Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

ΟΦΕΙΛΕΣ ΕΙΣΦΟΡΩΝ Ασφαλιστικά Ταμεία: «Παράθυρο» για μείωση των προσαυξήσεων

«Παράθυρο» για μείωση των προσαυξήσεων που σήμερα φτάνουν έως το 100% σε περίπτωση καθυστερημένης καταβολής των εισφορών «ανοίγει» η κυβέρνηση σε συνεννόηση με το ΔΝΤ που προωθεί το νέο πλαίσιο για τη ρύθμιση των οφειλών προς τα Ταμεία.




Με διάταξη νόμου που προωθεί το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας για ψήφιση στη Βουλή, προβλέπεται ότι «με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας θα ανακαθοριστεί η προθεσμία καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών, τα πρόσθετα τέλη, καθώς και η συνείσπραξη εισφορών και φόρου μισθωτών υπηρεσιών».

«Πάγωσε»
Η συνείσπραξη των εισφορών και του φόρου μισθωτών υπηρεσιών είχε ήδη προβλεφθεί νομοθετικά, αλλά «πάγωσε» ελλείψει προτετοιμασίας μηχανισμού ελέγχου, ενώ για τις προσαυξήσεις η τελευταία ρύθμιση του ν. Κουτρουμάνη προβλέπει πρόσθετο τέλος 3% για τον πρώτο μήνα καθυστέρησης και 1% για κάθε επόμενο μήνα και μέχρι 100% συνολικά (αντί του 120% που ίσχυε έως το 2011).

Την αντικατάσταση του καθεστώτος των προσαυξήσεων για την καθυστερημένη καταβολή εισφορών ζήτησαν οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ στη διάρκεια των συζητήσεων με το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας για τη ρύθμιση των οφειλών προς τα Ταμεία θέτοντας ρητά θέμα «διάκρισης του τόκου - κόστους χρήματος και των... κυρώσεων».

Η σχετική απόφαση του ανακαθορισμού, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που βρίσκεται στο τραπέζι (και έχει στη διάθεσή της η «Η») προβλέπει αλλαγή έως τον Ιούνιο του 2013. Εως τον Μάρτιο θα έχουν εντοπιστεί και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που, από το σύνολο των 11 δισ. ευρώ, μπορούν να εισπραχθούν ενιαία (για όλα τα μεγάλα Ταμεία) μέσω του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ από την 1η Ιουλίου και μετά. Οπως έγραψε η «ΗτΣ» η ρύθμιση των οφειλών στα Ταμεία θα γίνει σε νέα βάση (έλεγχος οφειλετών και εγγυήσεις για οφειλές άνω των 50.000 ευρώ και των 100.000 ευρώ, αντίστοιχα) και έως το 2017 οπότε οι οφειλές και η αρμοδιότητα είσπραξης θα εκχωρηθούν πλέον στις φορολογικές αρχές.



 
website counter
friend finderplentyoffish.com