Σάββατο 6 Αυγούστου 2016

Αλήθειες για τον ΕΝΦΙΑ

«Δεν θα έχουμε μια ζωή ΕΝΦΙΑ, αλλά δεν μπορώ να σας πω με σιγουριά πότε θα αντικατασταθεί ο φόρος».



Τη δήλωση αυτή έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, και είναι καλοδεχούμενη. Ποιος δεν θα ήθελε να σταματήσει να πληρώνει έναν φόρο που συνολικά κοστίζει στους ιδιοκτήτες ακινήτων 2,65 δισ. ευρώ τον χρόνο; Ή, στην καλύτερη περίπτωση, ποιος δεν θα επιθυμούσε δικαιότερη κατανομή των βαρών;

Πρόκειται για μια ειλικρινή τοποθέτηση του υπουργού, ο οποίος είναι σίγουρο ότι δεν αισθάνεται χαρούμενος που θα αποστείλει σε λίγες εβδομάδες τα εκκαθαριστικά του φετινού ΕΝΦΙΑ. Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο θα έπρεπε ενάμιση χρόνο τώρα που κρατά στα χέρια του τις τύχες των δημόσιων ταμείων, να έχει καταθέσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη φορολόγηση των ακινήτων.

Ξεχνάμε τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ ή τις προτροπές στους πολίτες να μην πληρώσουν πέρυσι τις δόσεις. Η πραγματικότητα είναι σκληρή και κάθε κυβέρνηση που αναλαμβάνει τις τύχες της χώρας αντιλαμβάνεται ότι τα λόγια από τις πράξεις απέχουν, όταν πρέπει να βρεθούν χρήματα για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις και για να λειτουργήσει το κράτος.

Ομως, δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για καμιά κυβέρνηση από το 2011 και μετά, για το γεγονός ότι δεν κατάφερε να βρει ένα δίκαιο σύστημα φορολόγησης των ακινήτων. Ενα καθεστώς που να φορολογεί με βάση την πραγματική αξία της περιουσίας κι όχι με πλαστές τιμές. Και που να μην εξαιρεί εκλογικές πελατείες, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε κόμματος.

Και πρέπει να ειπωθούν ορισμένες αλήθειες. Ο φόρος ακινήτων είναι ο πιο αποδοτικός που έχει επιβληθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Και για τον λόγο αυτό, δεν πρόκειται ποτέ να καταργηθεί. Θα αλλάξουν συντελεστές; Θα αλλάξουν οι υπόχρεοι; Θα υπάρξει νέα ονομασία; Η ουσία είναι ότι δεν πρόκειται ποτέ να καταργηθεί, ακόμη κι αν η Ελλάδα βγει από την οικονομική κρίση. Και καλό είναι να μη δημιουργούνται ξανά νέες προσδοκίες.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com