Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015

Πώς έφτασε στα χέρια της κυβέρνησης η λίστα Φαλτσιανί

Καταιγιστικές εξελίξεις στον τομέα της φοροδιαφυγής το νέο έτος προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο τελευταίο για φέτος υπουργικό συμβούλιο, αποκαλύπτοντας ότι η κυβέρνηση έχει στα χέρια της μια ακόμη λίστα, η οποία αυτή τη φορά προέρχεται απευθείας από τον Ερβέ Φαλτσιανί, τον άνθρωπο δηλαδή που είχε παραδώσει τη λίστα Λαγκάρντ.



Το στικάκι που παρέδωσε ο Φαλτσιανί περιλαμβάνει μια λίστα με με περίπου 500.000 κινήσεις των λογαριασμών όλων εκείνων των προσώπων ,νομικών και φυσικών, που περιλαμβάνονται στην «Λίστα Λαγκάρντ» και έχει ήδη παραδοθεί στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίο.

Οπως αποκάλυψε ο πρωθυπουργός την περασμένη εβδομάδα ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Μιχάλης Καλογήρου συναντήθηκε στο εξωτερικό με τον Φαλτσανί, οπότε και του παρέδωσε τη νέα λίστα.

Η συνάντηση Καλογήρου - Φαλτσιανί έγινε στο Παρίσι την περασμένη Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου. Μάλιστα το ταξίδι αστραπή του κ. Φαλτσανί στη γαλλική πρωτεύουσα από τις Βρυξέλλες, όπου και συνόδευε τον Αλέξη Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, δεν έγινε αντιληπτό από κανέναν.

Γνωρίζοντες το παρασκήνιο αναφέρουν ότι είχαν προηγηθεί ενέργειες από την πλευρά του Νίκου Παππά προκειμένου να υπάρξει συνεργασία της Αθήνας με τον Φαλτσιανί.

Να σημειωθεί πως έχει προηγηθεί το ραντεβού του Φαλτσιανί με ομάδα Εισαγγελέων στους οποίους είχε εκφράσει την πρόθεση του να παραδώσει επιπλέον στοιχεία, ώστε να «διαβαστεί» εξολοκλήρου και να διαφωτιστεί η λίστα. Στο υλικό που παρέδωσε ο Φαλσιανί φαίνεται να αποτυπώνονται κινήσεις λογαριασμών που εκτιμάται ότι θα φωτίσουν πλήρως όλη την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ», καθώς θα αποκαλυφθούν καταθέτες και διαδρομές χρημάτων και συνακόλουθα οι τροφοδότες των λογαριασμών.

Το κρυπτογραφημένο αρχείο που φέρεται να είναι τεράστιο χρίζει ωστόσο ειδικής επεξεργασίας και θα χρειαστεί εξειδικευμένη τεχνική υποστήριξη από ειδικούς που θα τοποθετήσουν ειδικό λογισμικό προκειμένου να ανοιχτεί. Έτσι στην Εισαγγελία αναμένουν ώστε να αποσαφηνιστεί αν η «αποκρυπτογράφηση» θα γίνει, την περίοδο των γιορτών ή αμέσως μετά ώστε να καθοριστούν κι οι επόμενες κινήσεις των εισαγγελικών αρχών.

Υπενθυμίζεται ότι ο Φαλτσιανί υπήρξε το πρόσωπο που υπέκλεψε στοιχεία καταθετών από την HSBC καταφέρνοντας να παραβιάσει το απόρρητο των ελβετικών τραπεζών.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com