Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018

Στην κλίνη του Προκρούστη αντίμετρα και συντάξεις για το "συμβιβαστικό πακέτο"

Το "συμβιβαστικό πακέτο" βρίσκεται ακόμη στο στάδιο συζήτησης και δεν έχει αποφασιστεί ούτε το ύψος του ούτε η αρχιτεκτονική του. Αυτό έκανε σαφές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο κείμενο των Φθινοπωρινών Εκτιμήσεών της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.



Η συμβιβαστική αυτή λύση τοποθετεί μοιραία στην κλίνη του Προκρούστη τον κυβερνητικό σχεδιασμό για τη μη μείωση των συντάξεων και για την εφαρμογή των παροχών που έχει ανακοινώσει για το 2019. Το σημείο-κλειδί, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, είναι ο εκ νέου υπολογισμός των εσόδων και των δαπανών στο νέο σενάριο που διαμορφώνεται για την Ελλάδα.

Το θετικό στοιχείο είναι η παραδοχή ότι το μείγμα πολιτικής που προτείνει η κυβέρνηση είναι αναπτυξιακό, δηλαδή ότι θα επιταχύνει το ΑΕΠ από ρυθμό αύξησης 2% που προβλέπεται στο σενάριο βάσης (χωρίς αλλαγή πολιτικής), σε ρυθμό έως 2,3% με τις παρεμβάσεις.

Ωστόσο το χάσμα παραμένει. Ανάμεσα στις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της κυβέρνησης, υπάρχει προς το παρόν μία ψαλίδα ίση με το 0,3% του ΑΕΠ.

Είναι η ψαλίδα ανάμεσα σε Αθήνα και Βρυξέλλες αναφορικά με την εκτίμηση των πρωτογενών πλεονασμάτων, όπως αυτά θα διαμορφωνόταν στο σενάριο "βάσης", δηλαδή αν δεν άλλαζε τίποτα στον κυβερνητικό σχεδιασμό: υπολογίζονται στο 3,9% του ΑΕΠ από πλευράς Κομισιόν για το 2019 και στο 4,2% του ΑΕΠ από την ελληνική πλευρά.

Το "κενό" αυτό επιχειρείται από ελληνικής πλευράς να περιοριστεί με βασικό επιχείρημα ότι η υψηλότερη (σχετικά) ανάπτυξη και οι μη περικομμένες συντάξεις, αυξάνουν την προσδοκία για κατανάλωση και για έσοδα στα κρατικά ταμεία.

Η αλήθεια είναι όμως ότι και ο ρυθμός ανόδου του ΑΕΠ της τάξης του 2,3% το 2019, είναι χαμηλότερος από το 2,5% στο οποίο βασιζόταν το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού. Καθώς λοιπόν η Κομισιόν είναι ο βασικός σύμμαχος της Αθήνας θα πρέπει το ΥΠΟΙΚ  να "προσαρμοσθεί" με αυτές τις χαμηλότερες "πτήσεις"…

Τελειώνει ο χρόνος

Το ΥΠΟΙΚ ετοιμάζει το τελικό σχέδιο και σενάριο για τις συντάξεις και τις παροχές που θα καταθέσει στη Βουλή στις 21 Νοεμβρίου. Οι θέσεις λοιπόν της Επιτροπής δίδουν και το στίγμα των προθέσεων της Κομισιόν για την έκθεση/πόρισμα για την Ελλάδα που αναμένεται την ίδια ημέρα και θα τεθεί επί τάπητος σε πολιτικό επίπεδο λίγο νωρίτερα, στην σύνοδο του Eurogroup της 19ης Νοεμβρίου.

Σημειώνεται ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στις 15 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, βασίστηκε σε άνοδο του ΑΕΠ κατά 2,1% φέτος και κατά 2,5% το 2019. Στο σενάριο μη περικοπής των συντάξεων και εφαρμογής του νέου πακέτου αντίμετρων (συνολικής αξίας 1,1 δισ. ευρώ), η κυβέρνηση προβλέπει για το 2019 πλεόνασμα με τόκους στο 0,6% του ΑΕΠ, πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,9% του ΑΕΠ σε όρους Eurostat και πρωτογενές πλεόνασμα σε όρους μνημονίου στο 3,6% του ΑΕΠ.

Οι φόβοι της Επιτροπής

Στην χθεσινή έκθεση γίνεται λόγος για μία σειρά από κινδύνους. Μέγιστος κίνδυνος, όπως αναφέρεται, είναι οι δικαστικές αποφάσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μερική αντιστροφή των προηγούμενων μεταρρυθμίσεων και να δημιουργήσουν δημοσιονομικές υποχρεώσεις. Επίσης κίνδυνοι υπάρχουν και σε σχέση με πρόσθετες πολιτικές πιέσεις που θα αυξήσουν το μισθολογικό κόστος (σ.σ. πληροφορίες κάνουν λόγο για πολύ μεγάλη δυσαρέσκεια από τις εξαγγελίες για 10.000 προσλήψεις και για άλλες παροχές).

Επίσης η Κομισιόν κάνει σαφές ότι οι προβλέψεις της βασίζονται στην υπόθεση πως θα διατηρηθεί η δυναμική των μεταρρυθμίσεων, παρέχοντας αξιοπιστία και θετικό επενδυτικό κλίμα. Κάνει λόγο για κινδύνους που περιλαμβάνουν: αποκλίσεις της ασκούμενης εσωτερικής πολιτικής, αλλά και αρνητικές εξωτερικές εξελίξεις που σχετίζονται με τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές και τις γεωπολιτικές εξελίξεις.

Οι προβλέψεις είναι προσωρινές και μόλις ολοκληρωθεί η συμφωνία για τη "δημοσιονομική δέσμη με στόχο την επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ", τότε θα προσαρμοστούν αναλόγως.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com