Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

Μήνας εξελίξεων για το χρέος ο Σεπτέμβριος

Μήνας εξελίξεων και παρασκηνιακών διαβουλεύσεων θα είναι ο Σεπτέμβριο και για το χρέος, θέμα που αναμένεται να τεθεί επί τάπητος και στο Euro­Working­Group της 29ης Αυγούστου.



Οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο για τη δέσμη των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος είναι σε ιδιαίτερα προχωρημένο στάδιο, και είναι πιθανόν μέσα στο Σεπτέμβριο ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) να έχει «κλειδώσει» το σχέδιο, ώστε αυτά τα μέτρα να εφαρμοστούν το ταχύτερο δυνατό.

Το εύρος των μέτρων θα περάσει, όπως πάντα, από το «πολιτικό φίλτρο» του Eurogroup, αφού για παράδειγμα ειδικά ως προς παρεμβάσεις που σχετίζονται με τη μείωση του επιτοκιακού ρίσκου, τα περιθώρια ειδικά των μεγάλων χωρών της ευρωζώνης για μεγάλες παραχωρήσεις παραμένουν περιορισμένα.

Πρέπει να σημειωθεί πως στην Ιταλία αναμένεται κρίσιμο δημοψήφισμα το Σεπτέμβριο, η Γερμανία και η Γαλλία αντιμετωπίζουν εκλογικές αναμετρήσεις το 2017 ενώ η διαχείριση του Brexit και του προσφυγικού παραμένουν ανοικτές «πληγές» στην ευρωζώνη. Στο πλαίσιο αυτό το θέμα του ελληνικού χρέους, ως προς το εύρος της αναδιάρθρωσης μένει να αποδειχθεί στην πράξη πως θα το χειριστούν οι Ευρωπαίοι αλλά και το ΔΝΤ που έχει ταχθεί υπέρ μιας γενναίας προσέγγισης προκειμένου να αποφασίσει εάν θα συμμετάσχει και πως στο τρίτο Μνημόνιο. Σε πρώτη φάση η δέσμη των βραχυπρόθεσμων μέτρων που εξετάζονται και αναμένεται να συζητηθούν την ερχόμενη εβδομάδα στο EWG, θα αποτελέσει μια αφετηρία για να συνταχθεί, μεταξύ άλλων, έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία κρατά το «κλειδί» της ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), ιδανικά για την Αθήνα έως το Νοέμβριο. Εφόσον δρομολογηθεί κάτι τέτοιο, εκτιμάται πως μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για να ξεκινήσει σταδιακή επιστροφή του δημοσίου στις αγορές, με βασικό στόχο την επιστροφή μεγάλων επιχειρήσεων και τραπεζών στις αγορές. Ήδη μεγάλοι ξένοι οίκοι έχουν «φωτογραφίσει» συμμετοχή τους σε ενδεχόμενες νέες εκδόσεις από την Ελλάδα ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται στις 2 Σεπτεμβρίου το σήμα που θα δώσει ο οίκος αξιολόγησης Fitch για την πιστοληπτική ικανότητα του ελληνικού δημοσίου.

Κλειδί για όλα παραμένει η ταχύτητα με την οποία θα προχωρήσουν οι αξιολογήσεις από τους πιστωτές, η αποφυγή μεγάλων αποκλίσεων στα δημοσιονομικά και η δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας να καταγράψει θετικό πρόσημο στο ΑΕΠ στο δεύτερο εξάμηνο. Ειδικά ως προς το τελευταίο, καθοριστικής σημασίας θα είναι οι επιδόσεις του τρίτου τριμήνου, με αιχμή και την τουριστική κίνηση. Χθες πάντως η Citigroup εκτίμησε πως η επιστροφή του ελληνικού ΑΕΠ σε θετικό έδαφος στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 ίσως αποτραπεί, εξαιτίας της υποχώρησης των ταξιδιωτικών εισπράξεων, που δείχνει πως περιορίζεται η μεγάλη θετική συμβολή του τουρισμού στην αύξηση του ΑΕΠ την τελευταία τριετία.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com