Από το... Δόξα το Θεό στο Βοήθα Παναγία βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση αλλά και ο ελληνικός λαός ο οποίος καλείται να αντιμετωπίσει απανωτά «σκοτσέζικα ντους».
Ενώ από τη Δευτέρα είχε διαφανεί φως στο τούνελ και είχαν «κλειδώσει» σημαντικά σημεία της συμφωνίας, αίφνης προέκυψε εμφύλιος εντός των Θεσμών με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να θέτει όρους προκειμένου να συμμετέχει, απειλώντας ακόμη και με αποχώρηση.
Τα πρώτα σημάδια της διαφοροποίησης άρχισαν να φαίνεται στο Eurogroup της Δευτέρας όταν η Κ. Λαγκάρντ εμφανίστηκε εξαιρετικά εκνευρισμένη και δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις. Η επιβεβαίωση ήρθε την Τρίτη όταν διέρρευσαν πληροφορίες ότι το ΔΝΤ εμφανίζεται αντίθετο στο μείγμα της συμφωνίας που προβλέπει μόνο αύξηση εισφορών και επιπλέν φόρους κι όχι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Την αντίθεση του ΔΝΤ που απειλεί να τινάξει τα πάντα στον αέρα επιβεβαίωσε και ο Νίκος Παππάς μιλώντας στο Mega, λίγη ώρα προτού ανακοινωθεί ότι ο πρωθυπουργός μεταβαίνει αιφνιδίως στις Βρυξέλλες για να συναντηθεί με Ντράγκι, Λαγκάρντ, Γιούνκερ προκειμένου να λειανθούν οι διαφορές και να κλείσει αύριο η συμφωνία. Η «Μεγάλη Τετάρτη» θα είναι αυτή για την Αθήνα καθώς δεν υπάρχουν πλέον άλλα περιθώρια, η συμφωνία πρέπει να επικυρωθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης και να ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή.
Η Κρ. Λαγκάρντ απειλεί να τινάξει τη συμφωνία στον αέρα - Γιατί αντιδρά, ποια επιπλέον μέτρα ζητά
Ο Ν. Παππάς
Ο Ν. Παππάς είπε στη συνέντευξή του ότι η ατζέντα του Ταμείου είναι σε πολλές πτυχές της "εντελώς ασύμβατη με αυτό που η Ευρώπη γνωρίζει ως άσκηση πολιτικής που έχει τα στοιχεία του κοινωνικού κράτους, της επιδίωξης κοινωνικής συνοχής ή τουλάχιστον αυτό που γνώριζε πριν την επέλαση του νεοφιλελευθερισμού".
"Γι' αυτό -επισημαίνει ο Νίκος Παππάς- και δεν είναι πολύ ικανοποιημένο αυτή τη στιγμή με το κείμενο που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά και το οποίο έχει και την άρση της απελευθέρωσης των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, δεν γίνονται απολύσεις στον δημόσιο τομέα, δεν ανεβαίνει ο ΦΠΑ στα φάρμακα, δεν γίνονται μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. Αυτό είναι ένα πακέτο θέσεων το οποίο ενδεχομένως μερικούς να τους κάνει να νιώθουν άβολα".
Ο υπουργός τονίζει πως "αυτή η κρίσιμη καμπή της διαπραγμάτευσης είναι και η στιγμή όπου οι ευρωπαϊκές ηγεσίες πρέπει να πάρουν ιστορικές αποφάσεις", συμπληρώνοντας:
"Ουδείς επιθυμεί να δημιουργήσει συνθήκες σοκ, αλλά εδώ πρέπει πραγματικά να συνειδητοποιήσουμε και εμείς και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας ότι το ΔΝΤ έχει να καταβάλει χρήματα στο ελληνικό πρόγραμμα και από την περίοδο της προηγούμενης διακυβέρνησης, για πάρα πολύ καιρό. Θα πρέπει να σκεφτούμε το μέλλον χωρίς το ΔΝΤ, και αυτό δεν αφορά κυρίως την ολοκλήρωση του παρόντος προγράμματος, το οποίο γίνεται με τις δικές μας τις προτεραιότητες, αλλά για το πώς η Ευρώπη πορεύεται από δω και μπρος"
Οι διαφορές
Η Wall Street Journal αποκαλύπτει τι ζήτησε η Κριστίν Λαγκάρντ από τους ηγέτες της ΕΕ στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Η γενική διευθύντρια του Ταμείου ξεκαθάρισε πως δεν είναι ικανοποιημένη με σημεία-κλειδιά της ελληνικής πρότασης, καθώς, το σχέδιο για τη μείωση ελλειμμάτων στο ασφαλιστικό και τον προϋπολογισμό βασίζεται κυρίως στην αύξηση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.
