Μειωμένες κρατήσεις και αρνητικά πρόσημα στα νούμερα του τουρισμού για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια συνεχόμενης ανόδου φέρνει η αβεβαιότητα που υπάρχει αυτή τη στιγμή σε μακροοικονομικό επίπεδο.
Αυτό τόνισε από το βήμα της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης, ο οποίος σημείωσε ακόμη ότι μετά τη δύσκολη τουριστική περίοδο που μόλις ξεκίνησε, ο οδικός χάρτης του τουρισμού θα αναθεωρηθεί.
Παράλληλα, οι παλινωδίες και τα πολλαπλά σενάρια που υπάρχουν για τον ΦΠΑ φαίνεται να ωθούν τον ΣΕΤΕ στην πρόταση της προσθήκης σε όλα τα συμβόλαια για τουριστικά πακέτα για τη σεζόν του 2016 μίας ρήτρας που θα προβλέπει την αυτόματη αναπροσαρμογή των τιμών των πακέτων σε περίπτωση αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ. Ουσιαστικά, πρόκειται για μία δικλίδα «ασφαλείας» που μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη στο προσεχές διάστημα, κατά τη διάρκεια του οποίου κλείνει ένα σημαντικό ποσοστό για την επόμενη τουριστική σεζόν. Οι ξενοδόχοι και όσοι έχουν ενοικιαζόμενα καταλύματα θα ενημερωθούν γι' αυτή την πρόταση μέσω της Πανελλήνιας Ένωσης Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Δωματίων Διαμερισμάτων Ελλάδος (ΣΕΕΔΔΕ).
Με ρήτρα ΦΠΑ τα νέα τουριστικά συμβόλαια
Οι αρχικές εκτιμήσεις του ΣΕΤΕ έκαναν λόγο για 25 εκατ. αφίξεις το 2015 (από 24,2 εκατ. πέρσι) και έσοδα 14 δισ. ευρώ (από 13,4 δισ. ευρώ το 2014), αλλά πλέον τα δεδομένα είναι αρκετά διαφορετικά και αναμένεται εντός του επόμενου μήνα να υπάρξει αναθεώρηση -πιθανότατα προς τα κάτω- των εκτιμήσεων για την πορεία της τουριστικής σεζόν, η οποία χαρακτηρίζεται από όλους τους παράγοντες του κλάδου ως εξαιρετικά δύσκολη. Πέραν των αρνητικών προσήμων για τη φετινή χρονιά, βασικό θέμα για τον τουριστικό κλάδο είναι οι επικείμενες αλλαγές στους συντελεστές του ΦΠΑ. Ο κ. Ανδρεάδης χαρακτήρισε καταδικαστική απόφαση για τον ελληνικό τουρισμό το ενδεχόμενο να υπάρξει αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ σε ποσοστά πέραν του ανώτερου ορίου των ανταγωνιστών μας, γεγονός που εκτιμάται ότι θα έχει ως άμεσο αποτέλεσμα εκατομμύρια τουριστών να επιλέξουν ανταγωνίστριες χώρες με φθηνότερο προϊόν.
Σε αυτή την περίπτωση, εκτιμάται ότι πολλές επιχειρήσεις θα οδηγηθούν σε «λουκέτο» με απώλειες δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας.
Αυτορρύθμιση
Με ρήτρα ΦΠΑ τα νέα τουριστικά συμβόλαια
Ένα ενδιαφέρον στοιχείο για τον τουριστικό τομέα είναι η ενότητα που παρατηρείται σε αυτόν και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ομόφωνη απόφαση που υπήρξε από όλους τους επιμέρους κλάδους να προτείνουν να υπάρξει ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ έως 10%.
