Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015

Εφθασαν και τζιχαντιστές μαζί με τους μετανάστες

Εκρυθμη είναι η κατάσταση στη Μυτιλήνη, όπου συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και προσφύγων, την ίδια ώρα που ο αρμόδιος υπηρεσιακός υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Μουζάλας παραδέχεται ότι ανάμεσα στους μετανάστες, οι οποίοι καταφθάνουν στη χώρα μας, είναι και τζιχαντιστές. «Θα ήταν ανόητο να πει κανείς ότι δεν έχουν μπει τζιχαντιστές», δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ο κ. Μουζάλας, προσθέτοντας πως οι μυστικές υπηρεσίες των ευρωπαϊκών κρατών επιβεβαιώνουν ότι ένας μικρός αριθμός τζιχαντιστών είναι πιθανόν να έχει περάσει στην Ευρώπη.



Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, το 60% των προσφύγων που έρχονται στην Ελλάδα είναι Σύροι της μεσαίας τάξης, οι οποίοι εγκαταλείπουν τη χώρα τους από τον φόβο των τζιχαντιστών, το 20% είναι Αφγανοί, από τους οποίους μισοί είναι πρόσφυγες και μισοί μετανάστες, ενώ ένα ποσοστό περίπου 15%-20% είναι μετανάστες χωρίς χαρτιά.

Χρήματα
Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό χθες από τις Βρυξέλλες, η Κομισιόν έλαβε το αίτημα της Ελλάδας για τη χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης σε σχέση με τη διαχείριση των προσφυγικών ροών. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του επιτρόπου Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλου, Νατάσα Μπερτό, πρόκειται για χρηματοδότηση ύψους 2,5 εκατ. ευρώ που θα προέλθει από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης. Πάντως, όπως ανέφερε η ίδια, δεν έχει ακόμα υποβληθεί από την ελληνική μεριά αίτημα για την ενεργοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας.

Νέα επεισόδια σημειώθηκαν χθες στη Μυτιλήνη, όπου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε ο κ. Μουζάλας, βρίσκονται περί τους 15.000 με 17.000 πρόσφυγες. «Η κατάσταση είναι λίγο πριν από την έκρηξη», παραδέχθηκε ο αρμόδιος υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, ανακοινώνοντας ότι τις επόμενες μέρες θα λειτουργήσει και δεύτερο λιμάνι στο νησί, στο Σίγρι, ώστε να μην κατεβαίνουν όλοι οι πρόσφυγες στη Μυτιλήνη. Σύμφωνα με τον υπουργό, στόχος είναι μέσα στις επόμενες εβδομάδες να έχουν αναχωρήσει από το νησί περίπου 10.000 πρόσφυγες προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κατάσταση. Χθες, χιλιάδες μετανάστες εγκατέλειψαν τον καταυλισμό του Καρά Τεπέ και, μαζί με άλλους που βρίσκονταν στο λιμάνι της πόλης, πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας προς το δημαρχείο και το κτίριο της περιφέρειας, ζητώντας να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαδικασίες καταγραφής τους ώστε να προωθηθούν προς την Αθήνα.

Παράλληλα, προχώρησαν σε κατάληψη της πλατείας Κυπρίων Πατριωτών, «κόβοντας» την πόλη στη μέση, ενώ κινούμενοι προς το λιμάνι άναψαν φωτιές αντιπερισπασμού. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν παραταχθεί στην είσοδο της οδού Ερμού, εμποδίζοντας τους χιλιάδες πρόσφυγες να φτάσουν στην κεντρική αγορά της πόλης, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν λεηλασίες.

Νωρίτερα το πρωί, 61 μετανάστες και πρόσφυγες, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά, διασώθηκαν ανοιχτά της Μυτιλήνης από το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Blue Star 1» και ένα πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστό αν υπάρχουν αγνοούμενοι.

Οι μετανάστες, που επέβαιναν σε φουσκωτή λέμβο η οποία βούλιαξε νοτιοανατολικά της Μυτιλήνης, παρέμειναν για περισσότερες από οκτώ ώρες στη θάλασσα, ενώ μετά τη διάσωσή τους βρήκαν προσωρινό «καταφύγιο» στο λιμάνι της Μυτιλήνης.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com