Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018

Εγκρίθηκαν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους

Την υλοποίηση της δέσμης των μεσοπρόθεσμων μέτρων ανακούφισης για το χρέος της Ελλάδας ενέκρινε το Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF)/ Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).



Όπως ανακοίνωσε ο ESM, η εφαρμογή των μέτρων αφορά:
-έναν μηχανισμό για την υπό προϋποθέσεις κατάργηση της ενίσχυσης (step-up) του περιθωρίου του επιτοκίου από το 2018 και στη συνέχεια

-περαιτέρω αναβολή τόκων και εξόφλησης κατά 10 χρόνια σε €96,4 δισ. από τα δάνεια του EFSF στην Ελλάδα και

-παράταση της μέγιστης σταθμισμένης μέσης ληκτότητας των προαναφερόμενων δανείων κατά 10 χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είχαν υιοθετήσει τα μέτρα στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Ιουνίου 2018.

"Υπολογίζουμε ότι το συνολικό πακέτο των μεσοπρόθεσμων μέτρων που συμφωνήθηκε από τους υπουργούς τον προηγούμενο Ιούνιο θα οδηγήσει σε συνολική μείωση του δείκτη δημόσιου χρέους/ ΑΕΠ κατά  περίπου 30 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2060. Περιμένουμε επίσης οι ακαθάριστες δανειακές ανάγκες της Ελλάδας να υποχωρήσουν κατά περίπου 8 ποσοστιαίες μονάδες στον ίδιο χρονικό ορίζοντα", αναφέρει σε σχετική δήλωση ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμούς Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ.

"Για να διασφαλιστεί ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους περιλαμβάνουν κίνητρα για τη συνεχή εφαρμογή από την Ελλάδα των μεταρρυθμιστικών μέτρων που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM, η κατάργηση της ενίσχυσης στο περιθώριο του επιτοκίου μέχρι το  2022 θα υπόκεινται στην υλοποίηση των βασικών μεταρρυθμίσεων και στη συμμόρφωση της Ελλάδας με τα συμφωνημένα μεταρρυθμιστικά μέτρα και δεσμεύσεις πολιτικής κατά τη διάρκεια της μεταμνημονιακής περιόδου εποπτείας", πρόσθεσε ο Ρέγκλινγκ.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com