Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

Δηλώνουν φιλοευρωπαίοι, αλλά θέλουν τους ευρωσκεπτικιστές...

Στενά συνδεδεμένη με την πορεία της οικονομίας της χώρας τους είναι η άποψη που έχουν οι Ευρωπαίοι για την Ε.Ε. και την Ευρωζώνη, όπως προκύπτει από μεγάλη έρευνα του ινστιτούτου Pew στις έξι μεγαλύτερες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου -Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Πολωνία, Ιταλία και Ισπανία- οι οποίες αντιπροσωπεύουν περίπου το 70% του συνολικού πληθυσμού και το 74% του ΑΕΠ των «28».




Έτσι, άλλωστε, όπως διαπιστώνει η έρευνα, οι θετικές γνώμες για την Ε.Ε. και το ευρώ έχουν αρχίσει σταδιακά (αν και αργά) να αυξάνονται, παράλληλα με την ανάκαμψη της οικονομίας που καταγράφουν όλοι οι διεθνείς οργανισμοί.

Αντιφατική εικόνα
Δηλώνουν φιλοευρωπαίοι, αλλά θέλουν τους ευρωσκεπτικιστές...
Παρ' όλα αυτά, είναι γεγονός ότι στις περισσότερες χώρες -πλην Γερμανίας και Βρετανίας- μόνο η μειοψηφία θεωρεί ότι η οικονομία βρίσκεται σε καλή κατάσταση, ενώ σε όλες ανεξαιρέτως η πλειοψηφία εκτιμά ότι δεν πρόκειται να βελτιωθεί άμεσα. Πιο συγκεκριμένα, το 38% των Πολωνών, το 18% των Ισπανών, το 14% των Γάλλων και μόλις και μετά βίας το 12% των Ιταλών απάντησαν ότι η οικονομία τους είναι υγιής και βαδίζει στον σωστό δρόμο -έναντι του 75% των Γερμανών (μείωση κατά 10% σε σχέση με πέρυσι) και του 52% των Βρετανών (αύξηση κατά 37%!).

Επίσης, όσον αφορά στις προοπτικές βελτίωσης τους επόμενους 12 μήνες, το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών που δηλώνουν αισιόδοξοι καταγράφεται στην Ισπανία (42%) και τη Βρετανία (38%), ενώ το χαμηλότερο στην Ιταλία (23%), τη Γαλλία (20%) και την Πολωνία (16%).

Παράλληλα, προκαλεί εντύπωση η διαπίστωση ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών που ρωτήθηκαν θεωρεί θετική την παρουσία νέων και εν γένει ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων στην πολιτική ζωή των χωρών τους (βλ. σχετικό γράφημα), με κύρια αιτιολογία ότι αναδεικνύουν θέματα που αποτελούν σχεδόν ταμπού για τα παραδοσιακά κόμματα. Κι αυτό είναι κάτι που, αναμφίβολα, αποτυπώνει τη δυσφορία και τις ενστάσεις που υπάρχουν για τον τρόπο που λειτουργούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και γενικά για τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε η κρίση.

Γαλλική εξαίρεση
Εξαίρεση εδώ αποτελούν τόσο η Πολωνία όσο και, κυρίως, η Γαλλία, στην οποία μόνο ο ένας στους τρεις (36%) θεωρεί καλή για τη χώρα την ύπαρξη του Εθνικού Μετώπου -αποδεικνύοντας ότι η προσπάθεια της Μαρίν Λεπέν να πείσει τους συμπολίτες της ότι δεν ηγείται πλέον ενός ακροδεξιού κόμματος και μπορεί να εκφράσει ευρύτερα τμήματα της κοινωνίας δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Έτσι, η Λεπέν θα πρέπει να κάνει πολύ περισσότερα από τη «ρήξη» με τον πατέρα της για να αλλάξει τα δεδομένα πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2017.

Οι Βρετανοί υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε.

Το 2013, όταν ο Ντ. Κάμερον υποσχέθηκε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ε.Ε., οι υπέρμαχοι του «ναι» και του «όχι» εμφανίζονταν ισόπαλοι με 46% έκαστος, προδιαγράφοντας μια δύσκολη και αμφίρροπη μάχη. Σήμερα, δύο χρόνια μετά, η εικόνα μοιάζει να έχει σαφώς αντιστραφεί υπέρ του «ναι στην Ε.Ε.», που υποστηρίζει το 55% των ερωτηθέντων. Βεβαίως, όλα εξαρτώνται από το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης -από τι θα ζητήσει ο Κάμερον και τι θα του δώσουν οι εταίροι.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com