Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019

Τι προτείνει ο ΣΕΒ για την αναβάθμιση του συστήματος "Εργάνη"

Δέσμη έξι προτάσεων για την αναβάθμιση του πληροφοριακού συστήματος "Εργάνη" με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας την οποία αντιμετωπίζουν οι εργοδότες κατέθεσε ο ΣΕΒ. Υπενθυμίζεται πως το Υπουργείο Εργασίας έχει ζητήσει από τους κοινωνικούς εταίρους να καταθέσουν τις προτάσεις τους για το θέμα, προκειμένου να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα από πλευράς κυβέρνησης προς την παραπάνω κατεύθυνση.

Συγκεκριμένα, ο ΣΕΒ προτείνει :



1. Να υπάρξει συνολική αναθεώρηση με απλοποίηση -  παραμετροποίηση πινάκων και περαιτέρω διασύνδεση του με τα λοιπά συστήματα του ΕΦΚΑ, του Sepe.net και του TAXIS.

2. Να εμπεδωθεί η "λογική" των τριών πυλώνων στο ΕΡΓΑΝΗ. Ο πρώτος "πυλώνας" να αφορά τα στοιχεία επιχείρησης, ο δεύτερος τα στοιχεία εργαζομένου και ο τρίτος τα  στοιχεία σχέσης μεταξύ των παραπάνω.

3. Να αλλάξει η σχεδιαστική φιλοσοφία με προσανατολισμό στις απαιτούμενες λειτουργίες (process oriented) και όχι με βάση τα έντυπα που ήδη χρησιμοποιούνται.

4. Να διασφαλισθεί μοναδικό σημείο καταχώρισης πληροφορίας (ανεξαρτήτως σημείου) και αξιοποίηση του στο σύνολο των εφαρμογών.

5. Να γίνει ένταξη  στο G-Cloud ώστε να μην διακόπτεται η λειτουργία του κάθε Τετάρτη.

6. Να υπάρξει ανοικτή πρόσβαση στα δεδομένα (εκτός των προσωπικών) για αξιοποίηση από το δημόσιο, τους κοινωνικούς εταίρους, την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα.

Τα προβλήματα

Τα σημαντικότερα προβλήματα του συστήματος "Εργάνη", σύμφωνα με το ΣΕΒ είναι τα ακόλουθα:

• Υποβολή του εντύπου Ε3 το αργότερο την ίδια ημέρα της πρόσληψης και πάντως πριν την ανάληψη υπηρεσίας από τον εργαζόμενο

Η δυσχέρεια για τους εργοδότες οφείλεται στο ότι δεν υφίσταται διάταξη ή πρόβλεψη που να αφορά σε διαδικασία ανάκλησης αναγγελίας πρόσληψης ή άλλου εντύπου με αποτέλεσμα αν η πρόσληψη τελικώς δεν πραγματοποιηθεί, απαιτείται υποβολή "οικειοθελούς αποχωρήσεως", την ίδια ημέρα (της προσλήψεως).

Προτείνεται να υπάρξει πρόβλεψη για δυνατότητα ακύρωσης της πρόσληψης, εφόσον πρόκειται για την ίδια ημέρα με την ημέρα έναρξης της σύμβασης εργασίας, ή, ειδικώς και μόνον γι’ αυτήν την περίπτωση, η κατ’ εξαίρεση υποβολή του εντύπου οικειοθελούς αποχώρησης, χωρίς την υπογραφή του εργαζομένου.

• Λόγω της δομής του εντύπου Ε8, ο εργοδότης καλείται να προδηλώσει τον χρόνο υπερ- εργασίας ημερησίως

Το πρόβλημα είναι πως η υπερεργασιακή απασχόληση συσχετίζεται αποκλειστικά με την υπέρβαση του συμβατικού εβδομαδιαίου ωραρίου των 40 ωρών που πραγματοποιείται μόνον κατά τις εργάσιμες ημέρες της εβδομάδος. Ως εκ τούτου, εάν εξαντλείται το ημερήσιο νόμιμο ωράριο κάποιες από τις εργάσιμες ημέρες της εβδομάδος ενώ τις υπόλοιπες εργάσιμες ημέρες η απασχόληση είναι αναλόγως μικρότερη, δηλαδή δεν φθάνει τα όρια τού νομίμου ημερησίου ωραρίου, τότε, εάν το σύνολο των ωρών απασχολήσεως εντός των εργασίμων ημερών της εβδομάδος δεν υπερβαίνει τις 40 ώρες, δεν μπορεί να γίνει λόγος για πραγματοποίηση υπερεργασίας. Π.χ., εάν εργαζόμενος σε πενθήμερη εβδομαδιαία βάση και με εβδομαδιαίο συμβατικό ωράριο 40 ωρών, απασχοληθεί τρείς από τις πέντε εργάσιμες ημέρες της εβδομάδος επί 8 ώρες, μία ημέρα επί 9 ώρες και μία ημέρα επί 7 ώρες (π.χ. λόγω αδικαιολόγητης απουσίας του κατά μία ώρα), συγκεντρώνει 40 ώρες ως σύνολο ωρών εβδομαδιαίας απασχολήσεως. Στην περίπτωση αυτή δεν έχει πραγματοποιηθεί  υπερεργασία.

