Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Σε τεντωμένο σχοινί οι τράπεζες

H ρευστότητα αποτελεί κορυφαίο ζήτημα για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, που κινείται εδώ και πολύ καιρό σε τεντωμένο σχοινί.



Τράπεζες όμως δεν είναι μόνον οι καταθέσεις. Στα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας «ακουμπάει» ολόκληρος ο οικονομικός μηχανισμός της χώρας. Αναμένουν λοιπόν περισσότερο από κάθε άλλον κλάδο την έξοδο από την οικονομική ασφυξία στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, οικονομική ασφυξία που εντείνεται από την αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να δανειστεί είτε από τους εταίρους είτε από τις αγορές.

Η τελευταία απόφαση της ΕΚΤ -να παγώσει τον ELA- αποτέλεσε ηχηρό μήνυμα το οποίο επιβάλλει επιτακτικά -για όποιον έχει τη δυνατότητα ανάγνωσής του- η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και εταίρων να ολοκληρωθεί άμεσα.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι έθεσε την περασμένη Τετάρτη ουσιαστικά όριο στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. «Πάγωσε» το όριο του ELA, με κάποιο τρόπο εκ του ασφαλούς, αφού ήδη οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν περίπου 3 δισ. για να αντιμετωπίσουν ανάγκες οι οποίες βαίνουν μειούμενες σε σχέση με ό,το τι συνέβαινε τους προηγούμενους μήνες.

Ωστόσο ο χρόνος είναι περιορισμένος και συχνά διαλύει την ψυχολογία των καταθετών, όπως δείχνει η συμπεριφορά τους, τις προηγούμενες ημέρες. Σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται τραπεζικές πηγές, οι εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες αυξήθηκαν την τελευταία εβδομάδα λόγω ανησυχιών για πιθανή χρεοκοπία της χώρας.

Την περασμένη εβδομάδα αναφέρουν οι ίδιες πηγές ήταν πιο δύσκολη σε σχέση με τις προηγούμενες, με καθημερινές εκροές της τάξης των 200 - 300 εκατ. Παράλληλα επανήλθαν τα σενάρια για capital control, αυξάνοντας την ήδη υπάρχουσα ανησυχία.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com