Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Αναπόφευκτη η ελληνική χρεοκοπία και το grexit

Η χρεοκοπία της Ελλάδας και η έξοδός της από το ευρώ είναι αναπόφευκτες, εκτιμούν πολλοί Ρώσοι ειδικοί, προσθέτοντας ότι το σενάριο αυτό θα έχει αρνητικό αντίκτυπο βραχυπρόθεσμα, αλλά εν τέλει δεν θα αποδειχθεί καταστροφικό ούτε για την Ευρωζώνη, ούτε για την Ελλάδα (...)



Φέτος έγινε πλέον σαφές ότι η Ελληνική Δημοκρατία αδυνατεί να εξυπηρετήσει το χρέος της. «Η κόκκινη γραμμή είναι κάπου κοντά. Το χρεοστάσιο είναι μάλλον θέμα μηνών», σημειώνει ο Σεργκέι Κεστάνοφ, αναπληρωτής καθηγητής στην Ρωσική Προεδρική Ακαδημία Εθνικής Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης.

«Η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να επιβιώσει χωρίς εξωτερική βοήθεια την τελευταία πενταετία, ωστόσο σαμποτάρει τις μεταρρυθμίσεις που εισηγούνται η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Οι πιστωτές δεν θέλουν πια να χρηματοδοτήσουν τη χώρα, εφόσον εκτιμούν ότι το χρέος μπορεί να μην αποπληρωθεί και θα ήταν αφελές να θεωρεί κανείς ότι αυτό μπορεί να συνεχιστεί επ’ άπειρον». Ο ίδιος πάντως εκτιμά ότι ενδεχομένως το Grexit ίσως να μην αποτελέσει καταστροφή για την Ελλάδα, καθώς η εισαγωγή της δραχμής και η επακόλουθη υποτίμησή της θα οδηγούσε σε μείωση των τιμών των ελληνικών αγαθών, καθιστώντας τα πιο ανταγωνιστικά.

«Όσον αφορά την υπόλοιπη Ευρώπη, η Ελλάδα αναλογεί στο 2% της οικονομίας της Ε.Ε. Ακόμα και αν η χώρα αρνηθεί να αποπληρώσει το σύνολο των χρεών της, οι απώλειες για τη Γερμανία θα ανέρχονταν στο 2,37% του ΑΕΠ της. Πρόκειται για σημαντικό, αλλά όχι μοιραίο πλήγμα. Εξάλλου, εάν το ευρώ υποτιμηθεί συνεπεία του Grexit, αυτό θα δώσει μεγάλη ώθηση στις εξαγωγικές οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας. H έξοδος της χώρας από το ευρώ θα λειτουργούσε ως διδακτική εμπειρία και για άλλες χώρες», καταλήγει ο κ. Κεστάνοφ. Σύμφωνα με τον Ιγκόρ Νικολάγεφ, καθηγητή της Σχολής Ανώτερων Οικονομικών, η προοπτική ελληνικής χρεοκοπίας και Grexit είναι πραγματική και θα έχει βραχυπρόθεσμα αρνητικές επιπτώσεις, ιδίως για την Ελλάδα που κινδυνεύει με σοβαρή αναταραχή και υπερπληθωρισμό, αν και μακροπρόθεσμα ίσως να αποδειχθεί σωστή επιλογή από στρατηγικής πλευράς. Σε κάθε περίπτωση, θα δημιουργηθεί ένα προηγούμενο που θα βελτιώσει τη δημοσιονομική πειθαρχία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων...».


 
website counter
friend finderplentyoffish.com