Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

«Κουτσή» δημοκρατία και οικονομία

Οι εκλογές στη Νέα Δημοκρατία, πέραν των πολιτικών μηνυμάτων έχει και οικονομικό ενδιαφέρον.



Διότι σε κάθε περίπτωση η πολιτική σταθερότητα θα κρίνει και την πορεία της οικονομίας, όμως και οι εξελίξεις στην οικονομία, οι αποφάσεις που θα ληφθούν, θα κρίνουν το μέλλον του πολιτικού συστήματος.

Χωρίς αξιωματική αντιπολίτευση, και με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να «ασθμαίνει» κάθε φορά που θα πρέπει να πάρει κρίσιμες αποφάσεις, είναι δεδομένο ότι έχουμε μια «κουτσή» δημοκρατία. Ισχυρές κυβερνήσεις που καθορίζουν την πορεία της χώρας και δυναμικά κόμματα στην αντιπολίτευση που ασκούν κριτική και έλεγχο και ταυτόχρονα καταθέτουν τη δική τους πρόταση διακυβέρνησης, πρέπει να υπάρχουν. Αλλιώς το πρόβλημα το έχει ολόκληρη η χώρα κι όχι μόνο το πολιτικό σύστημα.

Η προσπάθεια που γίνεται στη ΝΔ για να ξεφύγει από τον κύκλο εσωστρέφειας και αποσύνθεσης κανονικά θα έχει ημερομηνία λήξεως την 10η Ιανουαρίου. Την Κυριακή, όμως, δόθηκε ένα σημαντικό μήνυμα και στους ψηφοφόρους της Κεντροδεξιάς και σε όσους στηρίζουν την κυβέρνηση. Ότι, δηλαδή, πρέπει η πολιτική να έχει ξεκάθαρους στόχους σε ό,τι αφορά την οικονομία και τη διακυβέρνηση της χώρας. Και μόνο με κόμματα και αρχηγούς που ξέρουν τι θέλουν μπορεί να το πετύχει.

Η επιλογή της μετριοπάθειας από την πλευρά των οπαδών της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν σημαίνει ταυτόχρονα ότι η ΝΔ μετατρέπεται σε «ουρά» του ΣΥΡΙΖΑ στα κρίσιμα νομοσχέδια που έρχονται. Σημαίνει, όμως, ότι δεν θα επικρατήσουν οι ακραίες φωνές που συνεχίζουν να βρίσκονται στον δρόμο της άρνησης, ακόμη και για αλλαγές που έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και χρόνια και στις οποίες στηρίζεται το μέλλον της οικονομίας.

Δίνεται μια ευκαιρία για εθνική συνεννόηση στο πλαίσιο του σεβασμού της διαφορετικότητας των κομμάτων αλλά με γνώμονα την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. Την επαναφορά της ηρεμίας στην οικονομία, την επιλογή της αναπτυξιακής διάστασης που θα φέρει νέες θέσεις εργασίας, ευημερία, άρση των τεράστιων θυσιών που έχει υποστεί ο ελληνικός λαός.

Ολα αυτά, βεβαίως, απαιτούν διάλογο και διάθεση για συνεργασίες, διότι πάνω απ’ όλα πρέπει να είναι η εθνική προσπάθεια κι όχι το κομματικό συμφέρον.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com