Οριακά πάνω από τα 328 δισ. ευρώ, ή περίπου 188% του Ακαθάριστου Εγχωρίου Προϊόντος της χώρας, «σκαρφάλωσε» το χρέος στο τέλος Ιουνίου, μετά και την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ με την οποία επισφραγίστηκε η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.
Το ελληνικό χρέος, η αναδιάρθρωση του οποίου βρίσκεται αυτές τις μέρες στο τραπέζι των συζητήσεων σε επίπεδο τεχνοκρατών με πιθανό να «κλειδώσει» μέσα στο Σεπτέμβριο το πρώτο στάδιο με την εφαρμογή βραχυπρόθεσμων μέτρων, αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω καθώς αναμένεται η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ, πιθανόν μέσα στο Σεπτέμβριο, αλλά και περίπου 6 δισ. ευρώ μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Πάντως πλέον, το ελληνικό χρέος βρίσκεται στο μεγαλύτερο πλέον ποσοστό του στα χέρια των επίσημων πιστωτών της χώρας ? κυρίως στην Ευρώπη και δευτερευόντως στο ΔΝΤ - και εκτός αγοράς: Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ο Μηχανισμός Στήριξης (ESM) κατέχει περίπου το 69% του χρέους, ενώ το 79,6% του ελληνικού χρέους έχει μέση φυσική διάρκεια άνω των 5 ετών.
Ενδεικτικό είναι ότι τα τελευταία δάνεια από τον ESM και το ΔΝΤ, για τη δόση των 7,5 δισ. ευρώ, έχουν ημερομηνία λήξης από το 2034 έως 2059. Σε βραχυπρόθεσμα δάνεια, δηλαδή δάνεια που παίρνει το δημόσιο μέσω των φορέων της γενικής κυβέρνησης προκειμένου να ενισχύσει τη ρευστότητα του, εμφανίζονται αυξημένα στα 12,1 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου, από περίπου 11 δισ. που είχαν καταγραφεί στο τέλος Μαρτίου. Ταυτόχρονα από τα στοιχεία προκύπτει ότι για καταπτώσεις εγγυήσεων καταβλήθηκαν 647,3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 609 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε δάνεια του ΟΣΕ. Ειδικότερα, όπως προκύπτει από το δελτίο εξέλιξης του χρέους κεντρικής διοίκησης στο τέλος Ιουνίου 2016:
Αυτό είναι το ελληνικό χρέος - Δείτε γιατί εκτινάχθηκε
1 Το χρέος αυξήθηκε στα 328,3 δισ. ευρώ από 321 δισ. που είχαν καταγραφεί στο τέλος Μαρτίου.
2 Τα ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου διαμορφώνονταν σε 3,1 δισ. ευρώ από 2,1 δισ. που ήταν στο τέλος Μαρτίου.
3 Το ύψος των εγγυημένων δανείων του δημοσίου ανήλθε σε 13,8 δισ. ευρώ και ήταν ελαφρά αυξημένο από τα επίπεδα των 13,7 δισ. στο τέλος του πρώτου τριμήνου.
4 Το διαπραγματεύσιμο κομμάτι του χρέους περιορίστηκε ελαφρώς στο 22,7% του συνόλου του χρέους (από 23,2% στο τέλος Μαρτίου) ενώ το μη διαπραγματεύσιμο κομμάτι του χρέους αυξήθηκε στο 77,3% από 76,8%.
5 Το κομμάτι του χρέους που έχει κυμαινόμενο επιτόκιο διευρύνθηκε στο 69,1% (από 68,7%) ενώ το κομμάτι του χρέους που υπόκειται σε σταθερό επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 30,9% (από 31,3%). Στόχος της επικείμενης αναδιάρθρωσης του χρέους, παραμένει και η διαχείριση του επιτοκιακού ρίσκου, εξαιτίας της υψηλής έκθεσης σε κυμαινόμενο επιτόκιο.
6 Ποσοστό 79,6% έχει μακροπρόθεσμο χαρακτήρα, δηλαδή η λήξη του είναι άνω των πέντε ετών. Το 10,1% έχει μεσοπρόθεσμο χαρακτήρα με λήξεις μεταξύ 1- 5 ετών και το βραχυπρόθεσμο, με λήξεις έως 1 έτος αντιστοιχεί σε ποσοστό 10,24%.