Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

«Καπνός» έσοδα 100 εκατ. λόγω φόρων

«Φωτιά» στις τιμές των τσιγάρων αναμένεται να βάλει η νέα αύξηση των φόρων στα καπνικά από την 1η Ιανουαρίου 2017.



Σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ, η προγραμματισμένη αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα προϊόντα καπνού, θα ακριβύνει κατά κατά 40-50 λεπτά το πακέτο 20 τσιγάρων και κατά 50 λεπτά τη συσκευασία των 30 γραμμαρίων λεπτοκομμένου καπνού ενώ παράλληλα θα «εκτοξεύσει» το λαθρεμπόριο καπνικών, με αποτέλεσμα να μην «πιαστούν» οι στόχοι των εσόδων.

Το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι η υστέρηση των εσόδων από τον στόχο του προϋπολογισμού για το 2017 (3,11 δισ. ευρώ) θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ χωρίς να συνυπολογίζεται η μείωση των φορολογικών εσόδων στο έτος εφαρμογής της αύξησης της φορολογίας λόγω αποθεματοποίησης, ούτε η ενδεχόμενη επίδραση από την αύξηση του ελάχιστου μεγέθους της συσκευασίας του λεπτοκομμένου καπνού στα 30 γραμμάρια το 2017.

Την ίδια στιγμή, εάν δεν εφαρμοστούν περισσότερο αποτελεσματικά μέτρα περιστολής του, αναμένεται να ενισχύσει το λαθρεμπόριο προϊόντων καπνού. Στην ανάλυση του ΙΟΒΕ εκτιμάται ότι η διείσδυση των παράνομων τσιγάρων θα αυξηθεί κατά περισσότερο από 5 ποσοστιαίες μονάδες (σε 30% επί της συνολικής κατανάλωσης τσιγάρων έναντι περίπου 25% που είναι σήμερα), συγκριτικά με την περίπτωση καμίας αλλαγής στη φορολόγηση των προϊόντων καπνού.

To IOBE εξέτασε επίσης και ένα εναλλακτικό φορολογικό σενάριο, στη βάση της υπόθεσης ότι προγραμματισμένες και λελογισμένες αυξήσεις των συντελεστών ΕΦΚ δεν διαταράσσουν, στον ίδιο βαθμό με τις απότομες μεγάλες αυξήσεις, την ισορροπία στην αγορά προϊόντων καπνού και τα δημόσια έσοδα, καθώς οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να προσαρμοστούν καλύτερα σε μικρές αυξήσεις των τιμών.

Σταδιακή προσαρμογή
Σε μια τέτοια περίπτωση, η σταδιακή αύξηση των συντελεστών ΕΦΚ στα προϊόντα καπνού αναμένεται να έχει καλύτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα (χωρίς πάντως να επιτυγχάνεται ο στόχος του προϋπολογισμού) και ηπιότερες αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα και στην απασχόληση. Ενδεικτικά, η σταδιακή αύξηση των συντελεστών ΕΦΚ την επόμενη τριετία συνεπάγεται (σωρευτικά) 133 εκατ. περισσότερα έσοδα από φόρους καπνού και περιορίζει τις απώλειες στην προστιθέμενη αξία κατά 7-45 εκατ. ετησίως και στην απασχόληση κατά σχεδόν 700-1.300 θέσεις εργασίας.

Να σημειωθεί ότι από την 1.1.2017, σύμφωνα με τον Ν.4389/2016, προβλέπεται η αύξηση του αναλογικού συντελεστή ΕΦΚ στα τσιγάρα από 20% σε 26% και του ΕΦΚ στον λεπτοκομμένο καπνό από 156,7 ευρώ σε 170 ευρώ ανά φορολογική μονάδα. Με την αύξηση αυτή επιδιώκεται η είσπραξη επιπλέον 121,8 εκατ. φορολογικών εσόδων σε ετήσια βάση.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com