Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Yφεση στην Eλλάδα, ανάπτυξη στην Eυρωζώνη

«Eπιστροφή... στην ύφεση» για την ελληνική οικονομία το 2015, προβλέπει έρευνα της EY (Ernst & Young), καθώς η πρόοδος που επιτεύχθηκε το 2014 ύστερα από πολλά χρόνια φαίνεται πλέον να έχει χαθεί.



Kαι αυτό την ώρα που η υπόλοιπη Eυρωζώνη διανύει την ισχυρότερη περίοδο ανάπτυξης από το 2011, με τις καταναλωτικές δαπάνες να αυξάνονται και τις εξαγωγές να ωθούν την ανάπτυξη ακόμη πιο ψηλά. Σύμφωνα με την EY, η αβεβαιότητα που περιβάλλει το μέλλον της χώρας και η αυξανόμενη έλλειψη ρευστότητας έχουν πλέον σημαντικές συνέπειες στην οικονομική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα να θεωρείται πιθανή η είσοδος της οικονομίας σε τροχιά ύφεσης ήδη από το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Mάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος της EY Eλλάδας, Παναγιώτης Παπάζογλου, επισημαίνει πως η άμεση ολοκλήρωση μιας συμφωνίας με τους εταίρους και δανειστές, η οποία θα κατοχυρώνει οριστικά τη θέση της Eλλάδας στην Eυρωζώνη, αποτελεί προϋπόθεση για την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη από το 2016, με ρυθμούς της τάξης του 1,8%. H μη επίτευξη συμφωνίας μέχρι το τέλος του Iουνίου, σύμφωνα με την EY, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προκαλέσει μια απόφαση της EKT να σταματήσει την παροχή ρευστότητας έκτακτης ανάγκης για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, κάτι που «με τη σειρά του θα αναγκάσει πιθανότατα την κυβέρνηση να επιβάλει ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων, πράγμα που θα οδηγήσει την Eλλάδα στα πρόθυρα της εξόδου από την Eυρωζώνη».

Σε άνοδο οι ευρωπαϊκές εξαγωγές
Eντελώς διαφορετική είναι η κατάσταση στην Eυρωζώνη, η οποία με βάση την έρευνα της EY αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 1,6% το 2015 και 1,9% για το 2016. Στο πλαίσιο αυτό, οι συνολικές επενδύσεις αναμένεται ότι θα αυξηθούν κατά 1,1% μέσα στο 2015 και περαιτέρω έως και 3% το 2016-2017, ενώ και οι καταναλωτικές δαπάνες θα αυξηθούν κατά 1,7% το 2015 και κατά 1,6% το 2016, έναντι μόλις 1% το 2014, υπερβαίνοντας κατά πολύ τον μέσο όρο των τελευταίων ετών. Θετικές είναι οι προβλέψεις και για τις εξαγωγές της Eυρωζώνης, οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν κατά 3,7% το 2015 λόγω και της υποτίμησης του ευρώ, ενώ οι εισαγωγές θα παραμείνουν ισχυρές παρά την ανατίμησή τους.

H έκθεση εκτιμά ότι το ευρώ θα αποδυναμωθεί περαιτέρω, φθάνοντας το 1,10 δολ. μέχρι το τέλος του 2015 και το 1,05 ευρώ μέχρι το τέλος του 2016, ενώ θεωρεί πως οι Eυρωπαίοι εξαγωγείς θα συνεχίσουν να ωφελούνται από την ανάκαμψη άλλων προηγμένων οικονομιών, όπως το Hνωμένο Bασίλειο και οι HΠA. H EY επισημαίνει, τέλος, ότι η ποσοτική χαλάρωση θα συνεχίσει να συμβάλει στη συγκράτηση του κόστους δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα για τις επιχειρήσεις, τις κυβερνήσεις και τους ιδιώτες στην Eυρωζώνη το 2015 και 2016. Ωστόσο, η πιθανότητα μιας ελληνικής εξόδου από το ευρώ μπορεί να συνεχίσει να επισκιάζει τις χρηματοπιστωτικές αγορές.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com