Η ερώτηση που έρχεται αυθόρμητα στα χείλη όλων όσοι αναλύουν τις πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών είναι η εξής: «Πού το πάει ο Βαρουφάκης;».
Είναι άλλωστε πλέον φανερό ότι παρά τις καλές προσωπικές σχέσεις που έχει ο υπουργός Οικονομικών με τον Αλέξη Τσίπρα, τα σύννεφα που έχουν συγκεντρωθεί πάνω από την πλατεία Συντάγματος είναι βαριά.
Τον τελευταίο καιρό ο οικονομολόγος - star της ελληνικής κυβέρνησης, φαίνεται να ακολουθεί δικό του μονοπάτι. Δείχνει περισσότερο έτοιμος από ποτέ για μια «ηρωική έξοδο» από την κυβέρνηση, καθώς βλέπει ότι έχει χάσει πολλούς συμμάχους του στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ είναι πλέον αδιαμφισβήτητη η απομόνωσή του σε διεθνές επίπεδο.
Η παρέμβαση Γιούνκερ πριν από μερικές ημέρες, ο οποίος ξεκάθαρα δήλωσε ότι ο κ. Βαρουφάκης είναι εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις, έρχεται σε συνέχεια των όσων συνέβησαν στη Ρίγα της Λετονίας και σ’ εκείνο το δραματικό για τον υπουργό Eurogroup, αλλά και την «αποκάλυψη» που έκανε ο ίδιος περί κρυφής ηχογράφησης ή μαγνητοσκόπησης των Ευρωπαίων ομολόγων του στην ίδια συνεδρίαση.
Ο κ. Βαρουφάκης έσπευσε να το διαψεύσει, ωστόσο, οι δηλώσεις του ήταν ξεκάθαρες, ομοίως και η αποδοκιμασία του από κορυφαίους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες, το Βερολίνο κι όχι μόνο.
Παρά τα χαμόγελα
Παρά τα προχθεσινά χαμόγελα στο υπουργείο Οικονομικών μεταξύ Τσίπρα και Βαρουφάκη, το γυαλί στις σχέσεις του υπουργού Οικονομικών με το Μαξίμου φαίνεται να είχε ραγίσει προ πολλού, εξ ου και η απομάκρυνσή του από την ομάδα διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Ουσιαστικά, από τα τέλη Απριλίου όταν αντικαταστάθηκε από τον Ευκλ. Τσακαλώτο, ο κ. Βαρουφάκης κατέστη υπουργός? άνευ χαρτοφυλακίου. Αλλωστε, τα φορολογικά θέματα και γενικά οι? αριθμοί της καθημερινότητας ποτέ δεν απασχόλησαν τον υπουργό, ο οποίος μέχρι πρότινος λίγες φορές είχε επισκεφτεί το γραφείο του στην οδό Νίκης, καθώς τα συνεχή ταξίδια του στο εξωτερικό δεν του επέτρεπαν την εμπλοκή του στα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας.
Το «κάρο» των φορο-αλλαγών και κυρίως της αγωνιώδους προσπάθειας να βρεθεί και το τελευταίο ευρώ προκειμένου να μην καταρρεύσει η οικονομία είχε πέσει από την αρχή στη Νάντια Βαλαβάνη και τον Δημήτρη Μάρδα, με τον Γιάνη Βαρουφάκη να μην εμπλέκεται στα πόδια τους. Μέχρι πρότινος, ωστόσο, που άλλαξε πλήρως η στρατηγική του και η επικοινωνιακή τακτική που ακολουθούσε.
Δύο φορές μέσα σε δύο ημέρες ο υπουργός Οικονομικών επιχείρησε να δείξει «ποιος είναι το αφεντικό» στο υπουργείο κάνοντας εξαγγελίες για θέματα που ως τώρα δεν τον απασχολούσαν. Το αιφνιδιαστικό δελτίο Τύπου με τις αλλαγές στη φορολόγηση των αυτοκινήτων, χωρίς να έχει προηγηθεί καν οποιαδήποτε συζήτηση ή νύξη ήταν το πρώτο χτύπημα. Ακολούθησε η ενημέρωση των δημοσιογράφων την Τρίτη το μεσημέρι, μια ενημέρωση που ήταν εντελώς απρόοπτη. Στις 11.30 το πρωί οι εκπρόσωποι του Τύπου ενημερώθηκαν ότι πρέπει σε μιάμιση ώρα να είναι στο υπουργείο Οικονομικών, γιατί ο κ. Βαρουφάκης ήθελε να τους κάνει δηλώσεις. Ηταν φανερό ότι ήθελε να δημιουργήσει? επεισόδιο. Εκεί έσκασε η «βόμβα» του φόρου στις συναλλαγές μέσω ΑΤΜ και η... αυτοδιάψευση εντός δύο ωρών.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι στο δίωρο που μεσολάβησε ο κ. Βαρουφάκης άκουσε τα εξ αμάξης στο Μέγαρο Μαξίμου, γι’ αυτό και έσπευσε να πάρει πίσω τις επίσημες δηλώσεις του λέγοντας ότι η πρόταση για το τέλος στις συναλλαγές δεν υπάρχει πλέον στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν επρόκειτο για κάποια «γκάφα» του κ. Βαρουφάκη, αλλά για μια εξαγγελία που είχε συγκεκριμένη στόχευση. Να προκαλέσει δηλαδή κυβερνητική αναταραχή και την οργή του Μαξίμου. Αλλωστε, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη πρόταση για φόρο στα ΑΤΜ's είχε απορριφθεί δύο εβδομάδες πριν από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη.
