Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

«Μοντέλο ΟΑΕΕ» για τη μείωση των εισφορών των μηχανικών

Ρύθμιση που θα δίνει, κατά τα πρότυπα του ΟΑΕΕ, στους μηχανικούς - ασφαλισμένους στο ΕΤΑΑ τη δυνατότητα επιλογής έως και τριών χαμηλότερων ασφαλιστικών κατηγοριών, επεξεργάζεται η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης προκειμένου να περιορίσει το βάρος των αυξημένων ασφαλίστρων τα οποία καλούνται να καταβάλλουν, αναδρομικά από το 2011, σε εφαρμογή απόφασης του ΣτΕ (το οποίο έκρινε ως συνταγματική τόσο την αύξηση των εισφορών όσο και την ανά τριετία μεταφορά τους σε υψηλότερη κατηγορία).



Το σχέδιο αυτό προκρίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ημερησίας», ως ενδιάμεση λύση «έως ότου αποφασιστεί, με βάση αναλογιστική μελέτη, η αναμόρφωση της κλίμακας των εισφορών».

Οχι μόνο για τους μηχανικούς αλλά και για τους ελεύθερους επαγγελματίες που, υπό την πίεση της παρατεταμένης κρίσης, της αύξησης της ανεργίας και των λουκέτων, είτε έχουν σταματήσει να πληρώνουν εισφορές είτε αφήνουν, κάθε μήνα, ανεξόφλητα υπόλοιπα «προς ρύθμιση». Στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης παραδέχονται ότι μετά την «εσωτερική υποτίμηση» και την αλλαγή των συνθηκών στην αγορά, θα πρέπει να υπάρξει μια «μονιμότερη προσαρμογή», τουλάχιστον κατ’ αντιστοιχία των μειώσεων των εργοδοτικών (και εργατικών) εισφορών που ήδη έχουν νομοθετηθεί και ισχύουν στο ΙΚΑ.

Τα ίδια στελέχη υπογραμμίζουν, ωστόσο, ότι για την προσαρμογή αυτή θα πρέπει να ληφθούν υπόψη (και να «μετρηθούν») τόσο οι ανάγκες για τις... πληρωμές των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ όσο και τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης τα οποία θα ισχύσουν για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από την 1/1/2015. Θέμα το οποίο αφορά τους ασφαλισμένους σε όλα τα Ταμεία και παραμένει «ανοικτό» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, αφού η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να αλλάξει τον ν. 3863/10 (βασική + αναλογική σύνταξη) και ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων δεν αναμένεται να «κλειδώσει» πριν από το φθινόπωρο.

ΜΟΝΤΕΛΟ ΟΑΕΕ
Με βάση τα παραπάνω, το βασικό σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο προβλέπει, σε πρώτο στάδιο, την εφαρμογή και για τους μηχανικούς του «μοντέλου ΟΑΕΕ» που ισχύει έως τα τέλη του 2016 για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Δηλαδή να δοθεί δικαίωμα κατάταξης σε έως και τρεις χαμηλότερες κατηγορίες από τις συνολικά 14 «ελαφρύνοντας», έτσι, το κόστος μετάβασης στο νέο καθεστώς και, ως ένα... βαθμό, τα ποσά των αναδρομικών τα οποία πρέπει να καταβληθούν (ή να «μπουν» σε ειδική ρύθμιση, σύμφωνα με σχετική εισήγηση). Εως σήμερα οι μηχανικοί παρέμεναν σε δύο κατηγορίες με μηνιαία ποσά ασφαλίστρων που αναδρομικά από την 1η Ιουλίου του 2011 επαναδιαμορφώνονται ως εξής για τους ασκούντες ελεύθερο επάγγελμα:

Για παλαιούς (έως τις 31/12/1992) ασφαλισμένους: 385,10 ευρώ για όσους έχουν πάνω από μια πενταετία και στα 270,01 ευρώ για τους κάτω της πενταετίας.
Για τους νέους ασφαλισμένους στην 1η κατηγορία 230,83 ευρώ (κάτω της 5ετίας) και 345,92 ευρώ (άνω της 5ετίας) και στη 2η κατηγορία 281,55 ευρώ και 423,11 ευρώ, αντίστοιχα.

