Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΣΥΡΙΖΑ

Σε ένα πρωτοφανές αδιέξοδο μεταξύ Ευρώπης και ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι βρίσκεται ο Αλ. Τσίπρας, καθώς κάθε βήμα προόδου στην πεδίο της επίτευξης συμφωνίας με τους δανειστές, συνοδεύεται πάντα από πισωγύρισμα στο εσωκομματικό πεδίο και τούμπαλιν.



«Μοιάζουν με συγκοινωνούντα δοχεία, που γεμίζει το ένα, αδειάζει το άλλο», σχολιάζει στέλεχος, με καλή γνώση των ισορροπιών στο κυβερνών κόμμα. Είναι δε, τόσο ισχυρές οι πιέσεις και από τις δύο πλευρές, που μπλοκάρουν επί της ουσίας οποιαδήποτε πρωτοβουλία του Μαξίμου, την ώρα που ο χρόνος και η ρευστότητα εξαντλούνται απειλητικά. Ενδεικτικό της εκρηκτικής κατάστασης μάλιστα, που επικρατεί κυρίως στο εσωτερικό μέτωπο, είναι και οι μαραθώνιες συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων, οι οποίες -όπως λένε κάποιοι- υπερβαίνουν σε συχνότητα και διάρκεια κατά πολύ τις διαπραγματεύσεις του πρωθυπουργού με τους δανειστές.

Η κατάσταση μάλιστα δείχνει να περιπλέκεται ακόμη περισσότερο, για δύο λόγους: Αφενός λόγω της ασάφειας που επικρατεί αναφορικά με τους χειρισμούς της ηγετικής ομάδας και η οποία προκαλεί σύγχυση και εκνευρισμό σε βουλευτές και στελέχη, με άλλους να τηρούν στάση αναμονής προειδοποιώντας όμως ότι δεν θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια, αν η συμφωνία απέχει πολύ από τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και άλλους να έχουν ήδη βγει στα «κάγκελα», κατακεραυνώνοντας μέσω δημοσίων τοποθετήσεων τους κυοφορούμενους συμβιβασμούς και προβλέποντας νέα δεινά και? μνημόνια. Αφετέρου, λόγω του «πολυσυλλεκτικού» χαρακτήρα του κόμματος.

Αν και στο Μαξίμου επιλέγουν να υποβαθμίσουν τις αντιδράσεις αυτές, υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία θα έχει τέτοια χαρακτηριστικά που ουδείς θα καταψηφίσει, ωστόσο παρακολουθούν με ανησυχία τους συσχετισμούς, και τις ενδεχόμενες απώλειες σε μία ψηφοφορία, καθώς οποιαδήποτε κίνηση ή πρωτοβουλία, αποδεικνύεται «ικανή» να συσπειρώσει απέναντι στις επιλογές της ηγεσίας βουλευτές, που ενδεχομένως να μην ανήκουν όλοι στην ίδια τάση. Ενδεικτική η επιστολή των 22 βουλευτών που ζήτησαν προ ημερών από τον Αλ. Τσίπρα άμεση νομοθέτηση των ΣΣΕ και του κατώτατου μισθού, τραβώντας επί της ουσίας τον πρωθυπουργό από το... αριστερό μανίκι. Σε κάθε περίπτωση και ενόψει του επόμενου βήματος, δηλαδή της κατάθεσης προς κύρωση στη Βουλή, της όποιας συμφωνίας εξασφαλίσει ο Αλ. Τσίπρας, οι ομάδες λαμβάνουν θέσεις μάχης και ετοιμάζονται για μια συνολική αναμέτρηση δυνάμεων, που από πολλούς θεωρείται ότι μπορεί να λειτουργήσει και ως ένα μεγάλο μετεκλογικό «ξεκαθάρισμα» στο κυβερνών κόμμα.

Οι σωματοφύλακες
Είναι σαφές ότι η επικοινωνιακή ομάδα που βρίσκεται γύρω από τον πρωθυπουργό, πέρα από το γεγονός ότι είναι σε θέση να γνωρίζει καλύτερα από όλους τα τεκταινόμενα στις διαπραγματεύσεις, έχει επωμισθεί και το δύσκολο επικοινωνιακό έργο της ενημέρωσης τόσο της κοινής γνώμης, όσο και των στελεχών. Κυρίως δε, φροντίζει για τη διατήρηση ενός ισχυρού μετώπου της πλειοψηφούσας τάσης στο κόμμα, προκειμένου να μην ενισχυθούν διασπαστικές τάσεις.

