Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Παράταση του προγράμματος αποδέχθηκε η Ελλάδα

Επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος, ουσιαστικά παράταση του Μνημονίου, δέχθηκε η Ελλάδα.




Την είδηση αυτή μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο πηγές στις Βρυξέλλες. Γύρω στις 12 τα μεσάνυχτα, και μετά από 4 ώρες οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής τέλειωσαν και ξεκίνησαν οι δηλώσεις των αρχηγών κρατών.

«Για πρώτη φορά, αποδεχόμαστε την επέκταση του προγράμματος ως τον μόνο τρόπο να προχωρήσουμε παρακάτω», δήλωσε η πηγή στο πρακτορείο.

Τις ίδιες πληροφορίες δημοσιεύουν και οι FT οι οποίοι μιλούν για παράταση έξι μηνών που πρότειναν οι δανειστές και αποδέχθηκε ο Ελληνας πρωθυπουργός. Μάλιστα στο πρωτοσέλιδό τους οι FT μιλούν για υποχώρηση των ελληνικών θέσεων εδώ και αρκετούς μήνες που χαιρετίστηκε από τους ξένους ηγέτες.

Αλλες πληροφορίες έλεγαν ότι η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε κούρεμα του χρέους, κάτι που αρνήθηκαν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι.

Πρόκειται για μια αρνητική εξέλιξη το γεγονός ότι το χρέος δεν «μπήκε» στη διαπαγμάτευση με ευθύνη των δανειστών, κάτι που προφανώς δεν αρέσει στην Αθήνα η οποία περίμενε έστω και μια δήλωση - δέσμευση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Σημαντικό είναι επίσης ότι η κ. Μέρκελ απέκλεισε οποιαδήποτε περαιτέρω χρηματοδότηση, πέραν της προβλεπόμενος ενώ έβαλε το... μαχαίρι στο λαιμό της Αθήνας λέγοντας ότι εκταμίευση θα γίνει εφόσον περάσει το ταχύτερο δυνατό η συμφωνία από την ελληνικού βουλή. Ισως και μέσα στο Σαββατοκύριακο ώστε να ψηφιστεί μετά και από τα κοινοβούλια των άλλων χωρών.

Ολες οι δηλώσεις

Οι δηλώσεις που έκαναν οι συμμετέχοντες στη Σύνοδο ανέφεραν ότι έγινε για πρώτη φορά πολύ σοβαρή δουλειά αλλά χρειάζονται ακόμη κι άλλες συζητήσεις ώστε να κλειδώσει την Τετάρτη το βράδυ σε νέο Eurogroup η συμφωνία. «Υπάρχει ακόμη πολύ δουλειά τις επόμενες ημέρες» δήλωσε και η Γερμανίδα καγκελάριος.

O Τουσκ

Ζήτησα την Σύνοδο Κορυφής ώστε να ξεκαθαρίσουν τα θέματα και να συζητήσουμε τα χειρότερα σενάρια, ακόμα και για Grexit, είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκήρωση της συνεδρίασης των ηγετών των 19 χωρών-μελών της Ευρωζώνης όπου συμμετείχαν επίσης η επικεφαλής του ΔΝΤ και ο πρόεδρος της ΕΚΤ.
Ο κ. Τουσκ εξήγησε ότι ζήτησε την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την Ελλάδα επειδή «ήθελα να δώσω ένα τέλος στα σενάρια και να προχωρήσω ένα βήμα μπροστά».
Η ελληνική πρόταση έκανε ένα βήμα, υποστήριξε ο κ. Τουσκ και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει κάθε διάθεση να συνεχίσει να συνεργάζεται.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η νέα ελληνική πρόταση είναι θετικό βήμα, η πρώτη αρχική αποτίμηση έγινε και ηταν θετική

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος τόνισε πως το Eurogroup θα συνεδριάσει ξανά την Πέμπτη και πως μέσα στην εβδομάδα θα οριστικοποιηθούν τα σημεία της συμφωνίας.

Η Λαγκάρντ

«Έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε στο επόμενο 48ωρο... Υπάρχει ακόμη περιθώριο για διαπραγματεύσεις, για δουλειά, η ελληνική πρόταση δεν έχει όλα τα στοιχεία που περιμέναμε» δήλωσε μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Ντάισελμπλουμ

Χρειάζεται να γίνει πολύ σκληρή δουλειά τις επόμενες ώρες, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής των Χωρών της ευρωζώνης.

Δουλεύουμε πάνω στις ελληνικές προτάσεις, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι .

H πρόεδροw της Λιθουανίας, Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει ακόμα να κάνει πάρτι, αλλά τον λογαριασμό θα πρέπει να τον πληρώσει κάποιος άλλος.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com