Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018

Bloomberg: Αντιμέτωπη με νέα κρίση η Ελλάδα αν δεν λυθούν τα προβλήματα των τραπεζών

Η Ελλάδα σπεύδει να βρει έναν τρόπο να σώσει τις τράπεζες της – πάλι, αναφέρει το Bloomberg σε σημερινό του δημοσίευμα στον απόηχο των χθεσινών ανακοινώσεων της Τράπεζας της Ελλάδας για τη συλλογική αντιμετώπιση της μείωσης των κόκκινων δανείων.



Με το βάρος επισφαλών δανείων που φτάνουν σχεδόν το μισό του συνολικού τους δανεισμού, οι "σακατεμένες" τράπεζες παραμένουν ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, σημειώνει το πρακτορείο και προσθέτει: υπάρχουν ακόμη ανησυχίες ότι η χώρα μπορεί να βρεθεί να αντιμετωπίζει άλλη μια χρηματοοικονομική κρίση εάν δεν καταφέρει να βγάλει τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα από το καθοδικό σπιράλ.

Με τις μετοχές των τραπεζών να κατρακυλούν, η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδας εργάζονται σε σχέδια για να βοηθήσουν τις τράπεζες να επιταχύνουν την προσπάθεια τους να ξεφορτωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Όπως αναφέρει το πρακτορεία, "η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει ένα σχέδιο για να βοηθήσει τις τράπεζες να επιταχύνουν τη διάθεση μη εξυπηρετούμενων δανείων, πιθανώς με τη χρήση κρατικών εγγυήσεων.

Διάφορες ιδέες, μεταξύ των οποίων και η δημιουργία ενός Σχεδίου Προστασίας Περιουσιακών Στοιχείων και Οχημάτων Ειδικού Σκοπού στα οποία θα μπορούν να πάνε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια με κρατικές εγγυήσεις, έχουν προταθεί.

Η κυβέρνηση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το μεταμνημονιακό κεφαλαιακά απόθεμα των περίπου 24 δισ. ευρώ ($27 δισ.) για να ενισχύσει τις τράπεζες, αλλά η χρήση των κεφαλαίων αυτών μπορεί να οδηγήσει τους επενδυτές να αμφισβητήσουν εάν οι χρηματοδοτικές ανάγκες του κράτους καλύπτονται πλήρως για τα επόμενα χρόνια.

Επίσης, θα παραβίασε τους κανονισμούς της Ε.Ε. που απαγορεύουν την κρατική βοήθεια στις τράπεζες χωρίς πιστωτές του ιδιωτικού τομέα, περιλαμβανόμενων αυτών με καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, που θα υποστούν το πρώτο κτύπημα."

Παράλληλα, το πρακτορείο σημειώνει ότι υπάρχουν και εναλλακτικές λύσεις επισημαίνοντας τα εξής:

"Η Τράπεζα της Ελλάδα έχει καταρτίσει τα δικά της σχέδια, τα οποία είναι λίγο πιο πολύπλοκα και περιλαμβάνουν τη μεταφορά ενός μέρους των αναβαλλόμενων φορολογικών ελαφρύνσεων – κάτι που θα επιβαρύνει τα κεφάλαια των τραπεζών.

Ωστόσο, το σχέδιο θα επιτρέψει στις τράπεζες να διαθέσουν περίπου το μισό των μη εξυπηρετούμενων δανείων ή περίπου 40 δισ. ευρώ. Υπάρχει επίσης άλλη μια ιδέα στο τραπέζι. Η κυβέρνηση εργάζεται σε ένα σχέδιο με βάση το οποίο το κράτος θα επιδοτήσει ένα μέρος από τις αποπληρωμές των μικρότερων δανείων, κάτι που μοιάζει με αυτό που έκανε η Κύπρος με το σχέδιο "Εστία". Αυτό το σχέδιο ενδεχομένως να ανακοινωθεί τον Δεκέμβριο."

Το πρακτορείο σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι ο τραπεζικός δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου έχει χάσει πάνω από το μισό της αξίας του το 2018, ενώ η δεύτερη μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα, η Τράπεζα Πειραιώς, σχεδιάζει να αντλήσει περισσότερα κεφάλαια – ένα εγχείρημα που περιπλέκεται από την αξιολόγηση junk.

Οι τράπεζες γνωρίζουν πιέσεις από τις εποπτικές αρχές να επιταχύνουν τη μείωση των "βουνών" από μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Τα funds με θέσεις short στις ελληνικές τράπεζες, όπως το Oceanwood Capital Mgmt LLP, είναι πεπεισμένα ότι οι τράπεζες δεν μπορούν να καθαρίσουν τα βιβλία τους χωρίς να "κάψουν" σημαντικά κεφάλαια.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com