Σάββατο 6 Ιουνίου 2015

Telegraph: Η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει να κυνηγά χίμαιρες και να βγει από το ευρώ

Η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα και να βγει από το ευρώ, επισημαίνει σε δημοσίευμά της η Telegraph, παρά τις οδυνηρές συνέπειες που θα έχει κάτι τέτοιο βραχυπρόθεσμα, εάν η άλλη εναλλακτική είναι να συνεχίσει για πάρα πολλά χρόνια ακόμη να ζει σε τέλμα, με «διαρθωτικές μεταρρυθμίσεις» που επιβάλλουν όσοι είναι αποφασισμένοι να προστατεύσουν το ευρώ.



Οπως επισημαίνει ο αρθρογράφος, η έξοδος από το ευρώ θα έχει οδυνηρές συνέπειες. Καλοί άνθρωποι που έπαιξαν σύμφωνα με τους κανόνες, εργάστηκαν σκληρά όλη τους τη ζωή και κατάφεραν να βάλουν κάποια χρήματα στην άκρη θα υποφέρουν εάν η χώρα βγει από την Ευρωζώνη, αφού η επιστροφή στη δραχμή θα φέρει αναπόφευκτα μια μεγάλη υποτίμηση.

Επισημαίνει, μάλιστα, ότι ο κόσμος δεν πρέπει να πιστεύει στους μύθους που ακούγουνται για τους Ελληνες, αφού οι Ελληνες δουλεύουν πολύ περισσότερες ώρες από τους Γερμανούς, ενώ η Ελλάδα έχει περισσότερους επιχειρηματίες κατά κεφαλήν από οποιοδήποτε άλλο ευρωπαϊκό κράτος.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει, δεν έχει νόημα Ευρώπη και Ελλάδα να προσπαθούν να αποφύγουν την προοπτική αυτή, εάν η άλλη εναλλακτική για τη χώρα είναι να συνεχίσει να ζει για πολλά χρόνια ακόμη στο θλιβερό τέλμα όπου βρίσκεται τα τελευταία χρόνια.

Μάλιστα, όπως επισημαίνει, μια περίεργη πτυχή αυτής της κρίσης είναι το πώς ένα πρότζεκτ που σχεδιάστηκε για να φέρει την Ευρώπη πιο κοντά κατέληξε να επιτείνει τους διχασμούς και να ενθαρρύνει τον εθνικισμό. Και, όπως λέει, δεν είναι μόνο η άνοδος ακροδεξιών οργανώσεων, όπως η Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα.Πρέπει να δει κανείς και το πώς τα γερμανικά ταμπλόιντ φωνάζουν για τους άπληστους Ελληνες που τους παίρνουν τα χρήματα που κέρδισαν με τόση δουλειά ή τα σατιρικά σχόλια περί Ναζιστών που αφθονούν στα ελληνικά ΜΜΕ, καθώς και την αναβίωση του θέματος των γερμανικών επανορθώσεων.

Ο ίδιος περιγράφει τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα με μελανά χρώματα, αναφερόμενος στα κλειστά μαγαζιά, στα κατεβασμένα ρολά, στα ενεχυροδανειστήρια που ακμάζουν στην ελληνική πρωτεύουσα, στη φτώχεια, στις αυτοκτονίες που έχουν αυξηθεί, την ανεργία κλπ.

Αρκετοί Έλληνες του είπαν πως η χώρα τους έφτασε σε αυτό το σημείο λόγω των διεφθαρμένων πολιτικών της, της διόγκωσης του δημόσιου τομέα και της εισόδου στο ευρώ με αναληθή στοιχεία για τα δημόσια οικονομικά της χώρας.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, η συγκεκριμένη κατάσταση, που θυμίζει τη Μεγάλη Ύφεση των ΗΠΑ, έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. «Αυτό δεν είναι καθόλου παράξενο», αναφέρει ο Birell σημειώνοντας ωστόσο ότι από την ημέρα της εκλογής της νέας κυβέρνησης η κατάσταση έχει χειροτερέψει, με τον κόσμο να βγάζει τα χρήματά του από τις τράπεζες και τους πιστωτές να ζητούν πρόσθετα μέτρα λιτότητας.

Κατά τον δημοσιογράφο, έφτασε η στιγμή για την Ευρώπη να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα και να αποδεχθεί ότι είναι ανώφελο για την Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ.

Ο βραχυπρόθεσμος αντίκτυπος ενός Grexit θα είναι επώδυνος για έναν πληθυσμό που ζει τα τελευταία χρόνια μέσα στην αγωνία, τονίζει. Ομως, η μεγάλη υποτίμηση και η άνοδος των τιμών μπορεί να είναι ένα προσωρινό φαινόμενο, γι' αυτό και πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι θα αποδειχθούν ευεργετικά πιο μακροπρόθεσμα. Η Capital Economics προέβλεψε ότι μια καλά προετοιμασμένη έξοδος «θα μπορούσε να καταλήξει να είναι μια θετική οικονομική εξέλιξη τόσο για την Ελλάδα όσο και για την υπόλοιπη Ευρωζώνη».

Και καταλήγει: «Καθώς οι Έλληνες ηγέτες τσακώνονται και πάλι με τα αφεντικά τους για τους όρους της τελευταίας διάσωσης τους, είναι δύσκολο να μην εξοργιστείς στην ιδέα ότι η χώρα που γέννησε τη δημοκρατία τώρα στραγγαλίζεται από το κοινό νόμισμα που προοριζόταν να είναι η σωτηρία της. Με ή χωρίς συμφωνία, είναι πλέον ώρα να αντιμετωπίσει η Ελλάδα τη σύγχρονη χίμαιρά της».


 
website counter
friend finderplentyoffish.com