Σε υψηλούς τόνους ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος, επιτέθηκε στις παράλογες απαιτήσεις των Θεσμών, υπό το βάρος της απειλής για άμεση νομοθέτηση πρόσθετων μέτρων για τη διετία 2019-2020.
Σε μια έμμεση, πλην σαφή, απάντηση στον Β. Σόιμπλε πρότεινε μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,5% του ΑΕΠ από 3,5% και η διαφορά (1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. ευρώ) να χρηματοδοτήσει τη μείωση φορολογικών συντελεστών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και υπογράμμισε πως δεν πρέπει να επιτευχθεί συμβιβασμός στην πλάτη της Ελλάδας. Είμαστε μπροστά από ένα κρίσιμο Eurogroup, μία μέρα μετά το ιταλικό δημοψήφισμα και τις εκλογές στην Αυστρία και αυτό πρέπει να είναι η αρχή για μια συνολική συμφωνία για την Ελλάδα, πριν από το τέλος του έτους.
Π. Μοσκοβισί
Αυτό το μήνυμα έστειλε από την πλευρά του ο Π. Μοσκοβισί, μιλώντας χθες βράδυ, στο συνέδριο «η ώρα της ελληνικής οικονομίας» που διοργάνωσε το Εμπορικό Επιμελητήριο, δηλώνοντας φίλος της Ελλάδας, στην Ευρωζώνη, παλεύοντας ενάντια σε κάθε σκέψη για Grexit. Έστειλε όμως σαφές μήνυμα, πως μπορεί να υπάρχει φως στο τούνελ, αλλά η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις και δεν υπάρχει επιστροφή σε μη βιώσιμες πρακτικές που εφαρμόστηκαν προ κρίσης, ενώ ξεκαθάρισε πως το τρέχον πρόγραμμα πρέπει να είναι το τελευταίο πρόγραμμα για την Ελλάδα.
Νωρίτερα από το βήμα του ίδιου συνεδρίου, ο κ. Τσακαλώτος προειδοποίησε πως εάν δεν κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, δεν θα υπάρξει συζήτηση και λύση για το χρέος, δεν θα ενταχθούμε στην ποσοτική χαλάρωση και δεν θα μπορέσουμε να βγούμε στις αγορές, στα τέλη του 2017, το αργότερο στις αρχές του 2018. Επιτέθηκε και στο ΔΝΤ πως δεν είναι θαρραλέο αντί να τα βάζει με τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, για να μειωθεί το ελληνικό χρέος, να τα βάζει με την Ελλάδα, πιέζοντας για νέα μέτρα. Περιγράφοντας το δυσμενές σενάριο για την ελληνική οικονομία στο οποίο είχε αναφερθεί προ ημερών και ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, κάνοντας εμμέσως λόγο και στο σενάριο εκλογών, ο κ. Τσακαλώτος άσκησε σκληρή κριτική στους Θεσμούς.
Πλεονάσματα
Στο κρίσιμο μέτωπο των πλεονασμάτων, προειδοποίησε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί, εάν δεν μειωθούν οι στόχοι για τα πλεονάσματα, να έλθει το Euro-group και να πει, νομοθετήστε τώρα όλα τα μέτρα για να εφαρμοστούν στη διετία 2019 ? 2020, καθώς κάτι τέτοιο δεν είναι τίμιο.
«Η πρόταση μου είναι η εξής. Να συμφωνήσουμε τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 3,5% στο 2,5% και να δεσμευθεί η ελληνική κυβέρνηση ότι αυτό το 1% της διαφοράς και όλος ο χώρος που θα δημιουργηθεί από αυτή τη μείωση θα κατευθυνθεί μόνο στην ελάφρυνση φόρων», δήλωσε σε μια έμμεση απάντηση στο Β. Σόιμπλε.
Παράλληλα υποστήριξε, πως οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν μπορούν να διαπραγματεύονται για τα εργασιακά εκτός των καλύτερων ευρωπαϊκών πρακτικών, ενώ σημείωσε πως αν και έχουν κάνει πολλά για να βοηθήσουν την ελληνική κυβέρνηση να βρεθεί συμβιβασμός στα εργασιακά, ίσως κάνουν κάποιους συμβιβασμούς για να εντάξουν το ΔΝΤ. Όσον αφορά στο ΔΝΤ αμφισβήτησε τον σκεπτικισμό του για την ποσότητα και την ποιότητα των ελληνικών μεταρρυθμίσεων.