«Η Τράπεζα της Ελλάδος αποτελεί αναπόσπαστο μέλος του Ευρωσυστήματος, που απαρτίζεται από την EKT και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών της Ε.Ε. που ανήκουν στη ζώνη του ευρώ.
Η Τράπεζα της Ελλάδος είναι αρμόδια για την εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος στην Ελλάδα και τη διαφύλαξη της σταθερότητας του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος (...) Στον βαθμό που δεν επηρεάζεται η επίτευξη του πρωταρχικού της σκοπού, η τράπεζα στηρίζει τη γενική οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων της έχει κατοχυρωθεί η θεσμική, προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία της, αλλά και η άσκηση δημοκρατικού ελέγχου εκ μέρους της Βουλής».
Το καταστατικό της ΤτΕ και η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ορίζουν επ’ ακριβώς τις αρμοδιότητες και τις υποχρεώσεις της κεντρικής τράπεζας της χώρας. Πιο σαφές δεν γίνεται?
Τώρα, όμως, ένας πολιτειακός παράγοντας, η πρόεδρος της Βουλής με τη στάση της, τις δηλώσεις της και τις πράξεις της αμφισβητεί τη θεσμική, προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία της ΤτΕ.
Ίσως συγχωρείται η επίθεση κατά του Γ. Στουρνάρα, γιατί η Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν γνώριζε ότι εδώ και χρόνια τόσο το υπουργείο Οικονομικών όσο και η ΤτΕ έχουν περάσει στην ψηφιακή εποχή και καταθέτουν τις εκθέσεις τους και τον κρατικό προϋπολογισμό μόνον με κείμενο σε ηλεκτρονική μορφή.
Δεν μπορεί όμως να αναγνωριστούν ελαφρυντικά στην περίεργα επιθετική στάση της στο θέμα της κλήτευσης του διοικητή της ΤτΕ, για να καταθέσει στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για την υπόθεση Siemens.
Ο μηχανισμός της ΤτΕ είναι σε «κόκκινο» συναγερμό εξαιτίας των υψηλών εκροών καταθέσεων και των καθοριστικών διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους «θεσμούς», αιτία που επικαλέστηκε ο κ. Στουρνάρας, ζητώντας να καταθέσει λίγες ημέρες αργότερα. Ωστόσο η πρόεδρος της Βουλής επιλέγει τη ρήξη. Άραγε, ο φρούραρχος της Βουλής θα γίνει το «εργαλείο» για την παραβίαση της δημοκρατικής νομιμότητας; Ούτε σε χώρες με δικτατορία δεν γίνονται αυτά...