Προτείνεται για οποιαδήποτε διαφοροποίηση του δηλωθέντος ωραρίου, η οποία δεν συνιστά υπερωρία (δηλαδή και για ώρες που θα εμφανισθούν στο τέλος της εβδομάδας ως ώρες υπερεργασίας), να υποβάλλεται Ε4 και μόνον για τις υπερωρίες να υποβάλλεται Ε8.

• Δεν υφίσταται δυνατότητα δήλωσης / ακύρωσης της υπερωριακής απασχόλησης μετά την παρέλευση του χρονικού διαστήματος πραγματοποίησής της, ούτε κατ’ εξαίρεση.

Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, υπό αυστηρές προϋποθέσεις και για περιορισμένο αριθμό ωρών θα έπρεπε να προβλέπεται η δυνατότητα δήλωσης / ακύρωσης της υπερωριακής απασχόλησης και μετά την παρέλευση του χρονικού διαστήματος δήλωσης / πραγματοποίησής της.

Προτείνεται η χορήγηση της δυνατότητας δήλωσης /ακύρωσης της υπερωριακής απασχόλησης και μετά την παρέλευση του χρονικού διαστήματος πραγματοποίησής της, για περιορισμένο αριθμό ωρών κατ’ έτος ανά εργοδότη και υπό συγκεκριμένες, αυστηρές προϋποθέσεις, οι οποίες θα σχετίζονται με το είδος ή την δραστηριότητα της επιχείρησης και τον αριθμό του απασχολούμενου σε αυτήν προσωπικού.

• Δεν υφίσταται πρόβλεψη για την περίπτωση μεταβίβασης επιχειρήσεων, εγκαταστάσεων ή τμημάτων εγκαταστάσεων ή επιχειρήσεων (ΠΔ 178/2002).

Μολονότι, βάσει της νομοθεσίας, προβλέπεται η αυτοδίκαιη (εκ του νόμου) μεταβίβαση της εργασιακής σχέσεως από τον μεταβιβάζοντα στον διάδοχο, η σύμβαση εργασίας δεν μπορεί να καταγγελθεί από τον εργοδότη λόγω της μεταβίβασης και η τυχόν οικειοθελής αποχώρηση του εργαζόμενου από τον μεταβιβάζοντα, λόγω της μεταβίβασης, θεωρείται άκυρη, οι υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, ελλείψει ειδικής προβλέψεως στο "Εργάνη", υποδεικνύουν την υποβολή οικειοθελούς αποχωρήσεως από τον μεταβιβάζοντα και την πρόσληψη από τον διάδοχο.

Προτείνεται το εξής: Θα μπορούσε να δημιουργηθεί ειδικό έντυπο που να αφορά την συγκεκριμένη περίπτωση.

• Θέση του συστήματος "Εργάνη" εκτός λειτουργίας κάθε Τετάρτη από τις 16.00 έως 21.00, για λόγους τακτικής συντήρησης.

Δεν υφίσταται πρόβλεψη σχετικά με υποβολές που δεν ήταν δυνατόν να προγραμματισθούν (προβλεφθούν) εκ των προτέρων και πρέπει να πραγματοποιηθούν κατά το χρόνο που το "Εργάνη" δεν λειτουργεί λόγω τακτικής συντήρησης με αποτέλεσμα οι εκπρόθεσμες υποβολές, εξαιτίας της θέσης του "Εργάνη" εκτός λειτουργίας λόγω τακτικής συντήρησης, να συνεπάγονται την επιβολή διοικητικών κυρώσεων.

Προτείνεται, κατά το χρονικό διάστημα που το "Εργάνη" βρίσκεται εκτός λειτουργίας  λόγω τακτικής συντήρησης, θα μπορούσε να προβλεφθεί η δυνατότητα υποβολής των σχετικών εντύπων ενδεχομένως μέσω τηλεομοιοτυπίας ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com