Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

ΤΟ BLAME GAME, Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΛΙΟΥ, ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

Στην πιο κρίσιμη φάση της διαπραγμάτευσης, το διαρκές blame game της Αθήνας με τους δανειστές, ο πόλεμος που άνοιξε ξαφνικά ακόμη και με τον συνήθως μετριοπαθή Ζ.Κ. Γιούνκερ, προκαλεί τρόμο.



Τα τελεσίγραφα που στέλνουν και οι δύο πλευρές αλλά και οι εκρήξεις του προέδρου της Κομισιόν και του Μάρτιν Σουλτς, δημιουργούν νέα δεδομένα στις διαπραγματεύσεις. Παράλληλα, πολλά μηνύματα θα στείλει και η σημερινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη ρευστότητα μέσω ELA, αν και εκτιμάται ότι δεν θα γίνει κάποια… εχθρική ενέργεια, χωρίς βέβαια να αποκλείεται ένα σενάριο τρόμου, ένα ηχηρό χαστούκι στην Ελλάδα.

Κι ενώ οι άλλοτε φίλοι Γιούνκερ και Τσίπρας αλληλοκατηγορούνται ως ψεύτες, μεγάλη βαρύτητα έχει η χθεσινή παρέμβαση του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιού. Ο κ. Λιου έστειλε σαφές μήνυμα στον Ελληνα πρωθυπουργό να τελειώνει με την συμφωνία, μα βρεθεί το ταχύτερο μια συμφωνία ώστε να μην προκληθεί μείζονα κρίση στις διεθνείς αγορές. Ηταν το… τελεσίγραφο των Αμερικανών στην ελληνική κυβέρνηση η οποία θα περίμενε μια περισσότερη στήριξη από την Ουάσιγκτον.

Είχε προηγηθεί η σφοδρή επίθεση του κ. Τσίπρα στο ΔΝΤ και οι κατηγορίες για εγκληματικές ενέργειες από πλευράς των δανειστών καθώς και η νέα «κόκκινη γραμμή», αυτή της συμφωνίας μόνο με σχέδιο για αναδιάρθρωση του χρέους.

Κι ενώ οι επαφές έχουν παγώσει από την Κυριακή, ενώ η Κομισιόν διαμηνύει ότι περιμένει ακόμη αντιπροτάσεις από την Αθήνα, ήρθε η έκρηξη του κ. Γιούνκερ, η απάντηση της κυβέρνησης και το αιχμηρό σχόλιο του Γ. Βαρουφάκη να κάνουν ακόμη χειρότερες τις σχέσεις των δύο πλευρών.

Είναι πρωτόγνωρο ένας αξιωματούχος του επιπέδου Γιούνκερ να κατηγορεί μια κυβέρνηση ότι λέει ψέματα και εξαπατά. Νομίζω πως η συζήτηση εντός και εκτός Ελλάδας θα ήταν πιο εύκολη αν η ελληνική κυβέρνηση έλεγε ακριβώς τι προτείνει στ' αλήθεια η Κομισιόν ως ένα από τα τρία θεσμικά όργανα που είναι υπεύθυνη για όλα αυτά. Κατηγορώ τους Έλληνες που λένε στον ελληνικό λαό πράγματα που δεν ανταποκρίνονται σε αυτά που έχω πει στον Έλληνα πρωθυπουργό. Είναι αλήθεια ότι πρότεινα να αντικατασταθούν οι αυξήσεις στο ΦΠΑ με άλλα μέτρα, εκ των οποίων ένα ήταν η μέτρια περικοπή των αμυντικών δαπανών. Αυτό θα μπορούσε να γίνει εύκολα», είπε μεταξύ άλλων.

Ηταν η απάντηση στις βολές του κ. Τσίπρα από τη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Σε ακόμη πιο… έξαλλη κατάσταση ο Μάρτιν Σουλτς είπε ότι είναι εκνευρισμένος με τα παιχνιδάκια του Τσίπρα. «Αν και μπορώ να κατανοήσω την αίσθηση του ”φτάνει!», και ο ίδιος είμαι εκνευρισμένος από τα παιχνιδάκια της κυβέρνησης του Τσίπρα, πρέπει η καλή πολιτική να σκέφτεται το αποτέλεσμα. Αν ο Τσίπρας δεν συμφωνήσει σε αυτή τη δίκαιη προσφορά, αμαρτάνει έναντι του λαού του και θέτει σε κίνδυνο ολόκληρη την Ευρώπη- δεν ενεργεί έτσι ένας υπεύθυνος πολιτικός άνδρας», τόνισε.

Κι ενώ… ποτάμια αίματος χύνονται στην τελική ευθεία προς τη συμφωνία ή τη ρήξη, μεγάλη σημασία λαμβάνει και το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στη Ρωσία και οι επαφές που θα έχει την Παρασκευή με τον Β. Πούτιν για ενεργειακά θέματα. Με τη σύγκρουση με τους δανειστές να είναι επί θύραις η ελληνορωσική προσέγγιση ενδεχομένως να αποτελέσει ένα ακόμη «σπίρτο» στη φωτιά που έχει ανάψει.

Το παιχνίδι πλέον έχει γίνει πολύ επικίνδυνο και οι συνέπειες θα είναι ανεξέλεγκτες. Εκτός αν στο παρά ένα επικρατήσει η λογική και μείνουν πίσω τα… πολεμικά ανακοινωθέντα κι από τις δύο πλευρές.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com