Στη δημοσιότητα δόθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το προσχέδιο της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου για το Brexit.
Στο επίμαχο κείμενο, μεταξύ άλλων, καθορίζεται ο τρόπος πρόσβασης των βρετανικών χρηματοπιστωτικών εταιρειών στην ενιαία αγορά της Ε.Ε., ο οποίος θα κινείται στα πρότυπα των αμερικανικών και ιαπωνικών εταιρειών.
Πρόκειται, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, για μία «αποδυναμωμένη σχέση», η οποία είναι και ο «καλύτερος διακανονισμός που θα μπορούσε να εξασφαλίσει το Λονδίνο».
Στο πλαίσιο αυτό, το Ηνωμένο Βασίλειο θα κληθεί να υλοποιήσει μία σειρά δεσμεύσεων, οι οποίες θα αφορούν:
- τη διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας
- τη διασφάλιση της ακεραιότητας της αγοράς
- την προστασία των επενδυτών
- την εξασφάλιση του θεμιτού ανταγωνισμού
Επίσης, θα πρέπει να υπάρξει σεβασμός στα κανονιστικά και λειτουργικά συστήματα, αλλά και στην αυτονομία της διαδικασίας λήψης εταιρικών αποφάσεων.
Το ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων
Στο κείμενο, έκτασης 585 σελίδων, ειδική αναφορά γίνεται και στη συμφωνία για την αποφυγή των λεγόμενων «σκληρών» συνόρων μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι παρότι η Βόρεια Ιρλανδία θα απολαμβάνει το ίδιο τελωνειακό καθεστώς με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο, θα συνεχίσει να υπόκειται σε συγκεκριμένους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.
Μ' αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με το προσχέδιο, αποφεύγεται το σενάριο των αυστηρών διασυνοριακών ελέγχων μεταξύ των δύο πλευρών.
Η εμπορική συμφωνία
Όσον αφορά την εμπορική συμφωνία, Βρυξέλλες και Λονδίνο κατέληξαν σε μία μεσοβέζικη λύση, κατά την οποία θα υπάρξει μία μεταβατική περίοδος, από τον Απρίλιο του 2019 έως τον Δεκέμβριο του 2020.
Κατά τη συγκεκριμένη περίοδο, θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μίας συμφωνίας, η οποία θα ρυθμίζει το σύνολο των εμπορικών σχέσεων.
Το νέο εμπορικό σύμφωνο, ως εκ τούτου, θα τεθεί σε εφαρμογή τον Ιανουάριο του 2021, εκτός αν υπάρξει πρόβλεψη για ολιγόμηνη παράταση της μεταβατικής περιόδου.
Σύνοδο Κορυφής για το Brexit
Το βράδυ της Τετάρτης, ο πρόεδρος Γιούνκερ, στον απόηχο των τελευταίων εξελίξεων, πρότεινε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τη σύγκληση της συνόδου των αρχηγών-κρατών της Ε.Ε., επικαλούμενος την «αποφασιστική πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις για την «ομαλή έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε.».
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παράλληλα, χαιρέτισε την επιτευχθείσα πρόοδο, σημειώνοντας ότι «προχωράμε σε μία δίκαιη συμφωνία, η οποία διασφαλίσει την ομαλή αποχώρηση και την εγγύηση του μηχανισμού ασφάλειας (backstop) για τα σύνορα με την Ιρλανδία».
«Αυτή η συμφωνία είναι ένα ορόσημο προς μια αξιόπιστη και βιώσιμη μελλοντική σχέση μεταξύ της Ε.Ε. και της Βρετανίας» κατέληξε, σε ανακοίνωσή του.
«Αποφασιστικό βήμα προς το συντεταγμένο Brexit»
Από την πλευρά του, o Μισέλ Μπαρνιέ, επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε., έκανε λόγο για ένα «αποφασιστικό βήμα προς το συντεταγμένο Brexit», υπογραμμίζοντας ότι η συμφωνία επιφέρει μία «τάξη» στις συνέπειες της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε..
Όσον αφορά το φλέγον ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων, επιβεβαίωσε ότι υπάρχει κοινή λύση για την αποφυγή των «σκληρών» συνόρων μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.
Ειδική μνεία έκανε και στην εμπορική συμφωνία Ε.Ε. - Ηνωμένου Βασιλείου, τονίζοντας ότι «είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τις σχετικές διαπραγματεύσεις την επομένη της αποχώρησης από την Ε.Ε.».
Πράσινο φως από το υπουργικό συμβούλιο
Νωρίτερα, η Τερέζα Μέι ανακοίνωσε πως το υπουργικό συμβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου άναψε το πράσινο φως στο προσχέδιο της συμφωνίας, ενώ επιβεβαίωσε ότι την Πέμπτη θα ενημερώσει για τις εξελίξεις το βρετανικό Κοινοβούλιο.