Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

Spiegel: Μεγάλες διαφορές σε μισθούς - συντάξεις, σύγκλιση στο ΦΠΑ

Aκόμα και μετά τη συνάντηση στο Βερολίνο εξακολουθούν να υφίστανται διαφορές σε τέσσερεις βασικούς τομείς μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών. Αυτό αναφέρει δημοσίευμα του γερμναικού περιοδικού Spiegel, βάσει του οποίου:



1) Το χάσμα όσον αφορά στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος αναφορικά με τις συντάξεις δεν έχει ακόμα γεφυρωθεί: Εδώ οι πιστωτές ζητούν από την Ελλάδα σαφέστατα μεγαλύτερες περικοπές. Ωστόσο, μια νέα περικοπή συντάξεων συναντά την κατηγορηματική αντίθεση της Αθήνας. Οι συνταξιούχοι έχουν χάσει ήδη 40% του εισοδήματός τους και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει δώσει το λόγω του ότι εδώ βρίσκεται μία από τις περιβόητες κόκκινες γραμμές της ελληνικής κυβέρνησης. Παρόλ' αυτά είναι έτοιμος να προβεί σε συγχώνευση ασφαλιστικών ταμείων και σε κατάργηση πολλών πρόωρων συντάξεων.

2) Το ίδιο δύσκολες είναι και οι διαπραγματεύσεις σε θέματα μεταρρύθμισης της ελληνικής αγοράς εργασίας. Οι πιστωτές ζητούν ένα πιο ευέλικτο πλαίσιο για τις συμβάσεις εργασίας και τους μισθούς. Σε αυτό το θέμα υπάρχουν ακόμα μεγάλες διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών.

3) Και στο θέμα του ΦΠΑ οι δύο πλευρές έχουν ακόμα κάποιες διαφορές. Οι Έλληνες έχουν προτείνει τρία κλιμάκια, στο 7, στο 14 και στο 22%, ενώ οι πιστωτές ζητούν δύο συντελεστές, ο ένας στο 11% και ο άλλος στο 23%. Ένα από τα βασικά σημεία στη διαφορά είναι η υψηλότερη φορολόγηση του σημαντικού για την Ελλάδα τουριστικού τομέα.

4) Στο θέμα του κρατικού προϋπολογισμού η Ελλάδα θέλει να έχει περισσότερα χρήματα για το κράτος πρόνοιας. Γι' αυτό, ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015 δε θα έπρεπε να τεθεί, σύμφωνα με την Αθήνα, στο 3% αλλά κάτω από το 1%, και να ανέβει μετά. Αυτό όμως δεν φτάνει για το ΔΝΤ, ενώ, σύμφωνα με τις πληροφορίες που βρίσκονται στη διάθεση του Spiegel, η Κομισιόν θα το αποδεχόταν.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com