Το ΔΝΤ, από την πλευρά, του ήθελε μεγαλύτερες περικοπές στις δαπάνες, ενώ υποστηρίζει ότι η ελληνική οικονομία είναι ήδη υπερφολογημένη και οι νέες αυξήσεις φόρων θα πλήξουν την ανάπτυξη, δυσκολεύοντας την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους.
Εκπρόσωποι του ΔΝΤ, είπαν σε Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από τα σχέδια της Ελλάδας για την μεταρρύθμιση της οικονομίας, ενώ, εγείρει ακόμη και «θέμα εμπιστοσύνης» για την ελληνική διοίκηση.
Σύμφωνα με την WSJ και η Γερμανία ξεκαθάρισε κατά τη Σύνοδο Κορυφής πως θέλει και το ΔΝΤ να ικανοποιηθεί από το ελληνικό οικονομικό πρόγραμμα. Αξιωματούχοι από το Βερολίνο, μάλιστα, ενοχλήθηκαν από το πόσο γρήγορα η Κομισιόν καλωσόρισε τις ελληνικές προτάσεις και προειδοποίησαν ότι υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά.
Τόνισαν επίσης ότι δεν θα συμφωνήσουν σε εκταμίευση των δόσεων για την Ελλάδα αν το ΔΝΤ δεν εγκρίνει το πακέτο της Αθήνας και δεν δεχτεί να συνεχίσει την χρηματοδότηση της χώρας.
Στο ίδιο μήκος κύματος και το Reuters που κάνει λόγο για ανοικτή κόντρα του Ταμείου με την Κομισιόν.
Σύμφωνα με δημοσίευμα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει ενστάσεις στην ελληνική πρόταση, όσον αφορά στους φόρους και τις περικοπές δαπανών. Υπάρχουν, λοιπόν, κάποιες διαφορές που πρέπει να εξομαλυνθούν, ενώ δεν αποκλείεται – σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα- να πέσει στο τραπέζι και η πρόταση για εξάμηνη παράταση του προγράμματος.
Το πρακτορείο MNI, μάλιστα, πάει ένα βήμα παραπέρα σημειώνοντας ότι στις Βρυξέλλες επικρατεί εκνευρισμός στο ΔΝΤ, καθώς, επέλεξε στις τεχνικές συζητήσεις να στείλει χαμηλόβαθμο αξιωματούχο, ο οποίος δεν είχε εντολή να πάρει σημαντικές αποφάσεις.
Παράλληλα, σημειώνει ότι ενστάσεις για τη συμφωνία υπάρχουν και από την πλευρά του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες αν η Ελλάδα προχωρούσε σε αύξηση του ΦΠΑ στη εστίαση στο 23% από το 13% θα ήταν βέβαιο ότι θα μπορούσε να καλύψει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ φέτος.
Αν και η Κομισιόν πιστεύει ότι η τελευταία ελληνική πρόταση καλύπτει πλήρως τους όρους του προγράμματος το ΔΝΤ εγείρει ακόμα θέμα «εμπιστοσύνης» με την ελληνική διοίκηση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όλο αυτό το κλίμα έρχεται την ίδια στιγμή που στην Αθήνα επικρατεί έντονη ανησυχία αφού δυναμώνει το κύμα αντίδρασης από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα κορυφαία στελέχη έχουν προειδοποιήσει ότι η ψηφοφορία θα πάρει μορφή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.