Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019

Οι δασμοί των ΗΠΑ και τα ελληνικά προϊόντα

Εκτός της δασμολογικής πολιτικής των ΗΠΑ παραμένουν οι ελληνικές επιτραπέζιες ελιές και το ελαιόλαδο, ωστόσο στη «λίστα» της Ουάσιγκτον, που προβλέπει αυξημένους δασμούς κατά 25% σε ευρωπαϊκά αγαθά αξίας 7,5 δισ. δολαρίων, περιλαμβάνονται οι εγχώριες κομπόστες, τα τυροκομικά και το γιαούρτι. 



Επί της ουσίας το ισχυρότερο πλήγμα από την «αερομαχία» ΗΠΑ- Ε.Ε. αναμένεται να δεχθούν οι ελληνικές εξαγωγές κομπόστας ροδάκινου, οι οποίες σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 50 εκατ. δολ. Έντονη είναι η ανησυχία των παραγωγών καθώς όπως επισημαίνουν «η απόφαση αυτή ήρθε αμέσως μετά το τέλος της φετινής παραγωγικής περιόδου, φέρνοντας σε πολύ δύσκολη θέση τις βιομηχανίες κομπόστας που έχουν στις αποθήκες τους μεγάλα αποθέματα προϊόντων για την Αμερική».

Ο εγχώριος κλάδος παραγωγής και μεταποίησης φρούτων εδώ και αρκετούς μήνες κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν» (φ. 9/7/2019), καθώς η εξέλιξη αυτή απειλεί τη βιωσιμότητα παραγωγών - βιομηχανίας και μάλιστα σε μια συγκυρία κατά την οποία η αμερικανική αγορά φαινόταν σαν «χρυσή ευκαιρία» για τις ελληνικές επιχειρήσεις μεταποίησης φρούτων, λόγω των (επιπλέον) δασμών ύψους 25% που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στην Κίνα, στον μεγάλο δηλαδή ανταγωνιστή της ελληνικής κομπόστας στις εξαγωγές παγκοσμίως. Σημειώνεται ότι οι ελληνικές εξαγωγές κομπόστας προς τις ΗΠΑ αντιστοιχούν στο 15%-20% της εγχώριας παραγωγής.

Και το γιαούρτι

Στα τυροκομικά, η πιο σημαντική επίπτωση αφορά τις εξαγωγές φέτας, οι οποίες ωστόσο θα πρέπει να επισημανθεί ότι διατηρούν περιορισμένη δυναμική επί αμερικανικού εδάφους. Συγκεκριμένα από τις συνολικές εξαγωγές φέτας, ποσοστό της τάξεως του 2% (περί τα 19 εκατ. ευρώ) κατευθύνεται προς τις ΗΠΑ. Συνολικά οι ελληνικές εξαγωγές τυροκομικών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, για το 2018 διαμορφώθηκαν σε 25,63 εκατ. ευρώ, διατηρώντας μια σταθερή εικόνα. Πάντως και στην περίπτωση της φέτας η χρονική συγκυρία κατά την οποία δρομολογείται η επιβολή δασμών δεν είναι καλή καθώς συμπίπτει με την υλοποίηση του τριετούς προγράμματος προώθησης που βρίσκεται σε εξέλιξη στην αμερικανική αγορά.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που απορροφά κοινοτικά κονδύλια ύψους 3,5 εκατ. ευρώ με περίοδο ολοκλήρωσης σε 1,5 χρόνο. Όπως αναφέρει μιλώντας στη «Ν» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων Χρήστος Αποστολόπουλος «οι τελευταίες εξελίξεις περιορίζουν σημαντικά τα όποια οφέλη αναμένονταν από το πρόγραμμα προώθησης φέτας στις ΗΠΑ, με τις προσδοκίες πλέον να είναι μικρές».

Σε ό,τι αφορά το ελληνικό γιαούρτι, το «πλήγμα» είναι συγκριτικά μικρότερο καθώς οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ είναι μηδαμινές, κυρίως λόγω της περιορισμένης διατηρησιμότητας του προϊόντος, που καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη τη διάθεσή του σε μακρινές αγορές.

Εξαιρούνται οι ελιές

Αναφορικά, τέλος, με τη διατήρηση του ελληνικού ελαιόλαδου και των επιτραπέζιων ελιών εκτός δασμολογικής βάσης, μεταφράζεται ως μια σημαντική «νίκη», με γνώμονα ότι τα εν λόγω προϊόντα αποτελούν δυνατά benchmarks για τις διεθνείς αγορές. Στις ΗΠΑ το 2018 η αξία των εξαγωγών ελαιόλαδου διαμορφώθηκε σε περίπου 42 εκατ. ευρώ. (ΕΛΣΤΑΤ). Βέβαια, το γεγονός ότι τα αντίστοιχα ισπανικά προϊόντα περιλαμβάνονται στη «λίστα» Τραμπ ενδέχεται να προκαλέσει ισχυρές αναταράξεις στην παγκόσμια αγορά ελαιόλαδου, επηρεάζοντας αναπόφευκτα και την Ελλάδα.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com