Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

«Η μπάλα είναι στο δικό σας γήπεδο, δεσμευθείτε και στείλτε νέα πρόταση»

Η συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ολοκληρώθηκε χωρίς να υπάρξει καμιά απόφαση σχετικά με την Ελλάδα, αλλά, σύμφωνα με δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου, οι ηγέτες της Ευρωζώνης θα έχουν τη Δευτέρα Σύνοδο Κορυφής για να συζητήσουν συγκεκριμένα το θέμα της Ελλάδας.



«Καμιά συμφωνία. Εστάλη ισχυρό μήνυμα στην Ελλάδα να εμπλακεί σοβαρά στις διαπραγματεύσεις. Το Eurogroup παραμένει έτοιμο να συγκληθεί (σ.σ. εκτάκτως) ανά πάσα στιγμή», έγραψε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για το ευρώ Βάλντις Ντομπρόβσκις στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

«Τέλος του πρώτου μου Eurogroup. Ενδιαφέρον πράγματι», έγραψε στον δικό του λογαριασμό στο Twitter ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών Άλεξ Στουμπ, χωρίς να κάνει κανένα άλλο σχόλιο.
«Η μπάλα είναι στο δικό σας γήπεδο, δεσμευθείτε και στείλτε νέα πρόταση»

Η συνάντηση, η οποία διήρκεσε λίγο περισσότερο από μιάμιση ώρα, χαρακτηρίστηκε "τραγική" από μια ευρωπαϊκή πηγή. "Δεν υπήρξε αίτημα για την παράταση του (τρέχοντος) προγράμματος" στήριξης της οικονομίας της Ελλάδας, σύμφωνα με την πηγή αυτή.

Αν και δεν αναμενόταν να υπάρξει κάποια σημαντική πρόοδος, οι πιστωτές -Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο- και η Ελλάδα ήλπιζαν ότι θα σημειωνόταν πρόοδος στις δύσκολες διαπραγματεύσεις για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας.

Αναφερόμενος στη σημερινή συνεδρίαση, o πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε ότι «δυστυχώς... η πρόοδος που σημειώθηκε είναι ελάχιστη» και ότι «δεν υπάρχει συμφωνία εν όψει».

Παρ' όλα αυτά, όπως είπε, μια συμφωνία για να αποφευχθεί η χρεοκοπία είναι ακόμη εφικτή, αλλά η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δεσμευθεί και να στείλει νέα πρόταση.

Όπως είπε ο ίδιος, η μπάλα είναι ξεκάθαρα στο ελληνικό γήπεδο και η Ελλάδα πρέπει να φροντίσει να εκμεταλλευτεί αυτήν την τελευταία ευκαιρία που της δίνεται.

Σήμερα ζητήσαμε από την Ελλάδα να μας δώσει προτάσεις ως το τέλος του μήνα με στόχο την επέκταση του προγράμματος είπε ο Ολλανδός υπουργός τονίζοντας ότι χρειάζεται αξιόπιστη λύση τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρωζώνη. Είναι εφικτό να υπάρξει συμφωνία εντός των προσεχών ημερών, είπε ο Ντάισελμπλουμ.

Τόνισε, ωστόσο, ότι η συμφωνία, για να κλείσει, πρέπει να προσφέρει μια αξιόπιστη λύση για την Ευρωζώνη ως σύνολο, ενώ τόνισε ότι ακόμη κι αν υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα, θα πρέπει να παραταθεί το τρέχον πρόγραμμα για να υπάρξει ο χρόνος να γίνει εκταμίευση.

Αυτό σημαίνει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει εκταμίευση πριν από τις 30 Ιουνίου.

