Ο Αύγουστος απειλεί να γίνει και φέτος όπως το 2015 ένας πολύ καυτός μήνας για τις τράπεζες, μαζί και για εκείνη της οποίας ηγείται ο κ. Ντράγκι.
Οι ελληνικές τράπεζες απέκτησαν και πάλι όπως είναι γνωστό στις αρχές του καλοκαιριού την κατ' εξαίρεση πρόσβαση στην ΕΚΤ (waiver), αλλά πριν τελειώσει το καλοκαίρι ενδέχεται να έχουν "παρέα” τις πορτογαλικές.
Ο κ. Ντράγκι βρίσκεται πλέον σε μεγάλο δίλημμα, για το ενδεχόμενο μιας νέας πρόωρης επέκτασης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης αν σύντομα οι πορτογαλικές τράπεζες χάσουν την έξωθεν καλή μαρτυρία του οίκου αξιολόγησης DBRS, του τελευταίου που τους αποδίδει investment grade διαβάθμιση.
Σε μια τέτοια περίπτωση η ΕΚΤ θα πρέπει να εντάξει και τις πορτογαλικές τράπεζες στο σύστημα χρηματοδότησης μέσα στο οποίο επιβιώνουν οι ελληνικές..., με τις ιταλικές να μη απέχουν πολύ από μία ανάλογη κατάσταση, ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην τρίτη (Monte dei Paschi di Siena) αλλά και στην δεύτερη (Unicredito) μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας.
Στην διοίκηση της ΕΚΤ παρ' ότι διανύουμε τις τελευταίες ημέρες των καλοκαιρινών διακοπών επικρατεί σοβαρή ανησυχία και προβληματισμός, ο οποίος σε πολύ διακριτική αποτύπωση καταγράφεται στο τελευταίο δελτίο της, που επισημαίνει για άλλη μία φορά τους κινδύνους για το τραπεζικό ευρω-σύστημα.
Παρέμβαση ΕΚΤ
Ορισμένοι αναλυτές στα σχόλια τους τα τελευταία 24ωρα εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι η ΕΚΤ θα υποχρεωθεί να ενισχύσει τα μέτρα που συνθέτουν το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που έχει εξαγγείλει και εφαρμόζει, πολύ ενωρίτερα από όσο είχε αφήσει να προβλέψουν οι αγορές.
Το ενδεχόμενο για σχετικής συζήτησης σε μία από τις επικείμενες συνεδριάσεις του Σεπτεμβρίου εμφανίζεται πλέον σαν πιθανό.
Η κατάσταση πάντως αναμένεται να επηρεασθεί πέρα από τις εκτιμήσεις των οίκων αξιολόγησης και από το πως θα παρουσιάσει στο τέλος της άλλης εβδομάδας η πρόεδρος της Fed, η κ. Γιέλλεν την προοπτική μεταβολής των επιτοκίων της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.
Η κ. Γιέλλεν έχει αναγγελθεί ως βασικός ομιλητής στην ετήσια συνάθροιση των κεντρικών τραπεζιτών και των μεγάλων θεσμικών στο Τζάκσον Χολ, στο Ουισκόνσιν.
Αν αφήσει περιθώρια για άμεση αύξηση των επιτοκίων (π.χ. τον Σεπτέμβριο) οι αγορές είναι πολύ πιθανό ότι θα προεξοφλήσουν με "βίαιο” τρόπο την υλοποίηση της προσδοκίας αυτής.
Και οι συνέπειες για τους τίτλους που εμπεριέχουν αυξημένο ρίσκο θα είναι άμεσες. Στο ενδεχόμενο αυτό η ανάσχεση των συνεπειών αυτών για τις ευρωπαϊκές τράπεζες θα είναι η απόλυτη προτεραιότητα για την ΕΚΤ και τον κ. Ντράγκι.
Η πλειονότητα των αναλυτών πάντως εμφανίζεται πεπεισμένη ότι η κ. Γιέλλεν θα αποφύγει να δώσει μία τέτοια κατεύθυνση στα λόγια της...
Σε κάθε περίπτωση όμως όπως έχει αποδείξει η πείρα των τελευταίων ετών μετά το 2008 – 2009, οι κεντρικοί τραπεζίτες ειδικά των μεγάλων κεντρικών τραπεζών ακόμα και όταν κινούνται σε αντίθετες τροχιές, βρίσκουν πάντα τρόπο να συνεννοούνται και να μην εκπλήσσουν ο ένας τον άλλον.