022. Έτσι, όλες οι κύριες συντάξεις θα υποστούν μία έμμεση, πραγματική μείωση 2% κάθε χρόνο. Σωρευτικά, δηλαδή στην 4ετία 2019 -2022 η έμμεση, πραγματική μείωση των συντάξεων θα φτάσει το 8%.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com