Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΩΠΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ

Το στίγμα έδωσε με τον πλέον επίσημο τρόπο ο Αλ. Τσίπρας στην πρόσφατη συνεδρίαση του Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής, με την παρουσίαση σειράς δράσεων για τις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι υπήρξε ειδική εξαγγελία για «ισοδύναμα» σε όσους έχασαν το ΕΚΑΣ



«Τον Σεπτέμβριο κρίνονται όλα». Τη φράση αυτή χρησιμοποιούν όλο και περισσότεροι υπουργοί και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να καταδείξουν τη σοβαρότητα των προκλήσεων που έχει μπροστά της η κυβέρνηση το προσεχές διάστημα. Η δεύτερη αξιολόγηση και οι απαιτήσεις των δανειστών για τα εργασιακά, αναμένεται να εξελιχθούν σε μία από τις δυσκολότερες δοκιμασίες που έχει αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα το Μαξίμου, κι αυτό μάλιστα, τη στιγμή που επιχειρείται ριζική αλλαγή ατζέντας, με στροφή στην καθημερινότητα του πολίτη και ενίσχυση του κοινωνικού προφίλ της κυβέρνησης. Υπό το πρίσμα αυτό, όλα επαναξιολογούνται, από στρατηγικές και προτεραιότητες, μέχρι πρόσωπα και συμμαχίες.

Το κοινωνικό προφίλ
Έχοντας ολοκληρώσει ένα κύκλο δράσεων, με την ψήφιση σκληρών μέτρων από τη Βουλή, αλλά και την προώθηση δύο μεγάλων θεσμικών μεταρρυθμίσεων, του νέου εκλογικού νόμου και της έναρξης της συζήτησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, ο Αλ. Τσίπρας βάζει πλέον στην κορυφή της ατζέντας του, την προώθηση κοινωνικών μέτρων, με προφανή στόχο να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο τη δυσαρέσκεια των πολιτών, που καλούνται τώρα να σηκώσουν το οικονομικό «βάρος» της συμφωνίας με τους δανειστές. Και μπορεί η θερινή περίοδος και τα? μπάνια του λαού να βοηθούν στο να παραμένουν χαμηλοί οι τόνοι, ωστόσο το μπαράζ φορολογικών υποχρεώσεων στις οποίες πρέπει να ανταποκριθούν οι πολίτες εντός των επόμενων μηνών, εγείρει εύλογη ανησυχία στην κυβέρνηση, για ένα «θερμό» φθινόπωρο γενικευμένων κοινωνικών αντιδράσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, το «παράλληλο πρόγραμμα» της κυβέρνησης -αν και ο όρος έχει εγκαταληφθεί εδώ και καιρό από το Μαξίμου- μπαίνει και πάλι σε πρώτο πλάνο. Ο χρόνος εξάλλου που απομένει μέχρι το νέο γύρο διαπραγματεύσεων με τους δανειστές είναι λίγος, και κατά συνέπεια «πρέπει να γίνουν πολλά σε μικρό χρονικό διάστημα», όπως παραδέχονται τα κυβερνητικά στελέχη.

Το στίγμα έδωσε με τον πλέον επίσημο τρόπο ο Αλ. Τσίπρας στην πρόσφατη συνεδρίαση του Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής, με την παρουσίαση σειράς δράσεων για τις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι υπήρξε ειδική εξαγγελία για «ισοδύναμα» σε όσους έχασαν το ΕΚΑΣ, με δεδομένο ότι η διατήρησή του ήταν προεκλογική «σημαία» για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα αποδίδεται ιδιαίτερη σημασία και στην επικοινωνιακή διαχείριση των κοινωνικών πρωτοβουλιών που προωθούνται, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να τίθεται επικεφαλής της προσπάθειας. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός τις τελευταίες εβδομάδες έδωσε το «παρών» σε μία σειρά από εκδηλώσεις, ανακοινώνοντας πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Η αρχή έγινε με τα εγκαίνια του νοσοκομείου Σαντορίνης, ακολούθησε η τελετή απόδοσης από το Δημόσιο στον Δήμο Αγίου Δημητρίου έκτασης 32 στρεμμάτων που αποτελούσε πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας, ενώ μόλις χθες ο κ. Τσίπρας παρευρέθη στα εγκαίνια του αεροδρομίου Πάρου, σε μία εκδήλωση που δέχθηκε και έντονη κριτική λόγω του αυξημένου κόστους το οποίο καλύφθηκε από δημόσιες δαπάνες. Οι ενέργειες αυτές, όχι μόνο θα συνεχιστούν, αλλά και θα ενταθούν το επόμενο διάστημα, όπως διαβεβαιώνουν από το Μαξίμου. Κάποιοι μάλιστα μιλούν πλέον και για «κοινωνικές Παρασκευές» του Αλ. Τσίπρα με δεδομένο ότι η επιλογή είναι οι ανακοινώσεις να γίνονται -αν αυτό είναι δυνατό- στο τέλος της εβδομάδας, προκειμένου αυτή να κλείνει με? θετικό πρόσημο, καλύπτοντας οποιαδήποτε άλλη αρνητική είδηση της επικαιρότητας.

