Δευτέρα 22 Αυγούστου 2016

Δημιουργία αντικρουόμενων συμφερόντων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής

Κύριος στόχος της φορολογικής διοίκησης με τους ελέγχους που έχουν προγραμματισθεί και διενεργούνται είναι η ανάκτηση τμήματος του Φ.Π.Α. που ενώ καταβάλλεται από τον τελικό καταναλωτή δεν φτάνει ποτέ, ή φτάνει μειωμένος στα κρατικά ταμεία, δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Temps ο γενικός γραμματέας δημοσίων εσόδων κ. Γ. Πιτσιλής επισημαίνοντας παράλληλα ότι σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το έλλειμμα του Φ.Π.Α. εκτιμήθηκε για το 2013 σε πάνω από 6,4 δις ευρώ.



Παρά το ότι οι ελεγκτές της Γ.Γ.Δ.Ε. βρίσκονται καθημερινά στο δρόμο και παρά το ότι τα πρόστιμα πέφτουν βροχή και σε πολλά καταστήματα έχει μπει λουκέτο για 48 ώρες ενώ σε άλλα έχουν κινηθεί οι διαδικασίες για το μηνιαίο λουκέτο, το πάρτι συνεχίζεται. Σε πολλές περιοχές, όχι κατ’ ανάγκη γνωστούς τουριστικούς προορισμούς, από τα 100 ευρώ που πέφτουν στην αγορά τα 70 είναι φορολογικά ανύπαρκτα. Απόδειξη μπορείς να πάρεις μόνο αν απειλήσεις ότι θα εφαρμόσεις τη διάταξη η οποία ορίζει ότι ο καταναλωτής δικαιούται να μην πληρώσει εφόσον δεν λάβει τη νόμιμη απόδειξη και αυτό όχι παντού διότι, ειδικά σε ορισμένα μαγαζιά, αν τολμήσεις να ζητήσεις απόδειξη ή να επικαλεσθείς το νόμιμο δικαίωμά σου να μην πληρώσεις έρχεται ο φουσκωτός για τα περεταίρω.

Επειδή όμως αφενός δεν μπορεί να είναι ένας ελεγκτής πάνω από κάθε επιχείρηση καθημερινά κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της και αφετέρου το ελάχιστο επιβαλλόμενο ανά έλεγχο πρόστιμο των 250 ή 500 ευρώ θα αποσβεσθεί την επόμενη μέρα όπου απτόητοι οι κατ’ επάγγελμα και εξακολούθηση παραβάτες της φορολογικής νομοθεσίας θα συνεχίσουν την παραβατική συμπεριφορά τους, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών πρέπει να λάβει μέτρα έτσι ώστε να περιορισθεί και στη συνέχεια να καταπολεμηθεί η παραβατική συμπεριφορά.

Ορισμένα από τα μέτρα αυτά έχουν εξαγγελθεί αλλά ακόμα δεν έχουμε δει τις σχετικές νομοθετικές διατάξεις να κατατίθενται στη Βουλή. Ειδικότερα η διασύνδεση των φορολογικών ταμειακών μηχανών και μηχανισμών με την Γ.Γ.Π.Σ. και η παροχή ουσιαστικών φορολογικών κινήτρων για τη χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών στις συναλλαγές θα είναι ένα πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της μέρα με τη μέρα διογκούμενης παραβατικής συμπεριφοράς.

Φυσικά πρέπει αφενός να προβλεφθεί η μείωση των υπέρογκων προμηθειών των τραπεζών και αφετέρου οι συναλλαγές αυτές να μετράνε ουσιαστικά διαμορφώνοντας πραγματικό αφορολόγητο όριο για τον καταναλωτή και όχι, όπως πρόσφατα είδαμε σε σχετικό δημοσίευμα, να καθορίζεται υποχρεωτικό ποσοστό συναλλαγών βάσει του εισοδήματος το οποίο αν δεν πραγματοποιηθεί να τιμωρείται ο φορολογούμενος με πρόσθετο φόρο.

Η κοινή λογική λέει ότι η δαπάνη του καταναλωτή είναι έσοδο του επιχειρηματία άρα η στρατηγική πρέπει να επικεντρωθεί στη δημιουργία φορολογικά αντικρουόμενων συμφερόντων, έτσι ώστε να βελτιωθεί η εισπραξιμότητα του Φ.Π.Α. ο οποίος βαρύνει τον τελικό καταναλωτή και πρέπει να φτάσει το συντομότερο δυνατόν στα κρατικά ταμεία και όχι στις τσέπες των επιτήδειων και να διευρυνθεί η φορολογική βάση γιατί θα ενταχθούν και θα αρχίσουν να καταβάλλουν φόρο εισοδήματος οι φορολογικά «άποροι» συμπολίτες μας έτσι ώστε να αποκατασταθεί η κοινωνική δικαιοσύνη διότι, όπως πολλές φορές έχω γράψει σε αυτή τη στήλη, τα τελευταία χρόνια έχουν ληφθεί φορολογικά μέτρα τα οποία έχουν εξουθενώσει τους συνεπείς.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com