Πρόσθετο χαράτσι 35 εκατ. ευρώ, καλούνται να πληρώσουν μετά το καλοκαίρι 700 χιλ. ιδιοκτήτες ακινήτων στον Δήμο Αθηναίων, που δήλωσαν 1.343.369 δικαιώματα το 2008, καθώς αναμένεται στους επόμενους μήνες να ανοίξει ο δρόμος για το νέο... «Αναλογικό Τέλος»!
Σύμφωνα με πληροφορίες, το «Αναλογικό Τέλος» υπολογίζεται στα 50 ευρώ κατά μέσο όρο, για κάθε ιδιοκτησία, πατώντας πρωταρχικά στην αντικειμενική αξία του ακινήτου. Στόχος είναι οι διαδικασίες να δρομολογηθούν αμέσως μετά την υπογραφή Π. Λαφαζάνη για την ανάληψη καθηκόντων της νέας διοίκησης στην «Κτηματολόγιο Α.Ε.», με τους ιδιοκτήτες να λαμβάνουν ταχυδρομικά τις σχετικές ενημερώσεις μετά την ανάδειξη αναδόχου.
Ανάρτηση στοιχείων
Στην επόμενη φάση, πρόκειται να υπάρξει ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων στα Γραφεία Κτηματογράφησης, προκειμένου οι ιδιοκτήτες να ελέγχουν την καταγραφή των στοιχείων τους και ηλεκτρονικά. Έτσι, στην περίπτωση που δεν συμφωνούν με κάποιο από τα καταγεγραμμένα στοιχεία, θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση διόρθωσης ή ένσταση, ενώ εάν δεν το κάνουν, η διαδικασία προχωρεί κανονικά και οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να καταφύγουν στα δικαστήρια για να κατοχυρώσουν την περιουσία τους.
Πρόσθετο χαράτσι 50 ευρώ στο Κτηματολόγιο
Ωστόσο, παρόλο που η υπόθεση κτηματογράφησης της Αθήνας παραπαίει από το καλοκαίρι του 2008, οπότε και έγινε η πρώτη φάση της κτηματογράφησης στον Δήμο της Αθήνας και υποβλήθηκαν οι αναγκαίες δηλώσεις από τους ιδιοκτήτες, ερωτήματα δημιουργεί η χρονική επιλογή της επόμενης φάσης, που συμπιέζει ακόμη περισσότερο τα ήδη επιβαρημένα νοικοκυριά.
Το 2008 προκηρύχθηκε και ο διαγωνισμός για τη δεύτερη φάση, προκειμένου δηλαδή να γίνει η επεξεργασία των δηλώσεων, στον οποίο συμμετείχαν δύο εταιρείες, με στόχο ο ανάδοχος να είχε οριστεί έως το 2010.
Ωστόσο, κατόπιν ενστάσεων και προσφυγών στα δικαστήρια μεταξύ των δύο εταιρειών που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, αποτέλεσμα ήταν η πολύχρονη καθυστέρηση της κτηματογράφησης στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας. Στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αρμόδιος φορέας για τη σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου λόγω έλλειψης της χρηματοδότησης, την κατάρτιση των δασικών χαρτών αλλά και την προώθηση των μελετών που έχουν ξεκινήσει, αναφέρθηκε και ο Τομεάρχης Υποδομών, Μεταφορών, Δικτύων, Χωροταξίας & Πολεοδομίας, Λ. Αυγενάκης στη διάρκεια συζήτησης επίκαιρης ερώτησης για το κτηματολόγιο προς τον αν/τη υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Τσιρώνη.
«Στην Ελλάδα η πιο πρόσφατη προσπάθεια για τη σύνταξη Εθνικού Κτηματολογίου, χρονολογείται από το 1995. Από το 2008 έχουν δρομολογηθεί διαγωνιστικές διαδικασίες, ύστερα από χρόνια καθυστερήσεων. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται έντονες καθυστερήσεις και ολιγωρίες μετά και τη δέσμευση των αποθεματικών της εταιρείας» όπως τονίζει ο Λ. Αυγενάκης, επισημαίνοντας πως «ο ελάχιστος χρόνος που απαιτείται από την υπογραφή της ανάθεσης μέχρι την ολοκλήρωση είναι τεσσερσήμισι με πέντε χρόνια. Άρα το αργότερο μέχρι το τέλος του 2015 θα έπρεπε να έχουν συμβασιοποιηθεί όλες οι μελέτες».
