Νέα αναθεωρημένη πρόταση κατάθεσε η ελληνική κυβέρνηση σήμερα το πρωί - ένα «λογικό» έγγραφο που μπορεί να αποτελέσει τη βάση για συμφωνία εντός των επομένων ημερών, όπως δηλώνουν αξιωματούχοι της ευρωζώνης.
Σύμφωνα με τους αξιωματούχους που επικαλείται το Reuters, η νέα ελληνική πρόταση περιλαμβάνει βασικό συντελεστή ΦΠΑ στο 23%, στο 13% για την ενέργεια και στο 6% για τα φάρμακα και τα βιβλία. Προβλέπεται επίσης σταδιακή αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη και κατάργηση εξαιρέσεων.
Η τελική συμφωνία σήμερα δεν θεωρείται πιθανή, η σημερινή μέρα ωστόσο μπορεί να αποτελέσει το βήμα για συμφωνία τις επόμενες ημέρες, υποστηρίζουν οι αξιωματούχοι.
Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν πάντως ότι η τελευταία πρόταση καταδεικνύει την πρόθεση της Αθήνας να καταλήξει σε συμφωνία και διαμηνύει ότι η μπάλα βρίσκεται πλέον στο γήπεδο των δανειστών.
Σύμφωνα με πληροφορίες που έδινε νωρίτερα η Αθήνα, οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης περιλαμβάνουν ακόμα:
Κατάργηση των πρόωρων συντάξεων από 1/1/2016 και σε βάθος τριετίας με σκοπό να αποδώσουν περίπου 200 εκατ. ετησίως, οι δανειστές στόσο απαιτούν την άμεση κατάργησή τους. Φαίνεται ότι προτείνονται και περικοπές στις υψηλότερες επικουρικές συντάξεις, ίσως και στις κύριες αλλά από ένα ποσό και πάνω.
Περαιτέρω μειώσεις στις αμυντικές δαπάνες
Αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ
Φόρος στις επιχειρήσεις με κέρδη άνω 500.000 ευρώ. Το αρχικό σενάριο έκανε λόγο για 5 εκατ. ευρώ, στη συνέχεια έπεσε στο 1 εκατ. και τώρα στο μισό. Πρόκειται για ένα φόρο που θα γονατίσει την επιχειρηματικότητα και θα προκαλέσει κύμα λουκέτων ή μαζική φυγή εταιρειών στο εξωτερικό.
Περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς εργασίας με άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων
Διατήρηση του ΕΝΦΙΑ με τις ίδιες αντικειμενικές αξίες ώστε να έλθουν έσοδα φέτος ύψους τουλάχιστον 2,65 δις ευρώ.
Φόρος στις τηλεοπτικές διαφημίσεις για έσοδα 100 εκατ. για φέτος και για το 2016 άλλα 100 εκατ.
Εσοδα από τη χορήγηση αδειών για ηλεκτρονικό στοιχηματισμο. Προϋπολογίζονται έσοδα για φέτος ύψους 35 εκατ. και 225 εκατ. ευρώ για το 2016.
Επιβολή φόρου πολυτελούς διαβίωσης στα σκάφη αναψυχής άνω των 10 μέτρων και αύξηση του συντελεστή του φόρου από το 10% στο 13% για τις πισίνες, τα αεροσκάφη και τα ΙΧ άνω των 2.500 κυβικών.
Στα σενάρια και η αύξηση της φορολογίας στις επιχειρήσεις από 26% στο 29%
Τις δύο τελευταίες ημέρες οι πληροφορίες ανέφεραν ότι η διαφορά μεταξύ Αθήνας και δανειστών ήταν κοντά στα 900 εκατ. ευρώ.