Με δεδομένο πάντως ότι όλες αυτές οι δράσεις απαιτούν και τα... ανάλογα κονδύλια, αλλά τα δημοσιονομικά παραμένουν ιδιαιτέρως στενά, στο Μαξίμου έχει σημάνει «συναγερμός» προκειμένου να εξευρεθούν με κάθε τρόπο οι απαιτούμενοι πόροι. Η εντολή του πρωθυπουργού στους υπουργούς του, προς αυτή την κατεύθυνση άλλωστε, είναι σαφής και επιτακτική, να «ξύσουν ακόμη και τον πάτο του βαρελιού» αν χρειαστεί, εξοικονομώντας χρήματα μέσω περιστολής κάθε πιθανής περιττής δαπάνης.

Εξάλλου, πλησιάζει και η εμφάνιση του Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ, το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Σεπτέμβρη και στο Μαξίμου επιθυμούν ο πρωθυπουργός να ανέβει στη Θεσσαλονίκη, με «όπλα στη φαρέτρα του» έχοντας τη δυνατότητα να προβεί σε λελογισμένες μεν, πλην όμως σημαντικές για την κοινωνία εξαγγελίες, οι οποίες και θα σηματοδοτούν την «αλλαγή σελίδας» και τη «φυγή προς τα εμπρός».

Η μάχη με τη Ν.Δ.
Στους σχεδιασμούς που κάνουν οι επιτελείς του Μαξίμου πάντως, θεωρούν δεδομένο ότι θα έχουν απέναντί τους μια διαρκώς κλιμακούμενη κριτική από την αξιωματική αντιπολίτευση. Η επιλογή του Κυρ. Μητσοτάκη εξάλλου να μην αφήνει ασχολίαστη καμία κυβερνητική επιλογή και να φέρνει στη Βουλή κάθε θέμα που θα μπορούσε να προκαλέσει «αμηχανία» στο Μαξίμου, σε συνδυασμό με το επίμονο αίτημα για προσφυγή στις κάλπες, επιβεβαιώνουν αυτήν την εκτίμηση.

Για τον λόγο αυτό, έχουν επιλέξει να διατηρήσουν πάση θυσία την πρωτοβουλία των κινήσεων, απαντώντας μόνο σε όσα θέματα κρίνουν ότι αποτελούν ζητήματα ουσίας και όχι επικοινωνιακά πυροτεχνήματα της αντιπολίτευσης και βέβαια να? απέχουν από οποιαδήποτε διαδικασία θα μπορούσε να «σκιάσει» τις κυβερνητικές δράσεις. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι ο Αλ. Τσίπρας προτίμησε να απέχει από τη συζήτηση στη Βουλή για το αίτημα σύστασης εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνούσε τη διαπραγμάτευση το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Ο πρωθυπουργός είχε παρουσιάσει μία μέρα πριν την πρότασή του για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, ενώ μία μέρα μετά ήταν προγραμματισμένες οι εξαγγελίες για την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους. Ως εκ τούτου από το Μαξίμου προτίμησαν να μη δώσουν περαιτέρω δημοσιότητα στην πρωτοβουλία της ΝΔ για εξεταστική μέσω μιας μετωπικής σύγκρουσης του Αλ. Τσίπρα με τον Κυρ. Μητσοτάκη, πολλώ δε μάλλον που το αποτέλεσμα ήταν προδικασμένο, αφού δεν υπήρχαν οι απαραίτητες ψήφοι για να εγκριθεί το «γαλάζιο» αίτημα.