Η κλίμακα των ασφαλίστρων αν ισχύσουν οι 14 νέες κατηγορίες για τους νέους ασφαλισμένους γίνεται, ωστόσο, «απαγορευτική», καθώς τα μηνιαία ασφάλιστρα που καταβάλλονται έως το τέλος του πρώτου τετραμήνου κάθε εξαμήνου (και ειδικά αυτό τον μήνα έως τέλη Ιουνίου), ανάλογα με τα έτη ασφάλισης, υπολογίζεται ότι μπορεί να φτάνουν τα 814,27 ευρώ ή και 1.140 ευρώ (για ασφάλιση πάνω από 39 έτη).

ΟΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
Υψηλότερα, σε σχέση με όλους τους άλλους κλάδους αυτοαπασχολουμένων, είναι όλα τα τελευταία χρόνια και έως σήμερα, τα ποσά των ασφαλίστρων που ισχύουν στον ΟΑΕΕ (από 210,71 ευρώ - 709,01 ευρώ για τους νέους και από 245,20 ευρώ - 605,64 ευρώ για τους παλαιούς ασφαλισμένους). Οσοι επιλέγουν χαμηλότερες κατηγορίες μπορούν να πετύχουν (με «τίμημα» την αναλογική μείωση της μελλοντικής σύνταξης) εκπτώσεις από 15,95% έως και 44,47% τουλάχιστον έως τα τέλη του 2016:

Ασφαλισμένος στην πέμπτη κατηγορία που πληρώνει 279,81 ευρώ τον μήνα, επιλέγοντας την 2η κατηγορία θα πληρώνει 186,14 ευρώ (-93,67 ευρώ και σε ποσοστό -33,47%).
Ασφαλισμένος στην έβδομη κατηγορία καταβάλλει σήμερα 337,46 ευρώ τον μήνα και κατεβαίνοντας στην 4η κατηγορία θα πληρώνει 242,58 ευρώ (-94,88 και σε ποσοστό -28,11%).
Ασφαλισμένος στην 12η κατηγορία που καταβάλλει 463,52 ευρώ, θα πληρώνει 389,55 ευρώ αν επιλέξει την 9η (-73,97 ευρώ και σε ποσοστό -15,95%).
Ασφαλισμένος που είχε «κατέβει» από την 7η κατηγορία (337,46 ευρώ) στην 6η (315,59 ευρώ) μπορεί να επιλέξει την 4η κατηγορία (242,58 ευρώ) κερδίζοντας επιπλέον μείωση 23,13% (-73 ευρώ τον μήνα).

Ελεύθεροι επαγγελματίες
Σύνταξη με αναστολή για όσους χρωστούν έως 50.000 ευρώ

Δίμηνη προθεσμία θα δώσει ο ΟΑΕΕ σε όσους «υπό συνταξιοδότηση» ελεύθερους επαγγελματίες χρωστούν εισφορές έως 50.000 ευρώ (αντί των 20.000 ευρώ που είναι σήμερα το αποδεκτό όριο) να συνταξιοδοτηθούν με αναστολή καταβολής της σύνταξης για 18 μήνες και να λαμβάνουν, μετά το δεκαοκτάμηνο, μέρος της σύνταξης (από την οποία θα παρακρατείται σταδιακά το υπόλοιπο της οφειλής μέχρι την οριστική εξόφληση του χρέους).

Το μέτρο εισηγήθηκε στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης η διοίκηση του ΟΑΕΕ έτσι ώστε να «απεγκλωβιστούν» χιλιάδες οφειλέτες που χρωστούν πάνω από 20.000 ευρώ και, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν αν προηγουμένως δεν εξοφλήσουν το υπερβάλλον ποσό (σύνταξη δίνεται μόνο για οφειλή έως 20.000 ευρώ που σταδιακά συμψηφίζεται με το ποσό της σύνταξης). Η ρύθμιση, εφόσον λάβει την τελική έγκριση, θα ισχύει μόνο για δύο μήνες καθώς στόχος είναι να διευκολυνθούν οι επαγγελματίες που «χτυπήθηκαν» στα χρόνια της κρίσης και όχι να ευνοηθεί η... δημιουργία νέων οφειλών.

Μετά τη λήξη της ευνοϊκής διάταξης, θα επανέλθει το όριο στο ποσό των 20.000 ευρώ που, άλλωστε, ισχύει σε όλα τα Ταμεία (και όχι μόνο στον ΟΑΕΕ).


 
website counter
friend finderplentyoffish.com