Από πλευράς Ευρωπαϊκής ο Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι μετά από πέντε μήνες εντατικών διαβουλεύσεων δεν έχει υπάρξει συμφωνία παρά το γεγονός ότι η ακεραιότητα της Ευρωζώνης είναι στόχος όλων. Υπάρχει εμπλοκή τις δύο τελευταίες εβδομάδες, είπε ο Μοσκοβισί, τονίζοντας πως από πλευράς δανειστών υπάρχει πνεύμα ευελιξίας ως προς τα μέτρα. Το τέλος Ιουνίου είναι το όριο, είναι το τέλος της παρτίδας, είπε ο Επίτροπος απευθύνοντας έκκληση στην ελληνική πλευρά να κινηθεί με εποικοδομητικό πνεύμα και με ευελιξία.

Ιδιαίτερα σκληρός απέναντι στην Ελλάδα, εμφανίστηκε, πριν την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup στο Λουξεμβούργο, ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Χανς Γεργκ Σέλινγκ - του συγκυβερνώντος με τους Σοσιαλδημοκράτες συντηρητικού Λαικού Κόμματος - δηλώνοντας, σε Αυστριακούς δημοσιογράφους, πως σιγά σιγά χάνει την πίστη και την υπομονή και πως αν σήμερα δεν έλθουν εκτεταμένες προτάσεις από την ελληνική πλευρά, "θα συμβεί αυτό που λέμε εδώ και μήνες, ο χρόνος τελειώνει".

Όπως τόνισε ο Χανς Γεργκ Σέλινγκ, "θα πρέπει να ειπωθεί ξεκάθαρα στους Ελληνες ότι το παιχνίδι τελειώνει" και κατά την άποψή του μια έξοδος της Αθήνας από την Ευρωζώνη θα ήταν διαχειρίσιμη, ενώ "η πολύ μεγάλη καταστροφή θα ήταν για την Ελλάδα όπου το δημόσιο χρέος θα αυξανόταν από το 200 στο 400% και όλες οι εισαγωγές θα ακρίβαιναν".

Τον ίδιο αφήνει άφωνο το γεγονός, όπως είπε, όταν βλέπει ότι η Ελλάδα έχει μείνει έως τώρα σχεδόν άπραγη, ενώ συμμερίζεται πλήρως την άποψη της επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, ότι πρέπει να τηρούνται οι κανόνες του παιχνιδιού, σε σχέση με την αποπληρωμή χρέους.

Επιπλέον, ο ίδιος θεωρεί ως παραχώρηση από το ΔΝΤ, όταν αυτό δέχεται να πληρωθούν ως πακέτο, από την πλευρά της Αθήνας, οι τέσσερις δόσεις του Ιουνίου, "και αυτές θα πρέπει να πληρωθούν, δεν γίνεται διαφορετικά" , όπως επισήμανε. Τέλος, πρόσθεσε, με κατηγορηματικό τρόπο, πως η διαγραφή χρέους δεν θα προσέφερε και πολλά στην Ελλάδα, και να υπενθυμίσει πως η αποπληρωμή έχει παραταθεί έως το 2054 με χαμηλό επιτόκιο.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ.

O Φινλανδός υπουργός Οικονομικών είπε ότι υπάρχουν δύο επιλογές για την Ελλάδα: Η πρώτη είναι να κλείσει μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει την παράταση του υπάρχοντος προγράμματος με προϋποθέσεις και η δεύτερη είναι να μην υπάρξει συμφωνία, κάτι το οποίο θα σήμαινε τη χρεοκοπία της χώρας. Ο Αλ. Στουμπ δήλωσε πεπεισμένος ότι στη δεύτερη περίπτωση, δεν θα υπάρξει μετάδοση της κρίσης και ότι η Ευρωζώνη θα μπορέσει να διαχειριστεί την κατάσταση.

Συνεχίζοντας, ο Αλ. Στουμπ ανέφερε ότι πολλά κράτη-μέλη αρχίζουν και χάνουν την υπομονή τους με την Ελλάδα. Όπως είπε, στην ΕΕ όταν κάνεις μια συμφωνία πρέπει και να την τηρείς, αλλά τους τελευταίους μήνες έχουν γίνει πολλά «πισωγυρίσματα».

«Πρέπει να παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, όμως για να είμαι ειλικρινής, αυτό δεν μπορεί να γίνει με κάθε κόστος», κατέληξε ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com