Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Η οικονομία παραπαίει

Ο ένας μετά τον άλλο οι διεθνείς οργανισμοί και οι διεθνείς αναλυτές κατεβάζουν τον πήχυ των προβλέψεών τους για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας φέτος.



Κύρια αιτία από όλους θεωρείται το γενικευμένο κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας για τις προοπτικές της ίδιας της χώρας εξαιτίας των παρατεταμένων διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους πιστωτές.

Χθες στους απαισιόδοξους προστέθηκε και ο ΟΟΣΑ, ο οποίος προβλέπει μεν θετικό ρυθμό ανάπτυξης αλλά μόλις 0,1% και όπως υπογραμμίζεται στην εξαμηνιαία έκθεσή του η οικονομική ανάπτυξη παραμένει ασθενής το 2015, καθώς η αβεβαιότητα που συνδέεται με το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και η επιδείνωση των συνθηκών ρευστότητας έχουν υπονομεύσει την επιχειρηματική εμπιστοσύνη και τις επενδύσεις.

Οι επιπτώσεις της πολιτικής αβεβαιότητας έχουν ήδη αποτυπωθεί στα στοιχεία για βασικά οικονομικά μεγέθη. Επιβεβαιώθηκε ότι στο τέλος του πρώτου τριμήνου η ελληνική οικονομία επέστρεψε σε κατάσταση ύφεσης, καθώς συρρικνώθηκε με ρυθμό 0,2%. Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 7,5 % σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2014.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος συνεχίζει την καθοδική του πορεία, η δυναμική των εξαγωγών υποχωρεί. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, μείωση 0,6% σημειώθηκε στις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Ειδικότερα, οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 0,3% και των υπηρεσιών κατά 1,7%. Η δε αβεβαιότητα για τη φορολογία πιέζει την τουριστική κίνηση.

Οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - πιστωτών βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή. Η συμφωνία πιθανότατα δεν θα είναι «έντιμη», θα είναι όμως αμοιβαία επωφελής. Η Ελλάδα θα αποφύγει την έξοδο από το ευρώ και η Ευρωζώνη δεν θα ακρωτηριαστεί, ανοίγοντας επικίνδυνους δρόμους και για άλλες χώρες.

Και οι διαπραγματεύσεις αυτές δεν μπορεί να συνεχισθούν στο διηνεκές. Ο χρόνος τελείωσε πια. Η εκκρεμότητα πρέπει να είχε ήδη κλείσει. Γιατί όσο παρατείνεται η αβεβαιότητα, τόσο η κρίση στην οικονομία θα βαθαίνει. Τα γεγονότα το αποδεικνύουν.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com