Ιδιαίτερα ανησυχητικές διαστάσεις προσλαμβάνει το φαινόμενο της άρνησης πληρωμής των λογαριασμών είτε προς το Δημόσιο είτε προς ΔΕΚΟ και Ταμεία.
Η νοοτροπία που έθρεψε το κίνημα «Δεν πληρώνω» γίνεται πλέον επικίνδυνη.
Πολλοί οφειλέτες δεν περιορίζονται πια στην μη καταβολή των χρημάτων, αλλά θεωρούν δίκαιη τη στάση τους αυτή και άρχισαν ήδη να την υπερασπίζονται όχι απλώς με λόγια, αλλά και πράξη.
Το θλιβερό επεισόδιο της Ζακύνθου, όπως αυτό περιγράφεται από τον τοπικό Τύπο, είναι ενδεικτικό.
Ο οφειλέτης όχι μόνο αρνείται να πληρώσει, αλλά προχωρά και σε βιαιοπραγία κατά του υπαλλήλου που είχε σπεύσει να διακόψει το ρεύμα.
Το επεισόδιο θα ήταν άνευ σημασίας και θα χαρακτηρίζονταν ως ένα μεμονωμένο γεγονός ακραίας συμπεριφοράς, εάν δεν υπέκρυπτε μια περίεργη νοοτροπία που τείνει να λάβει διαστάσεις.
Η νοοτροπία αυτή άρχισε να καλλιεργείται όλα τα τελευταία χρόνια και συνίσταται στη λογική ότι η συμμόρφωση στις διάφορες υποχρεώσεις στηρίζεται σε οικειοθελή βάση.
Ότι το κίνημα «Δεν πληρώνω» είναι μια πολιτική πράξη και ως τέτοια θα πρέπει να αντιμετωπίζεται.
Ανεξάρτητα εάν με τη στάση αυτή επιβαρύνονται οι συνεπείς φορολογούμενοι με νέους φόρους στην περίπτωση της μη εξόφλησης των χρεών προς το Δημόσιο ή οι συνεπείς καταναλωτές της ΔΕΗ, εάν όπως στην περίπτωση της Ζακύνθου, κάποιοι (και είναι πολλοί) αρνούνται να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς ρεύματος.
Πολλοί σπεύδουν να επικαλεσθούν την οικονομική κρίση, αλλά η αλήθεια είναι ότι για τους μη έχοντες δεν υφίσταται φορολογία, ενώ για τη ΔΕΗ ισχύει το κοινωνικό τιμολόγιο.
Ακόμη κι αν όντως ισχύουν αντικειμενικοί λόγοι αδυναμίας πληρωμών, υπάρχει η οδός της συμβιβαστικής λύσης με διευκολύνσεις εξόφλησης που ισχύουν σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις.
Το απαράδεκτο είναι οι αρνητές εξόφλησης χρεών να παρουσιάζονται ως λαϊκοί ήρωες που δεν υποκύπτουν σε κανόνες, όπως ο υπόλοιπος πληθυσμός και να επαίρονται γι' αυτό.
Και είναι χρέος πια της κυβέρνησης να θέσει με σαφήνεια ξανά τους κανόνες που ισχύουν σε όλες τις κοινωνίες.