Η ομάδα αυτή θα μπορούσε να πει κανείς ότι λειτουργεί και ως ασπίδα προστασίας στο Μαξίμου, περίπου ως... σωματοφύλακες του πρωθυπουργού. Πέρα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γ. Σακελλαρίδη που και εκ του ρόλου του έχει αυτό το καθήκον, μπορεί εύκολα να διακρίνει αντίστοιχο ρόλο στους υπουργούς Επικρατείας Ν. Παππά και Αλ. Φλαμπουράρη, που στις κρίσιμες στιγμές αναλαμβάνουν να ενημερώσουν τα όργανα και να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Καθησυχαστικοί στις δηλώσεις τους για την επίτευξη συμφωνίας εμφανίζονται και αρκετοί υπουργοί, με βασικότερους τους Γ. Σταθάκη και Γ. Κατρούγκαλο.

Αντίστοιχο ρόλο, αν και όχι επισήμως, πάντως, φαίνεται ότι έχουν και άλλα στελέχη όπως ο Δ. Παπαδημούλης, που με διαρκείς παρεμβάσεις του επιχειρεί αφενός να «συνετίσει» όσους το... παρακάνουν με τις δηλώσεις τους και αφετέρου να συστήσει ψυχραιμία υπενθυμίζοντας πως βασική επιδίωξη και λαϊκή εντολή είναι η επίτευξη συμφωνίας.

Οι σκληροί
Αριστερά της... Αριστεράς, υπάρχουν ομάδες και βουλευτές που διαθέτουν καλή οργάνωση, απορρίπτουν οποιοδήποτε συμβιβασμό και υποχώρηση και πολλοί θεωρούν ότι δεν θα διστάσουν να απορρίψουν μια συμφωνία που δεν απηχεί τις απόψεις τους.

Τάσεις όπως η ΔΕΑ αλλά και η ΚΟΕ, εκπροσωπούνται με ένα σημαντικό αριθμό βουλευτών, τέτοιον που θα μπορούσε να προκαλέσει αριθμητικές... αρρυθμίες στην κυβερνητική πλειοψηφία.

Οι «ιδεολόγοι»
Είναι γνωστό ότι η Αριστερή Πλατφόρμα, η βασική εσωκομματική αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ, επέμενε, από την προεκλογική ακόμη περίοδο για την ιδεολογική καθαρότητα του κόμματος και την ανόθευτη υλοποίηση των ιδεών και των δεσμεύσεων μιας αριστερής κυβέρνησης. Από τις θέσεις αυτές, δεν φαίνεται να έχει υποχωρήσει μέχρι και σήμερα, όπως διαπιστώνει κανείς διαβάζοντας τα πύρινα άρθρα των στελεχών της στον ιστότοπο iskra.

Το ζητούμενο όμως είναι τι θα πράξουν αυτά τα στελέχη και κυρίως οι βουλευτές κατά την κύρωση μιας συμφωνίας. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που σχολιάζουν δηκτικά, ότι «σκυλί που γαβγίζει δεν δαγκώνει», ενώ κάποιοι άλλοι δικαιολογούν την πρόβλεψή τους για σύνταξη της Αριστερής Πλατφόρμας με την απόφαση της πλειοψηφίας, υπενθυμίζοντας ότι πρόκειται για στελέχη που ακριβώς λόγω της ιδεολογίας τους σέβονται και τοποθετούν πολύ υψηλά τις θεσμικές και κομματικές διαδικασίες. Κατά συνέπεια εκτιμούν ότι μπορεί να επικρίνουν τους όρους της συμφωνίας και να λάβουν αποστάσεις κατά αυτής στις συνεδριάσεις των οργάνων, αλλά δεν πρόκειται να καταψηφίσουν στη Βουλή. Παραμένει άγνωστο ωστόσο αν ο Π. Λαφαζάνης ελέγχει πλήρως όλα τα μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας και αν δεν υπάρξουν ακόμη και εντός αυτής διαφοροποιήσεις.

Οι... απρόβλεπτοι

Ίσως να πρόκειται για την πιο «επικίνδυνη» ομάδα, ακριβώς γιατί δεν έχει τα χαρακτηριστικά? ομάδας. Σε αυτούς θα μπορούσε κανείς να συμπεριλάβει από την εκρηκτική πρόεδρο της Βουλής που επιθυμεί να διατηρεί διακριτό πολιτικό ρόλο και να αποτελεί τη «συνείδηση» του κόμματος - καθιστώντας με αυτό τον τρόπο δύσκολες τις προβλέψεις για τη στάση της - μέχρι τους συμπαθούντες αυτή, όπως τη Ρ. Μακρή, που ούτως ή άλλως έχει προειδοποιήσει ότι δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία. Στην κατηγορία αυτή μπορεί ακόμη να προσθέσει κανείς από τον επιζητούντα τη δημοσιότητα Αλ. Μητρόπουλο που καθημερινά προβλέπει νέα δεινά και μνημόνια, μέχρι τον αντιρρησία Γ. Μιχελογιαννάκη που ξεκαθαρίζει ότι δεν θέλει να γίνει «Κομανέτσι». Και βέβαια ο κατάλογος δείχνει ότι μπορεί να διευρυνθεί καθημερινά, λειτουργώντας ως βόμβα στα θεμέλια της κοινοβουλευτικής συνοχής του ΣΥΡΙΖΑ.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com