Έως και οκτώ προβληματικές ιταλικές τράπεζες κινδυνεύουν να καταρρεύσουν αν ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι χάσει την Κυριακή το δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση και η αναταραχή στις αγορές που θα ακολουθήσει έναν τέτοιο ενδεχόμενο ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά τους επενδυτές, δυσχεραίνοντας την ανακεφαλαιοποίησή τους, σύμφωνα με τους Financial Times.
Ο Ρέντσι, που έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί αν χάσει το δημοψήφισμα, υποστηρίζει ότι για τα προβλήματα του τραπεζικού συστήματος της Ιταλίας πρέπει να βρεθεί λύση από την αγορά, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο «εκκαθάρισης» των ιταλικών τραπεζών με βάση τους νέους κανόνες της ΕΕ, κάτι που θα είχε πολιτικό κόστος.
Την κατάσταση παρακολουθούν στενά τόσο οι ειδικοί του κλάδου όσο και οι φορείς χάραξης πολιτικής σε όλη την Ευρώπη, αλλά και πέρα από αυτήν, καθώς υπάρχει διάχυτη η ανησυχία ότι ενδεχόμενη κατάρρευση τραπεζών στην Ιταλία θα προκαλέσει πανικό σε όλο το τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης.
Η Ιταλία έχει οκτώ τράπεζες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα: την τρίτη σε μέγεθος τράπεζά της βάσει ενεργητικού, την Monte dei Paschi di Siena, τις μεσαίου μεγέθους τράπεζες Popolare di Vicenza, Veneto Banca και Carige, και τέσσερις μικρές τράπεζες που διασώθηκαν πέρυσι, την Banca Etruria, την CariChieti, την Banca delle Marche και την CariFerrara.
Οι ιταλικές τράπεζες έχουν «κόκκινα δάνεια» 360 δισ. ευρώ, έναντι κεφαλαίων 225 δισ. ευρώ στα βιβλία τους μετά τις διαδοχικές αποτυχίες ρυθμιστικών αρχών και κυβερνήσεων να αντιμετωπίσουν το διογκωμένο χρηματοπιστωτικό σύστημα, η κερδοφορία του οποίου αποδυναμώθηκε σημαντικά λόγω της στασιμότητας της οικονομίας, ενώ το πρόβλημα επιδεινώθηκε από τις απατηλές χρηματοδοτήσεις προς διάφορους οργανισμούς.