Οι αρχές της ΕΕ δεν περιλαμβάνουν έννοιες όπως «εκβιασμό» και «τελεσίγραφα»δήλωσε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από τις Βρυξέλλες. Τόνισε δε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να δίνει την μάχη για όλους τους Ευρωπαίους και φυσικά τους Ελληνες πολίτες.
Ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού έχει ως εξής:
«Οι θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ήταν η δημοκρατία, η αλληλεγγύη, η ισότητα και ο αμοιβαίος σεβασμός. Οι αρχές αυτές, δεν στηρίζονταν σε εκβιασμούς και τελεσίγραφα. Και ειδικά σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να θέτει σε κίνδυνο αυτές τις αρχές. Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να δίνει με αποφασιστικότητα την μάχη υπέρ αυτών των αρχών, θα συνεχίσει να δίνει την μάχη για λογαριασμό των Ευρωπαίων πολιτών και φυσικά για λογαριασμό του ελληνικού λαού».
Χάσμα
Νωρίτερα επιβεβαιώθηκε το χάσμα μεταξύ Αθήνας και δανειστών καθώς ούτε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ λίγο πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής των ηγετών των χωρών μελών της Ευρωζώνης δεν κατέληξε σε κάποιο αποτέλεσμα.
Σε άτυπη ενημέρωση από το Μαξίμου, αμέσως μετά τη συνάντηση που δεν κράτησε πολύ τονίζεται: «Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την Γερμανίδα Kαγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Στη συνάντηση συζητήθηκε η πορεία των διαπραγματεύσεων. Ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τους δύο ηγέτες για την ελληνική πρόταση και τους τόνισε ότι η ελληνική πλευρά δεν κατανοεί την επιμονή των θεσμών σε τόσο σκληρά μέτρα.Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν μετά το πέρας της Συνόδου».
Η φειδωλή αυτή ενημέρωση υποδηλώνει και την κρισιμότητα των διαπραγματεύσεων αλλά και το γεγονός ότι δεν έχει βρεθεί ακόμη κοινός τόπος μεταξύ των δύο πλευρών. Οι διαφορές είναι ακόμη μεγάλες και θα επιχειρηθεί να γεφυρωθούν τις επόμενες ώρες και κυρίως αύριο στο Eurogroup. Αλλά σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να αναμένεται πολιτική λύση που επιζητεί η ελληνική κυβέρνηση.
Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με γαλλική πηγή που επικαλείται το Reuters, Μέρκελ και Ολάντ επέμειναν στη σημασία του αυριανού Eurogroup και πως αν κριθεί απαραίτητο θα υπάρξει νέα συνάντηση των τριών πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ουσιαστικά δεν υπάρχει σημαντική απόκλιση μεταξύ των θέσεων και η συζήτηση επικεντρώθηκε στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν σήμερα και αύριο για να καταλήξουν σε συμφωνία, καθώς και στο ενδεχόμενο παράτασης του προγράμματος.
Γεφύρωση
Όπως ανέφεραν καλά πληροφορημένες διπλωματικές πηγές, η συνάντηση κλείστηκε αργά χθες το βράδυ και πραγματοποιείται στο γραφείο της μόνιμης γαλλικής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε δηλώσεις της, η Γερμανίδα καγκελάριος χαρακτήρισε την αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup αποφασιστικής σημασίας, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι σε θέση να κάνει εικασίες για το αποτέλεσμα της συνεδρίασης, αλλά υπάρχει από παντού η πολιτική βούληση για να βρεθεί λύση.
«Ελπίζουμε πως μια συμφωνία θα επιτευχθεί το Σάββατο», ανέφερε η Αγκελα Μέρκελ.
Επίσης, ερωτηθείσα αν συμμερίζεται την άποψη του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σχετικά με την ελληνική πρόταση, ότι δηλαδή δεν είναι αξιόπιστη, είπε πως ενημερώθηκε τηλεφωνικά από τον κ. Σόιμπλε για τις εξελίξεις στο Eurogroup, ο οποίος της μετέφερε ότι υπάρχουν ακόμα αρκετά ερωτηματικά που έχουν να κάνουν, μεταξύ άλλων, με τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.
Πεπεισμένος ότι θα κλείσει η συμφωνία εμφανίστηκε την Παρασκευή ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι.
Η τελική ημέρα των αποφάσεων για την Ελλάδα θα είναι το Σάββατο και θα υπάρχει συμφωνία, εκτίμησε σήμερα κατά την έξοδό του από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Ιταλός πρωθυπουργός.
«Στηρίζουμε τις προσπάθειες του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησής του να φτάσει σε μια συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς», δήλωσε ο Μ. Ρέντσι, συμπληρώνοντας ότι «αναγνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι για όλους η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη» και προσθέτοντας: «Εκτιμώ ότι η τελική ημέρα θα είναι το Σάββατο και είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να επιτύχουμε συμφωνία».
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, συνεχίζουν να έρχονται στη δημοσιότητα ζοφερά σενάρια για το τι μέλλει γενέσθαι εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία μέσα στις επόμενες ώρες.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα το νέο δημοσιεύμα των FT, που αναφέρεται σε «τελεσίγραφο» των θεσμών προς την Αθήνα και «Plan B» για την Ευρώπη.
Οι πληροφορίες των FT, όπως μετέδιδε το πρωί της Πέμπτης από τις Βρυξέλλες ο Peter Spiegel, ανέφεραν πως ήδη από την συνεδρίαση του Eurogroup οι θεσμοί παρέδωσαν την πρότασή τους στους Έλληνες, λέγοντας πως επρόκειτο για μια «take it, or leave it» κατάσταση. Λίγο αργότερα όμως, και αφού η ελληνική πλευρά κατέθεσε εκ νέου πρόταση, τα δεδομένα ανετράπησαν, ως φαίνεται, προσωρινά.
H εφημερίδα επανέρχεται, χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά στον τίτλο την λέξη «τελεσίγραφο» (ultimatum), ενώ στον υπότιτλο του κειμένου επισημαίνεται πως «οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να εγκλωβίσουν την Ελλάδα» και πως «η κατάσταση μοιάζει ζοφερή».
Στο άρθρο αναφέρεται επίσης ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα αφήσουν να εξαπλωθεί και ετοιμάζουν «σχέδιο Β» το οποίο περιλαμβάνει περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων και παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.