Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Ντόμινο χρεών απειλεί την αγορά ηλεκτρισμού

Με ταμειακό φρακάρισμα και πτωτικό ντόμινο λόγω έλλειψης ρευστότητας περίπου 270-300 εκατ. ευρώ απειλείται η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα. Η ΔΕΗ έχει επωμισθεί, ως προμηθευτής σχεδόν όλων των καταναλωτών, τα χρέη τρίτων που δεν έχουν πληρώσει τις οφειλές τους και αδυνατεί να τα αποδώσει εγκαίρως...




Δηλαδή, η ΔΕΗ, που προμηθεύει μεν (πουλάει) το 98% του ηλεκτρικού ρεύματος στους καταναλωτές, αλλά παράγει η ίδια το 72% της ενέργειας την οποία προμηθεύει, συμψηφίζει οφειλές της με οφειλές άλλων και προς την ίδια. Ετσι, καθυστερεί να καταβάλει το ποσό των 270-300 εκατ. ευρώ από ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς, υπόθεση για την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ενημερωθεί το γραφείο του πρωθυπουργού, Αντ. Σαμαρά.

Βάσει πληροφοριών, το ντόμινο προκαλούν τώρα οι ενέργειες του πρώην υπουργού Οικονομικών, Ευάγγ. Βενιζέλου, που παρακρατούσε ως φόρο ΕΕΤΗΔΕ (χαράτσι) λογαριασμούς καταναλωτών που εξοφλούσαν μόνο το ρεύμα, καθώς και οι τρύπες που άφησε πίσω η κατάρρευση των εταιρειών Energa και Hellas Power. Αυτό το έλλειμμα υπολογίζεται από πηγές της αγοράς, αθροιστικά, σε 120 εκατ. ευρώ.

Στη συνέχεια, η ΔΕΗ, που έχει και η ίδια συνολικά απαιτήσεις σε ληξιπρόθεσμα χρέη κοντά στα 1,2 δισ. ευρώ από οφειλές ιδιωτών, εταιρειών, του κράτους και υπηρεσιών του, καταγγέλλεται τώρα ότι δεν καταβάλλει στο διαχειριστή και στο λειτουργό του συστήματος (δηλαδή, στις θυγατρικές της ΑΔΜΗΕ και ΛΑΓΗΕ) τα ποσά που απαιτούν για το ρεύμα το οποίο διέθεσαν στο σύστημα οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί.

Πρόκειται για ένα δεύτερο, ταμειακό τώρα, έλλειμμα, μετά το έλλειμμα 335 εκατ. ευρώ του ειδικού λογαριασμού των ΑΠΕ, που κινείται ως ντόμινο από την πρώτη μέρα που άρχισε να δημιουργείται και επεκτείνεται συνεχώς, προκαλώντας την αντίδραση των ιδιωτών παραγωγών και την προσφυγή του ΕΣΑΗ στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Το σύστημα δουλεύει ως εξής: η ΔΕΗ πουλάει στους καταναλωτές το ηλεκτρικό ρεύμα. Από την ενέργεια την οποία πουλάει όμως παράγει ένα μέρος - το μεγαλύτερο. Εισπράττοντας τα ποσά από τους καταναλωτές, πρέπει να επιστρέψει στους άλλους παραγωγούς τα ποσά για την ενέργεια που παρήγαγαν και πούλησαν. Οι αγοραπωλησίες αυτές και οι επιστροφές και εκκαθαρίσεις γίνονται μέσω των θυγατρικών της ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ και ΛΑΓΗΕ, οι οποίες όμως παράλληλα είναι ο διαχειριστής των δικτύων και ο λειτουργός της αγοράς αντίστοιχα. Οι παραγωγοί πουλάνε το ρεύμα τους για να φθάσει στον ιδιώτη μέσω των θυγατρικών της ΔΕΗ και, μέσω αυτών, εξοφλούνται.



 
website counter
friend finderplentyoffish.com