Το επόμενο βήμα είναι η αυτορρύθμιση του κλάδου ώστε να περιοριστούν όσο το δυνατόν τα φαινόμενα φοροδιαφυγής. Ο κ. Ανδρεάδης ανακοίνωσε χθες, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ, ότι ο σύνδεσμος ξεκινά την προσπάθεια για την καταπολέμηση της παράνομης λειτουργίας καταλυμάτων και μάλιστα άμεσα. Συγκεκριμένα, ο ΣΕΤΕ, σε συνεργασία με εξωτερικό, ουδέτερο συνεργάτη, προχωρεί από την 1η Ιουνίου σε ελέγχους σε ολόκληρη την Ελλάδα με στόχο να εντοπιστούν τα παράνομα καταλύματα και να παραδοθούν, στις αρμόδιες αρχές, φάκελοι με όλα τα στοιχεία. Σημειώνεται ότι κάθε παράνομο κατάλυμα τιμωρείται με πρόστιμο 50.000 ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Ανδρεάδη, πρόκειται για μία κίνηση του κλάδου ώστε να αποδείξει ότι δεν ασκεί μόνο κριτική στην κυβέρνηση ότι δεν κινητοποιεί τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς και τους ελέγχους, αλλά ότι κάνει και τις σχετικές κινήσεις. Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ τόνισε ότι το πλάνο περιλαμβάνει ελέγχους σε όλη την επικράτεια και θα ζητηθεί να υπάρχει «παραδειγματική τιμωρία όλων όσοι όχι μόνο παρανομούν, αλλά και δυσφημίζουν τους επιχειρηματίες του τουρισμού».
Eurobank
Τη στήριξη της Eurobank στον ελληνικό τουρισμό επανέλαβε, σε ομιλία του στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του ΣΕΤΕ, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Φωκίων Καραβίας. Ο επικεφαλής της Eurobank ανέφερε ότι η τράπεζα συνεχίζει την απρόσκοπτη χρηματοδότηση στον τουρισμό, σε projects που έχουν νόημα για τον επιχειρηματία και ικανοποιούν τα βασικά τραπεζικά κριτήρια, ενώ τόνισε ότι «αντιμετωπίζουμε με ρεαλισμό το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων ή προβληματικών δανείων επιχειρήσεων στον τουρισμό, με σκοπό τη διατήρηση θέσεων εργασίας και την υλοποίηση βιώσιμων λύσεων».
Σημείωσε δε ότι το 2014 η Eurobank μεσολάβησε επιτυχώς για την είσοδο στρατηγικών επενδυτών σε πέντε ξενοδοχειακές μονάδες, καθιστώντας τις βιώσιμες με τη συναίνεση των παλαιών ιδιοκτητών τους.
Η Μύκονος στην κορυφή
Οι δημοφιλέστεροι προορισμοί
Μύκονος και Σαντορίνη είναι οι ελληνικοί προορισμοί που βρίσκονται στις δύο κορυφαίες θέσεις της λίστας της trivago όσον αφορά τις προτιμήσεις των ξένων τουρίστων που θα έλθουν στη χώρα μας το φετινό καλοκαίρι. Γενικώς, τα νησιά έχουν την τιμητική τους καθώς στην τρίτη θέση είναι η Ρόδος και στην τέταρτη η Κρήτη. Ακολουθεί η Χαλκιδική και η Θάσος, ενώ την οκτάδα κλείνουν η Πάργα και η Ζάκυνθος. Από την οκτάδα, ο πιο φθηνός προορισμός είναι η Θάσος με 86 ευρώ μέση τιμή διανυκτέρευσης και οι πιο ακριβοί είναι η Μύκονος με 262 ευρώ και η Σαντορίνη με 218 ευρώ μέση τιμή διανυκτέρευσης.
Travelplanet24
Οι ελληνικές πόλεις βρίσκονται ψηλά και σε μία άλλη λίστα, αυτή της Travelplanet24, που αφορά τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Μεσογείου αλλά με βάση τις κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων. Σε αυτή τη λίστα η Αθήνα είναι στην 1η θέση, στην 5η θέση είναι το Ηράκλειο, στην 8η θέση η Θεσσαλονίκη και τη 10η θέση τα Χανιά. Αναλυτικότερα τα 10 δημοφιλέστερα αεροδρόμια άφιξης, με σειρά προτεραιότητας, είναι τα αεροδρόμια της Αθήνας, της Βαρκελώνης, της Μαγιόρκα, της Μάλαγα, του Ηρακλείου, του Αλικάντε, της Κωνσταντινούπολης, της Θεσσαλονίκης, του Σπλιτ και των Χανίων. Κορυφαίος προορισμός στις αναζητήσεις των Ευρωπαίων ταξιδιωτών το 2015 είναι η Κωνσταντινούπολη με περισσότερες από 85.000 αναζητήσεις, την περίοδο από 1.1.2015 έως 12.5.2015. Σειρά έχουν η Αθήνα με περισσότερες από 64.700 αναζητήσεις και η Βαρκελώνη με 59.045 αναζητήσεις.