Κι ότι το ίδιο μέτρο είχε πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όχι από τους Θεσμούς αλλά από την ελληνική πλευρά. Τότε μάλιστα είχε ειπωθεί ότι ο φόρος θα αφορούσε συναλλαγές πάνω από 500 ευρώ και θα εξαιρούνταν οι αναλήψεις από επιχειρήσεις. Σε κάθε περίπτωση δύο εβδομάδες πριν, το μέτρο αυτό είχε απορριφθεί για να το επαναφέρει ο υπουργός Οικονομικών και στη συνέχεια να το πάρει πίσω.
ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ
Πολλοί πλέον είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι ο κ. Βαρουφάκης έχει χαράξει δική του πολιτική διαδρομή και προετοιμάζεται για την επόμενη ημέρα. Το κλίμα στο υπουργείο Οικονομικών δεν «τον σηκώνει», οι ξένοι τον θεωρούν «βαρίδι» στις διαπραγματεύσεις, οι γκρίνιες στην Αθήνα για την υπερβολική έκθεσή του στα media έχουν πυκνώσει, ενώ δεν αποκλείεται ο ίδιος ο υπουργός να κοιτάζει το πολιτικό του μέλλον βλέποντας ότι παραμένει ακόμη δημοφιλής στον κόσμο.
Η διαφοροποίηση του κ. Βαρουφάκη ξεκίνησε ουσιαστικά από το συνέδριο του Economist, όταν δήλωσε: «Θα αρνηθώ να βάλω την υπογραφή μου σε ένα πακέτο, το οποίο από πλευράς μακροδυναμικής δεν είναι δυναμικά συνεπές. Τα νούμερα αυτά δεν δένουν μεταξύ τους. Αν βάλω την υπογραφή μου θα είμαι άλλος ένας υπουργός Οικονομικών που υπογράφει ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, το οποίο γνωρίζει ότι δεν βγαίνει. Και μαθηματικά, δηλαδή, δεν βγαίνει».
Η κίνηση αυτή εκλήφθηκε ως μήνυμα στο Μαξίμου ότι ο ίδιος δεν θα ψηφίσει μια συμφωνία που δεν φέρει την προσωπική του σφραγίδα, μιας και έχει απομακρυνθεί από την ομάδα διαπραγμάτευσης. Αλλά τα «επεισόδια» δεν μένουν εδώ. Από την κυβέρνηση διέρρευσε η δυσαρέσκεια στο πρόσωπο του κ. Βαρουφάκη που φέρεται να προωθεί την Ελενα Παναρίτη για τη θέση του αντιπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ. «Ποια Παναρίτη, εμείς παίρνουμε τις αποφάσεις», διεμηνύθηκε από το Μαξίμου.
Αλλες βλέψεις
Νέο κόμμα ή... νέα καριέρα;
Η... πολιτική χύτρα για τον κ. Βαρουφάκη βρίσκεται πλέον σε σημείο βρασμού. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι σύντομα ο υπουργός θα αποτελέσει παρελθόν από την κυβέρνηση. Χρονικά αυτό θα μπορούσε να γίνει μετά την υπογραφή της συμφωνίας με τους δανειστές και μέσω ενός εκτεταμένου ανασχηματισμού που θα θελήσει να δώσει την εικόνα ενός νέου ξεκινήματος.
Το ερώτημα είναι τι θα κάνει ο υπουργός και αν οι τελευταίες κινήσεις του αποτελούν μέρος ενός στρατηγικού σχεδίου προκειμένου να φτιάξει το προφίλ του. Αλλωστε η πρόσληψη ειδικής συμβούλου για θέματα επικοινωνίας, της κ. Κωνσταντίνας Ευθυμίου, η οποία τον ακολουθεί σε κάθε του βήμα, δείχνει ότι ο κ. Βαρουφάκης έχει άλλα στο μυαλό του. Η μια άποψη είναι ότι προσπαθεί να διαφοροποιηθεί, ώστε σε μια επώδυνη συμφωνία με τους δανειστές να παίξει τον ρόλο του «άτεγκτου αντιμνημονιακού». Δεν παραλείπουν κάποιοι να πουν ότι ο κ. Βαρουφάκης θα είναι από τους «αντάρτες» που δεν θα ψηφίσουν τα μέτρα που θα έρθουν στη Βουλή. Αλλοι, πιο τολμηροί, προχωρούν ένα βήμα παραπάνω.
Βλέπουν ότι ο sui generis υπουργός έχει πολιτικές βλέψεις, ίσως και να ηγηθεί της αριστερής αντιπολίτευσης στον ΣΥΡΙΖΑ ή ακόμη και ενός νέου κόμματος που θα κινείται πιο αριστερά της Κεντροαριστεράς και θα έχει ως σύνθημα τη ρήξη με την Ευρώπη και, γιατί όχι, την έξοδο από το ευρώ. Τέλος, οι πιο κακεντρεχείς αναφέρουν ότι ο κ. Βαρουφάκης, όντας επικοινωνιακός, χτίζει επαγγελματική καριέρα με το πέρας της πολιτικής του περιπέτειας. Δηλαδή, συνέδρια, ομιλίες έναντι αμοιβής, βιβλία και φωτογραφήσεις για ένα πρόσωπο που έτσι κι αλλιώς έχει? πέραση λόγω του αντισυμβατικού του χαρακτήρα. Πολύ περισσότερο τώρα, που είναι περιζήτητος, αφού έχει κάνει άνω κάτω τους ευρωπαϊκούς θεσμούς...