Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Πολ Κρούγκμαν: Υπάρχει κι άλλη έξοδος στον δρόμο προς την κόλαση...

Με αφορμή άρθρο του Αμερικανού οικονομολόγου Λάρι Σάμερς που προειδοποιεί ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να καταρρεύσει, ο Πολ Κρούγκμαν σχολιάζει σε άρθρο του στους New York Times ότι, ακόμα κι αν δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών της, αυτό δεν ισοδυναμεί απαραίτητα με ολοκληρωτική καταστροφή.



Όπως επισημαίνει ο νομπελίστας οικονομολόγος, το ζοφερό σενάριο που περιγράφει ο Σάμερς δεν αποτελεί μονόδρομο.

«Ο Σάμερς περιγράφει ένα σενάριο στο οποίο οι ελληνικές τράπεζες καταρρέουν παρασέρνοντας μαζί τους και την οικονομία. Τι θα συνέβαινε όμως αν η Ελλάδα εγκατέλειπε το ευρώ και εξέδιδε το δικό της νόμισμα;», διερωτάται ο γνωστός οικονομολόγος.

«Σίγουρα θα ακολουθούσε μια απότομη υποτίμηση, η οποία θα οδηγούσε σε αύξηση του πληθωρισμού. Θα ακολουθούσε, όμως, υπερπληθωρισμός; Ας μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα έχει ένα μεγάλο κυκλικά προσαρμοσμένο πρωτογενές πλεόνασμα - που σημαίνει ότι, ακόμα και με μέτρια οικονομική ανάκαμψη, δεν θα χρειαζόταν να τυπώνει χρήμα για να πληρώνει τους λογαριασμούς της. Και η υποτίμηση θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να προωθήσει την ανάκαμψη», υπογραμμίζει ο Κρούγκμαν.

Όσον αφορά στα σενάρια για άμεση κατάρρευση της χώρας, λόγω αδυναμίας να αγοράσει πρώτες ύλες και πλήρους αποτυχίας των εξαγωγών, ο οικονομολόγος υπογραμμίζει ότι, αν και δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα να βγουν αληθινά, δεν μπορεί να σκεφτεί κανένα ιστορικό παράδειγμα όπου αυτά να επαληθεύτηκαν. «Όλες οι περιπτώσεις υπερπληθωρισμού που γνωρίζω αφορούσαν κυβερνήσεις οι οποίες δεν είχαν τη δυνατότητα να συλλέξουν φόρους και, είτε το πιστεύετε είτε όχι, αυτό δεν ισχύει για την Ελλάδα, παρά τα όσα ακούγονται», σημειώνει ο Κρούγκμαν.

Ακόμη και αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει μέσα στις επόμενες μέρες, μπορεί να υπάρχει και άλλη έξοδος στον δρόμο προς την κόλαση. Και σε αυτήν την περίπτωση, το ευρωπαϊκό πρόβλημα θα στρεφόταν γύρω από τον άξονά του και θα επικεντρωνόταν στην αντιμετώπιση της προφανούς αναστρεψιμότητας του ευρώ», καταλήγει ο διακεκριμένος οικονομολόγος.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com