Εκλογές και συμμαχίες
«Οι εκλογές θα γίνουν το 2019». Τη διαβεβαίωση την δίνουν όλοι ανεξαιρέτως στην κυβέρνηση, με πρώτον βέβαια τον Αλ. Τσίπρα. Όλοι όμως, επίσης, γνωρίζουν, ότι ακόμη και ο καλύτερος σχεδιασμός δύναται να ανατραπεί λόγω εξωγενών παραγόντων, ιδίως δε, όταν οι κυβερνητικές προθέσεις τίθενται πάντα υπό τη δαμόκλειο σπάθη της τρόικας. Για τον λόγο αυτό και με τα δύσκολα να βρίσκονται μπροστά, στο Μαξίμου εξετάζουν -πίσω από κλειστές πόρτες- όλα τα πιθανά ενδεχόμενα, μηδέ εξαιρουμένης της πρόωρης κάλπης, αν κριθεί ότι αποτελεί τη μόνη? δίοδο διαφυγής.

Παράλληλα τίθενται επί τάπητος, όλα τα σενάρια συμμαχιών και στήριξης που μπορεί να έχει η κυβέρνηση. Υπό αυτό το πρίσμα δεν πέρασαν απαρατήρητα τα «ανοίγματα» που επιχειρεί το τελευταίο διάστημα ο Β. Λεβέντης. Η υπερψήφιση του εκλογικού νόμου, η παρουσία του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων (του μόνου πολιτικού αρχηγού) στην εκδήλωση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, η στάση του στη συζήτηση για την εξεταστική, αλλά και η σκληρή κριτική που ασκεί στους «εχθρούς» της κυβέρνησης, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη ικανοποίηση από το Μαξίμου.

Πολλοί μάλιστα μιλούν και για αναβίωση του «φλερτ», που μετά τις αποτυχημένες προσπάθειες προσέγγισης που ανέλαβε ο Αλ. Φλαμπουράρης, είχε μπει εδώ και μήνες στο συρτάρι. Καίτοι ο Β. Λεβέντης διαβεβαιώνει πως δεν πρόκειται να γίνει το «δεκανίκι του ΣΥΡΙΖΑ», στην κυβέρνηση γνωρίζουν πως σημασία δεν έχουν τα λόγια αλλά τα έργα. Επομένως, ακόμη και αν δεν είναι στις προθέσεις τους μια ενδεχόμενη αλλαγή κυβερνητικού εταίρου, ωστόσο μια «χείρα βοηθείας» σε δύσκολες μελλοντικές ψηφοφορίες, είναι σίγουρα ευπρόσδεκτη.

ΟΙ ΔΙΑΡΚΕΙΣ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ «ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟ» ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ
Αντιπολίτευση από τα... αριστερά

Εκτός όμως από τη «θεσμική» αντιπολίτευση, υπάρχει και η... εσωκομματική. Οι διαρκείς «ενστάσεις» που διατυπώνονται από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, σε κυβερνητικές αποφάσεις και πρωτοβουλίες, αποτελούν ένα διαρκή «πονοκέφαλο» για το Μαξίμου.

Οι έντονες αντιδράσεις της ομάδας των «53» για παράδειγμα, ανάγκασε τον Αλ. Τσίπρα να κάνει πίσω στο θέμα εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, και, αν και είχε προαναγγείλει την πρόθεσή του μέσω τηλεοπτικής συνέντευξης, να αναζητήσει τη «σολομώντεια» λύση, της απευθείας εκλογής, μόνο στην περίπτωση αδυναμίας ανάδειξης του Προέδρου από το Κοινοβούλιο.

Ωστόσο, ανοιχτό πεδίο διαφωνίας, παραμένει και το θέμα της διεύρυνσης των αρμοδιοτήτων του Προέδρου, και δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να βρεθεί αντιμέτωπος με νέο γύρο αμφισβήτησης, όταν η συζήτηση της Συνταγματικής Αναθεώρησης, μπει στα? βαθιά.

Ένταση όμως προκαλούν και τα ζητήματα δημόσιας τάξης, με δεδομένη την αρνητική στάση του ΣΥΡΙΖΑ σε οποιαδήποτε ενέργεια καταστολής από την πολιτεία. Τελευταίο κρούσμα η σαφής διαφοροποίηση του κόμματος, από τις αστυνομικές επιχειρήσεις για την εκκένωση καταλήψεων.

Σε κάθε περίπτωση το εσωκομματικό μέτωπο αναμένεται να συζητηθεί διεξοδικότερα το φθινόπωρο και με την ευκαιρία της διεξαγωγής του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. Κάποιοι μάλιστα κάνουν λόγο για ένα ακόμη «στοίχημα» του Αλ. Τσίπρα, ο οποίος θα κληθεί να επιβεβαιώσει, με τις μικρότερες δυνατές απώλειες, την κυριαρχία του και στο κόμμα.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com