Ο διαγωνισμός έγινε το 2014 με το νέο νομοθετικό πλαίσιο, για 28 μελέτες που καλύπτουν όλες τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας και δεν έχει συμβασιοποιηθεί καμία. Από την προκήρυξη που καλύπτει κυρίως περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας (Κτίμα 11- β) έχει ολοκληρωθεί ο προσυμβατικός έλεγχος αλλά και πάλι από το σύνολο των δώδεκα μελετών έχουν ξεκινήσει μόνο οι πέντε. Το ίδιο και στην προκήρυξη 11Α, όπου δεν έχουν προχωρήσει οι συμβάσεις. Σε ό,τι αφορά την ψηφιοποίηση του κτηματολογίου Δωδεκανήσου, ένα έργο που είχε ενταχθεί στο β’ κοινοτικό πλαίσιο στήριξης, ενώ είχε ξεκινήσει το έργο, τους τελευταίους μήνες έχει σταματήσει η σάρωση των αρχείων!
«Αυλαία» παραχωρήσεων
Την ίδια στιγμή, τα προβλήματα αρχίζουν να εντείνονται ακόμη περισσότερο, καθώς σε περίπου έναν μήνα αναμένεται να αρχίσουν να περιέρχονται στην κυριότητα του Δημοσίου και οι πρώτες χιλιάδες ακινήτων αγνώστου ιδιοκτησίας, από το σύνολο των 203.609 που υπολογίζονται ως «ορφανά» και αφορούν συνολικά όσα εντάχθηκαν σε κτηματογράφηση την περίοδο 1997-1999, σε 340 περιοχές σε όλη την Ελλάδα.
Παρά τις προειδοποιήσεις, η «αυλαία» των παραχωρήσεων ανοίγει ουσιαστικά την 1η Αυγούστου 2015, με συνολικά 20 περιοχές από 12 νομούς της επικρατείας να «μεταβιβάζουν» οριστικά και διαδοχικά υπέρ του Δημοσίου τις περιουσίες τους (έως το τέλος του έτους), μη έχοντας πλέον καμία ευκαιρία επαναδιεκδίκησής τους. Η διαδικασία, που εξακολουθεί να προκαλεί ενδοκυβερνητικό αλαλούμ για τον φορέα που θα υποδεχθεί τους τίτλους ιδιοκτησίας, ξεκινά με δύο περιοχές από τον νομό Κιλκίς, και συνεχίζει διαδοχικά με την περιοχή Άστρος της Αρκαδίας, την περιοχή Μαρτίνου του νομού Φθιώτιδας, περιοχές της Δράμας, της Ημαθίας κ.τ.λ.
Η μεγάλη «πληγή» αναμένεται την επόμενη χρονιά (2016), καθώς ανοίγει ο κύκλος των παραχωρήσεων και στα μεγάλα αστικά κέντρα, με τις περιοχές των Βριλησίων, Μελισσίων, Ελευσίνας, Γέρακα, Νέας Σμύρνης και Νέου Ψυχικού, να «απειλούνται» από τη λήξη της προθεσμίας όσον αφορά το λεκανοπέδιο Αττικής και την περιοχή της Αγίας Τριάδας στην Καλαμαριά όσον αφορά τον νομό Θεσσαλονίκης.
Θολό τοπίο
Ελλιπής μηχανισμός
Μολονότι η πολιτεία έχει προβλέψει μέσω νομοθεσίας πως όσα ακίνητα δεν δηλωθούν εγκαίρως στο Κτηματολόγιο, θα περιέρχονται στο Δημόσιο, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ο κατάλληλος μηχανισμός που θα υποδεχθεί τις χιλιάδες μεταβιβάσεις.
Παρόλο που η συνολική προθεσμία των 12 ετών από την ίδρυση Κτηματολογικού Γραφείου σε μια περιοχή, για τους ιδιοκτήτες που κατοικούν στην Ελλάδα λήγει οριστικά, εξακολουθεί να παραμένει θολό το τοπίο.
Με την πάροδο των ημερομηνιών, οι ιδιοκτήτες μπορούν να προσφύγουν δικαστικά, αλλά μόνο για να διεκδικήσουν χρηματική αποζημίωση και όχι για να επανακτήσουν το ακίνητο. Στην ουσία, εντός του 2015 «κλείνουν» οριστικά όσα προγράμματα ξεκίνησαν το 2003, με 12ετή παράταση, ενώ για τα προγράμματα κτηματογράφησης που ξεκίνησαν από το 2008 και εντεύθεν η χρονική προθεσμία για τις δηλώσεις είναι πέντε χρόνια για τους κατοίκους εσωτερικού και επτά χρόνια για όσους ζουν μόνιμα εκτός Ελλάδας.
Τα ακίνητα που δεν έχουν δηλωθεί στα «παλαιά προγράμματα» σύμφωνα με τα στοιχεία του Κτηματολογίου ανέρχονται σε 203.609, εκ των οποίων περίπου τα 160.500 είναι οικόπεδα και αγροτεμάχια και 39.500 κτίρια, διαμερίσματα και καταστήματα. Όπως διευκρινίζουν πηγές του Κτηματολογίου, μέχρι στιγμής έχει γίνει αίτηση για διόρθωση για 30.000 περιπτώσεις ακινήτων, η οποία ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει ολοκληρωθεί.