Τετάρτη 3 Αυγούστου 2016

Προσλήψεις από τις καινοτόμες και εξωστρεφείς μικρομεσαίες

Σε μία περίοδο όπου αρχίζουν να προχωρούν σε προσλήψεις δείχνουν να εισέρχονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όσες τουλάχιστον έχουν καταφέρουν να επιβιώσουν.



Αυτό είναι ένα βασικό συμπέρασμα της τελευταίας έρευνας συγκυρίας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της διεύθυνσης οικονομικής ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας με θέμα την απασχόληση.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, που έγινε βάσει ερωτηματολογίου σε δείγμα 1.200 επιχειρήσεων, διαφαίνεται ότι μετά την καθίζηση της απασχόλησης τα πρώτα χρόνιαα της κρίσης (-26% την περίοδο 2007-2012), οι επιζούσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις αρχίζουν σταδιακά να προσλαμβάνουν με τη μέση απασχόληση ανά επιχείρηση να αυξάνεται κατά 3% την περίοδο 2013-2015.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η ανάκαμψη της απασχόλησης οφείλεται στο κομμάτι των μικρομεσαίων που στηρίζεται σε χαρακτηριστικά εξωστρέφειας ή καινοτομίας, το οποίο αυξάνει σταδιακά το μερίδιό του καλύπτοντας το 40% του τομέα ΜμΕ το 2016 από 30% το 2013.

Συγκεκριμένα, η μέση μισθωτή απασχόληση των δυναμικών αυτών αυξήθηκε κατά περίπου 25% την τελευταία τριετία, έναντι σταθερότητας για τις παραδοσιακές μικρομεσαίες. Οι εξωστρεφείς και καινοτόμες μικρομεσαίες εκτιμάται ότι θα παραμείνουν ο πυλώνας ανάπτυξης και κατά το επόμενο έτος, καθώς σχεδόν οι μισές από αυτές δηλώνει ότι θα αυξήσει την απασχόληση του (έναντι μόλις 14% για τις παραδοσιακές μικρομεσαίες).

Η ανησυχία που εμφανίζεται στην έρευνα είναι ότι τα 2/3 αυτών των εξωστρεφών και καινοτόμων επιχειρήσεων δηλώνουν έλλειμμα δεξιοτήτων, υποδηλώνοντας δυσχέρειες εύρεσης προσωπικού που μπορεί να αντεπεξέλθει στις αυξημένες απαιτήσεις ενός παγκόσμιου ανταγωνιστικού περιβάλλοντος.

Επίσης, το ένα τρίτο αυτών θεωρεί αρκετά ή πολύ πιθανό να μεταφέρει την έδρα του στο εξωτερικό κατά το επόμενο έτος.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com