Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

ΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΤΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ ΜΕ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ-ΟΡΟΣΗΜΟ ΤΗΝ 5Η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Με τον αέρα ανανέωσης του πρόσφατου ανασχηματισμού, αλλά μέσα σε ένα περιβάλλον αυξημένης αβεβαιότητας που προκαλεί παγκοσμίως η ανάδειξη του Ντ. Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, η κυβέρνηση επιχειρεί συνολική ανασυγκρότηση και επανασχεδιασμό κινήσεων, χωρίς ωστόσο να μεταθέτει ούτε κατ’ ελάχιστο το κέντρο βάρους της πολιτικής της που εστιάζεται στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την άμεση έναρξη της συζήτησης για το χρέος.



Άλλωστε, μετά το αρχικό σοκ από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των αμερικανικών εκλογών, οι ψυχραιμότεροι της ομάδας του Μαξίμου προέκριναν ως ενδεδειγμένη αντίδραση τον «διαχωρισμό» των όσων συμβαίνουν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού με το ελληνικό ζήτημα, παρότι είναι κάτι περισσότερο από σαφές ότι η Αθήνα είχε επενδύσει μεγάλο μέρος των προσδοκιών της στον αμερικανικό παράγοντα και σε μία ουσιαστική δήλωση στήριξης από τον Μπ. Ομπάμα κατά την επίσκεψή του στη χώρα μας την επόμενη εβδομάδα.

Υλοποίηση υποχρεώσεων
Υπό το φως των αλλαγών στον παγκόσμιο χάρτη, που προοιωνίζεται η εκλογή Τραμπ, το κυβερνητικό επιτελείο τηρεί προς το παρόν στάση αναμονής, ομνύοντας στην απαρέγκλιτη τήρηση της συμφωνίας με τους δανειστές και ελπίζοντας πως αν η χώρα μας υλοποιήσει μέχρι κεραίας τις υποχρεώσεις της, θα πράξει το ίδιο και η άλλη πλευρά. Στη λογική αυτή εξάλλου κινήθηκαν όλες οι τελευταίες δημόσιες παρεμβάσεις τόσο του νέου κυβερνητικού εκπροσώπου Δ. Τζανακόπουλου όσο και του ίδιου του πρωθυπουργού κατά την πρόσφατη ομιλία του στη συνέλευση των Ελλήνων εφοπλιστών.

Η ημερομηνία «κλειδί» για την κυβέρνηση είναι πέραν πάσης αμφιβολίας η 5η Δεκεμβρίου, οπότε και θα λάβει χώρα το τελευταίο Eurogroup της φετινής χρονιάς. Ειδικότερα, ο βασικός σχεδιασμός που υπάρχει είναι, ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων που ξεκινά τη Δευτέρα με την επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα, να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι το τέλος του μήνα, ώστε η ελληνική πλευρά να προσέλθει στο Euro-group χωρίς ανοιχτά μέτωπα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες καθυστερήσεις με σοβαρές συνέπειες για την οικονομία, αλλά και νέο γύρο αβεβαιότητας συνολικά για τη χώρα.

Με δεδομένες τις διαφορές που υπάρχουν με τους δανειστές στο πεδίο των εργασιακών, αλλά και στις δημοσιονομικές προβλέψεις για το 2017, η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου, προκειμένου να γεφυρώσει στο μέτρο του δυνατού και με τις μικρότερες δυνατές υποχωρήσεις το χάσμα απόψεων.

Η απομάκρυνση εξάλλου από κρίσιμα υπουργεία, προσώπων που είχαν επιδείξει απροθυμία στην προώθηση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων και είχαν έρθει σε διαφωνία με τους δανειστές, εκτιμάται ότι έστειλε ουσιαστικό μήνυμα για διάθεση συμμόρφωσης της κυβέρνησης με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Έτσι, μέχρι τις 28 Νοεμβρίου οπότε είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του EuroWorking Group από το Μαξίμου ελπίζουν ότι θα καταστεί εφικτό να ολοκληρωθούν επιτυχώς οι συζητήσεις και να υπάρξει συμφωνία, παρά το πιεστικό του χρόνου. Μάλιστα από το οικονομικό επιτελείο εκπέμπεται το «σήμα» ότι στο σύντομο διάστημα παραμονής των τροϊκανών στην Αθήνα θα μπορέσουν να κλείσουν τα περισσότερα ζητήματα, ενώ θα έχουν ψηφιστεί και ορισμένες από τις νομοθετικές υποχρεώσεις. Όλα αυτά βεβαίως, υπό την προϋπόθεση ότι τα στοιχεία που θα παρουσιάσει η ελληνική πλευρά θα πείσουν τους δανειστές και δεν θα εγείρουν απαιτήσεις για νέα μέτρα.

