Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Grexit ή συμφωνία και τρίτο πακέτο;

Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν πλέον ασφυκτικά για την Ελλάδα, υπογράμμισε σε συνέντευξή του προς τη Γερμανική Ραδιοφωνία ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας ING-DIBa Κάρστεν Μπρζέσκι.



Ούτε ο ίδιος όμως τολμά να προβεί σε μια ασφαλή πρόβλεψη για το τι μέλλει γενέσθαι με την Ελλάδα τις επόμενες εβδομάδες και κυρίως για το εάν θα μπορέσει να πληρώσει τις δόσεις του Ιουνίου προς το ΔΝΤ:

«Για να είμαι ειλικρινής, δεν τολμώ να κάνω μια πρόβλεψη. Και στο παρελθόν πιστεύαμε πολλές φορές ότι η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει, αλλά στο τέλος τα κατάφερνε. Νομίζω ότι πολλά θα εξαρτηθούν από το εάν συνδράμει τους Έλληνες η ΕΚΤ. Διότι τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες είδαμε ότι με την έκδοση εντόκων γραμματίων οι Έλληνες κατάφερναν κάθε φορά να κλείσουν τις χρηματοδοτικές αυτές τρύπες. Δεν αποκλείω να συμβεί και πάλι το ίδιο. Εντούτοις αυτό θα γίνει μόνον στην περίπτωση που οι Έλληνες κινηθούν πραγματικά και αποδείξουν ότι είναι αποφασισμένοι να επιτύχουν μια συμφωνία με την Ευρώπη».

Ο κίνδυνος του Grexit

Σε διαφορετική περίπτωση, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, σύμφωνα με τον οικονομολόγο:

«Σε διαφορετική περίπτωση θα έρθει αυτό το Grexit το οποίο δεν θέλει κανείς, η έξοδος της Ελλάδας δηλαδή, ως το μεγαλύτερο ατύχημα της ευρωζώνης. Διότι πιστεύω ότι και η υπομονή των ευρωπαίων εταίρων αρχίζει και εξαντλείται. Εάν επέλθει όντως στάση πληρωμών, εν είδει ατυχήματος, αλλά οι Έλληνες δείξουν ότι είναι διατεθειμένοι να καταθέσουν τη λίστα των μεταρρυθμίσεων και την υλοποιήσουν, τότε η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ. Εάν όμως δεν μπορεί και δεν θέλει, τότε θα πρέπει τις επόμενες εβδομάδες να προετοιμαστούμε για το Grexit».

Ο ειδικός δεν συμφωνεί πάντως με τις εκτιμήσεις αρκετών αναλυτών αλλά και πολιτικών ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν διαχειρίσιμη. «Θα ήταν ένα γεγονός άνευ προηγουμένου το οποίο θα άφηνε σαφή ίχνη στις χρηματαγορές αλλά και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες (…) καθώς η έξοδος θα έμπαινε με τον τρόπο αυτό ως σενάριο στο τραπέζι των Βρυξελλών και για άλλες χώρες στο μέλλον». Ενδεχομένως, σύμφωνα με τον ίδιο, να σήμαινε την «αρχή του αργού τέλους» της νομισματικής ένωσης.

Τρίτο πακέτο το καλοκαίρι;

Ο οικονομολόγος εκτιμά πάντως ότι οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις είναι απλώς μια μικρή πρόγευση για αυτό που θα ακολουθήσει το καλοκαίρι:

«Προς το παρόν το ζητούμενο είναι η χρηματοδότηση της Ελλάδας προκειμένου να αποτραπεί η χρεοκοπία. Αμέσως μετά, τον Ιούλιο, Αύγουστο, θα πρέπει να ασχοληθούμε με το τρίτο πακέτο. Το πακέτο αυτό θα είναι πολύ μεγαλύτερο και θα επαναφέρει φυσικά όλα αυτά τα ερωτήματα για τα οποία υπάρχουν ήδη σήμερα διαφωνίες. Θα έρθει κάποια στιγμή το κούρεμα; Με ποιο τρόπο θα φροντίσει η Ευρώπη ώστε να ελέγχεται η υλοποίηση των συμπεφωνημένων μεταρρυθμίσεων; Εκεί μπαίνει πάλι στο παιγνίδι η Τρόικα. Θα δεχθεί η Γερμανία και η γερμανική κυβέρνηση να μην υπάρχει έλεγχος; Ή θα υπάρξει ένας ευρωπαϊκός έλεγχος, τον οποίο δεν θέλουν οι Έλληνες; Όλη αυτή η συζήτηση λοιπόν, που έχει σήμερα μικρές διαστάσεις και η οποία αφορά την εκταμίευση 7,5 δισ. ευρώ από το τελευταίο πακέτο, θα γίνει μεγάλη όταν αρχίσει να συζητείται το τρίτο πακέτο…».


 
website counter
friend finderplentyoffish.com