Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016

Νέο ωράριο λειτουργίας στα ολοήμερα νηπιαγωγεία

Σαρωτικές αλλαγές στη λειτουργία του ολοήμερου νηπιαγωγείου από τη νέα σχολική χρονιά, οι οποίες ωστόσο προκαλούν την οξύτατη αντίδραση των εκπαιδευτικών που κάνουν λόγο για διάλυση του θεσμού και μετατροπή του σε «παιδοφυλακτήριο», προωθεί το υπουργείο Παιδείας.



Η υπουργική απόφαση για το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα του ολοήμερου νηπιαγωγείου, η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες, προβλέπει ότι το πρωινό «βασικό» πρόγραμμα θα ξεκινά στις 8.30 και θα ολοκληρώνεται στις 13.00, ενώ υπό προϋποθέσεις θα λειτουργεί ολοήμερο «προαιρετικό» πρόγραμμα έως τις 16.00. Στα μονοθέσια νηπιαγωγεία, ο ελάχιστος αριθμός για τη λειτουργία του ολοήμερου προγράμματος είναι πέντε νήπια, στα διθέσια δέκα νήπια, ενώ στα τριθέσια και άνω νηπιαγωγεία δεκατέσσερα νήπια.

Στο ολοήμερο πρόγραμμα του νηπιαγωγείου θα εγγράφονται κατά προτεραιότητα οι μαθητές των οποίων εργάζονται και οι δύο γονείς, προσκομίζοντας σχετική βεβαίωση του φορέα εργασίας τους, ενώ σε δεύτερη «μοίρα» έρχονται οι μαθητές άνεργων γονέων που διαθέτουν κάρτα ανεργίας. Εξάλλου, υπό όρους θα λειτουργεί η πρωινή ζώνη (7:45-8:30). Όπως αναφέρεται στην υπουργική απόφαση, η πρόωρη υποδοχή δύναται να λειτουργήσει μόνο για τους μαθητές που επιλέγουν το ολοήμερο πρόγραμμα και εφόσον ο ελάχιστος αριθμός για τη λειτουργία του τμήματος είναι πέντε νήπια.

«Το καινούργιο ωρολόγιο πρόγραμμα εξαφανίζει το ολοήμερο με τη σοβαρότητα και την επιστημονικότητα που το συνόδευε εδώ και πολλά χρόνια και στη θέση του έρχεται το 'νέο', που χωρίζει το πρόγραμμα σε βασικό και προαιρετικό»,, τονίζει στην «Η» η κ. Βέτα Κορωναίου, εκπρόσωπος της Ομάδας νηπιαγωγών «Δικαίωμα στην εκπαίδευση». Και εξηγεί: «Το βασικό πρόγραμμα θα λειτουργεί έως τη μία και το προαιρετικό έως τις τέσσερις, με όσα παιδιά επιθυμούν να παραμείνουν από όλα τα τμήματα (εξαφανίζεται το ολοήμερο τμήμα ως ξεχωριστό τμήμα). Ο ρόλος της νηπιαγωγού υποβαθμίζεται, αφού δεν μπορεί να κάνει τίποτα άλλο εκτός από δημιουργική φύλαξη, καθώς καμία συνέχεια δεν μπορεί να έχει με το πρωινό πρόγραμμα».

Παράλληλα, με δεύτερη υπουργική απόφαση καθορίζεται το εβδομαδιαίο υποχρεωτικό διδακτικό ωράριο των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στα νηπιαγωγεία. Ως ανώτατος χρόνος απασχόλησης προβλέπονται οι 25 ώρες εβδομαδιαίως για εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε μονοθέσια, διθέσια και τριθέσια νηπιαγωγεία, ανεξάρτητα από τον βαθ?ό και τον χρόνο υπηρεσίας τους.

Η απόφαση προβλέπει, επίσης, ότι στους εκπαιδευτικούς που συμπληρώνουν τον οριζόμενο χρόνο υπηρεσίας μέχρι 31 Δεκεμβρίου ανατίθεται μειωμένο ωράριο διδασκαλίας από την 1η Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους και στους λοιπούς από την 1η Σεπτεμβρίου του επόμενου διδακτικού έτους.

Αυτό, ωστόσο, όπως διευκρινίζει η κ. Κορωναίου, μπορεί να εφαρμοστεί μόνο στους εκπαιδευτικούς που εργάζονται στα μόλις εννεά νηπιαγωγεία σε όλη τη χώρα με λειτουργικότητα από τετραθέσια και άνω, καθώς μόνο σε αυτά υπάρχει η δυνατότητα αναπλήρωσής τους. Σε όλα τα υπόλοιπα νηπιαγωγεία, το ωράριο των εκπαιδευτικών στην πραγματικότητα αυξάνεται και ξεπερνά τις 25 ώρες εβδομαδιαίως, αφού τόσο η πρωινή ζώνη όσο και η προσθήκη διαλείμματος 20 λεπτών δεν υπολογίζονται ως διδακτικός χρόνος.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com