Ο υπέρτατος στόχος
Αν οι προσδοκίες επαληθευτούν, τότε βάσει των εκτιμήσεων θα μπορούσε να τεθεί στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και το θέμα ελάφρυνσης του χρέους, σύμφωνα και με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από τον περασμένο Μάιο. Ο υπέρτατος στόχος της κυβέρνησης άλλωστε -στον οποίο έχει επενδύσει και μεγάλο μέρος των προσδοκιών για ενίσχυση του πολιτικού της κεφαλαίου, που έχει τρωθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα- είναι το αργότερο στις αρχές Ιανουαρίου να έχουν τεθεί σε εφαρμογή τα πρώτα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους, και να ακολουθήσει η περιγραφή των μεσοπρόθεσμων και των μακροπρόθεσμων.

Τα επόμενα βήματα του σχεδιασμού προβλέπουν τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και την επιστροφή στις αγορές, ώστε οι ελπίδες για αλλαγή σελίδας και επιστροφή στην ανάπτυξη να αποκτήσουν ρεαλιστική βάση, γεγονός που θα επέτρεπε στην κυβέρνηση να μιλά με αποδείξεις πλέον για το δικό της «success story».

Πέρα από το πεδίο της οικονομίας όμως, από το Μαξίμου δηλώνουν αποφασισμένοι να συντηρήσουν ψηλά στην ατζέντα και το θέμα της «μάχης» με τη διαπλοκή, με αιχμή του δόρατος το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών. Για τον λόγο αυτό άλλωστε και παρά την «κόκκινη κάρτα» του ΣτΕ, η κυβέρνηση δηλώνει ότι θα ολοκληρώσει πάση θυσία τη διαδικασία αδειοδότησης, αναζητώντας μεν σε πρώτη φάση συναινέσεις με την αντιπολίτευση, αλλά ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι θα το πράξει ακόμη και αν αυτές δεν επιτευχθούν.

Ομως, με το δεδομένο της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ κανείς δεν γνωρίζει τις συνέπειες για το ελληνικό οικονομικό πρόβλημα. Στο παρελθόν ο νέος πλανητάρχης δεν έδειξε ιδιαίτερα «θερμός» με την Ελλάδα και μάλιστα την χαρακτήριζε χρεοκοπημένη χώρα που καλό θα ήταν να επιστρέψει στη δραχμή. Ετσι, λοιπόν, τα πάντα κινούνται σε αχαρτογράφητα νερά σε ό,τι αφορά τις προθέσεις της νέας αμερικανικής κυβέρνησης ως προς τη στάση του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόβλημα.

ΑΛΛΑΓΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
Η «κουτσή χήνα» και οι προσδοκίες

Η παρουσία του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου στην Αθήνα την προσεχή Τρίτη και Τετάρτη, είχε «διαφημιστεί» αρκούντως όλο το τελευταίο διάστημα από τα κυβερνητικά στελέχη, που είχαν σπεύσει να την συνδέσουν με την... εκτιμώμενη πρόθεση του Μπ. Ομπάμα να προβεί σε μια σημαντική δήλωση στήριξης της χώρας μας κυρίως στο ζήτημα του χρέους. Παρά το γεγονός ότι οι Αμερικανοί χαρακτηρίζουν «κουτσή χήνα» τον εκάστοτε απερχόμενο πρόεδρό τους, η ελληνική κυβέρνηση πόνταρε πολλά από τα χαρτιά της στον Ομπάμα και τις πολλές φορές φιλελληνικές θέσεις του. Όλα αυτά βέβαια, υπό το πρίσμα της πιθανολογούμενης παραμονής των Δημοκρατικών στο τιμόνι των ΗΠΑ. Η εκλογή του Ντ. Τραμπ ωστόσο, άλλαξε δραστικά τα δεδομένα, παρότι η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε να συνεχίσει τη ρητορική της περί «ταξιδιού τεράστιας σημασίας». Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για «υψηλού συμβολισμού επίσκεψη», επισημαίνοντας το γεγονός ότι ο κ. Ομπάμα θα συνοδεύεται από τον υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιού, του οποίου -όπως είπε- οι θέσεις είναι προωθητικές στις συζητήσεις για το ελληνικό χρέος».

Το σίγουρο είναι πως η επίσκεψη του Μπ. Ομπάμα εκ των πραγμάτων χάνει το ειδικό βάρος της, με δεδομένο ότι η επιρροή του στο εξής σε κρίσιμα ζητήματα των ΗΠΑ δεν μπορεί να είναι το ίδιο καθοριστική, αφού ο διάδοχός του θα ακολουθήσει τη δική του πολιτική. Σε κάθε περίπτωση πάντως η παρουσία του κ. Ομπάμα σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή παραμένει ένα μεγάλο επικοινωνιακό γεγονός που θα στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας στην Αθήνα. Στο πλαίσιο αυτό, από το Μαξίμου εκτιμούν πως ακόμη και μια αναφορά από τον απερχόμενο πρόεδρο στα καυτά για την Ελλάδα ζητήματα είναι προς όφελος της χώρας μας.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com